Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

16
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Slaapproblemen: 64 procent functioneert minder goed
Gezonder werken

Slaapproblemen: 64 procent functioneert minder goed

Werknemers en werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. Maar liefst één op de zes mensen kampt met slaapproblemen en 64 procent functioneert om die reden minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS Nipo, onder bijna 3500 werknemers.

“We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl; we eten gezonder én bewegen vaker. Des te opvallender is dat we het belang van een goede nachtrust over het hoofd lijken te zien of soms zelfs negeren. Terwijl slaap minstens net zo belangrijk is”, aldus zorgverzekeraar Zilveren Kruis die het onderwerp slaapproblematiek bij veel organisaties op de agenda wil krijgen en bespreekbaar wil maken.

Oorzaken slaapproblemen

Gemiddeld slapen werkende Nederlanders 7 uur per nacht. Vrouwen slapen ruim een kwartier langer dan mannen. Mensen met slaapproblemen slapen bijna een uur minder per nacht: de meest genoemde redenen zijn vroeg wakker (50 procent) en niet door kunnen slapen (52 procent).

De gevolgen van te weinig slaap worden niet altijd overzien. “Veel werknemers en werkgevers zijn zich vaak nog onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer, variërend van concentratieproblemen (59 procent) tot zelfs het maken van fouten (25 procent)”, aldus de onderzoekers.

Werkgerelateerd

Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd voor het slechte slapen. “Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werkgerelateerd is (49 procent). Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.”

Verder blijkt dat hoger opgeleiden vaker slaapproblemen hebben dan laag opgeleiden: 69 procent tegen 46 procent. Mannen (56 procent) geven vaker aan dan vrouwen (44 procent) dat het werk de oorzaak is van hun slaapproblemen. Vrouwen liggen vaker wakker van privésituaties: 55 procent, tegen 42 procent bij de mannen.

Bespreekbaar maken op het werk

Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten heeft op dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk. Hoe komt dat? Zilveren Kruis vroegen het de mensen op straat:

Slaapcursus voor werknemers

Uit het onderzoek komt naar voren dat één op de zeven mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties, aldus Zilveren Kruis die bedrijven daarom inzicht wil bieden in het effect van slaapproblemen.

Een oplossing voor slaapproblemen kan zijn om als werkgever werknemers een slaapcursus aan te bieden. “We hebben op en naast het werk tegenwoordig een cursus voor bijna alles. Van een stoppen-met -roken-cursus tot een cursus stressmanagement. Allemaal om beter in je vel te zitten. Waarom nemen werkgevers slaapproblemen dan zo weinig serieus? Als je de prestaties van je medewerkers echt wilt verbeteren, bied je anno 2016 iedereen een slaapcursus aan”, zegt Jan- Willem Evers, directeur Zilveren Kruis.

Minder snoozen, meer powernappen

Een advies tijdens zo’n slaapcursus kan zijn om minder te ‘snoozen’. “Natuurlijk wakker worden is het fijnst voor je hersenen, zonder een alarm. Dit is uiteraard niet voor iedereen een realistische optie, maar in mijn workshops geeft maar liefst 80 procent van de deelnemers aan dat ze snoozen (als je je alarm meerdere keren af laat gaan in plaats van direct op te staan). Dit heeft een directe impact op de kwaliteit van de slaap. Ik raad daarom aan om te stoppen met snoozen en in plaats daarvan je dag meteen actief te starten”, zegt slaapconsulent Els van der Helm.

Behalve een slaapcursus kan een werkgever werknemers ook in de gelegenheid stellen om een powernap te doen op het werk. Hiervoor moeten dan aparte ruimtes aangeboden worden. Kijk voor meer adviezen en tips op www.zilverenkruis.nl/zakelijk

Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Slaapproblemen: 64 procent functioneert minder goed

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .