Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Schudt uw CEO de handen van de vertrekkers?
Anders werken

Schudt uw CEO de handen van de vertrekkers?

Aan de poort wordt kosten noch moeite gespaard om nieuwe medewerkers binnen te halen en te verwelkomen. Maar aan de andere kant verdwijnen mensen vaak geruisloos. In dat ‘offboarding’ mag wel wat meer worden geïnvesteerd. Want de kans is groot dat u elkaar later nog eens tegenkomt. Denk ook aan uw image op social media…

In het onthaal van nieuwe medewerkers wordt bij de meeste organisaties flink geïnvesteerd. Online en offline programma’s en games worden ontwikkeld om nieuwkomers wegwijs te maken in de organisatie, de cultuur en structuur. Een bijeenkomst met de CEO of algemeen directeur of andere executives maakt vaak deel uit van het inwerkprogramma.

De investeringen in nieuwe mensen worden steeds groter, terwijl werkend Nederland steeds mobieler wordt. Met andere woorden: het gemiddeld aantal dienstjaren, vooral bij de jongere medewerkers, daalt steeds. Dus: wie staat er aan de achterdeur als de medewerker de organisatie verlaat, vraagt Ido Shikma, Vicepresident HR Europe bij Prologis, zich af.

U komt elkaar nog wel eens tegen

In een aantal marktsectoren bedraagt het gemiddeld aantal dienstjaren twee tot drie jaar bij medewerkers onder de dertig. Dit betekent een grote kans op herhaald werkgeverschap, repetitive employment. Medewerkers zullen vaker in- en uittreden bij dezelfde werkgever. Deze medewerkers kennen de organisatie goed en hebben weinig tot geen behoefte aan een onboarding-proces. Ook zijn ze snel inzetbaar en hebben ze vaak een goede relatie met de klanten en partners van de organisatie.

Jammer dus, vindt Shikma dat het offboarding-proces in veel organisaties een administratief en onpersoonlijk karakter heeft. De nadruk ligt op het overdragen van werkzaamheden en het inleveren van mobiel, laptop en de leaseauto. Een exit-interview is vaak al teveel gevraagd.

Top drie uitstroomredenen

Sommige organisaties voeren wel degelijk exitgesprekken waarin ze vragen naar de vertrekredenen. En steeds vaker worden analyses losgelaten op de data uit deze interviews om de top drie van oorzaken voor uitstroom te bepalen. In de meeste gevallen vinden we in de top drie:

  1. carrièreperspectief,
  2. de manager, en:
  3. salaris/beloning,

in elke willekeurige orde. De redenen voor uitstroom vaststellen is belangrijk en zinvol. Maar zal dit de medewerkers aanmoedigen om terug te komen?

Laatste indruk blijft hangen

Shikma denkt dat veel organisaties baat hebben bij een goed offboarding-proces. De laatste indruk is vaak bepalend voor het beeld dat medewerkers hebben van hun vorige werkgever. Een mooi, persoonlijk afscheid vergroot de kans op herhaald werkgeverschap met alle genoemde voordelen.

Denk aan uw imago

Niet minder belangrijk is de reputatie van de organisatie op de steeds krapper worden arbeidsmarkt. Goede ambassadeurs zijn de meest effectieve manier voor het creëren en behouden van een positief imago. Tegelijk vermindert zo de behoefte aan en afhankelijkheid van arbeidsmarktcommunicatie, en dalen de bijhorende kosten. Dus wanneer gaat de ceo van jouw organisatie de handen schudden van medewerkers die de organisatie gaan verlaten?

(Platform Over Personeelsplanning)

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .