Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
40
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Sluimerend naar betere inzetbaarheid
Gezonder werken

Sluimerend naar betere inzetbaarheid

Bijna 1 op de drie Nederlanders (28%) geeft aan het afgelopen jaar slaapproblemen te hebben gehad. Slaapproblemen is het op twee na grootste gezondheidsprobleem dat we hebben, na verkoudheid en spierpijn. Slaapt u zelf wel goed? Kijk dan eens naar uw collega’s. En vergeet zeker ook niet het management

Vrouwen hebben bijna tweemaal zo vaak problemen met slapen dan mannen. Het gaat dan om slapeloosheid, slaapproblemen of slaapstoornissen. In de meeste andere landen zijn de slaapproblemen nog groter. Zweden kent met 41% het hoogste percentage mensen met slaapproblemen, gevolgd door Tsjechie en Turkije met 40%. In Japan slapen de mensen het beste. Daar rapporteert slechts 13% slaapproblemen.

Slaapproblemen herkennen is niet alleen in uw eigen belang. Volgens het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) is onderkennen dat je te weinig slaapt ook belangrijk voor de veiligheid van anderen. Het is volgens het instituut een vergissing te denken dat training, ervaring en professionaliteit compensatie kunnen bieden voor slaapgebrek.

Andere risico’s

Werkgevers moeten hun werknemers beschermen tegen de gevaren en risico’s van te lange diensten, stelt het NIOSH. Niet alleen slaaptekort is een risico, werknemers staan soms ook onverantwoord lang bloot aan lawaai, hitte of gevaarlijke stoffen. Er moet daarom tussen elke dienst voldoende tijd zijn om tenminste zeven uur te slapen en mensen moeten, zeker bij veeleisend werk, om de twee uur kunnen pauzeren.

Achteruit werken

Langer doorwerken om iets af te krijgen werkt letterlijk niet. Twee uur langer werken op een dag betekent 13 procent meer kans op fouten en ongevallen. Duurt de werkdag 12 uur, dan neemt het risico zelfs met 28 procent toe, stelt het NIOSH op basis van eigen onderzoek. Wie langer doorwerkt, bezorgt zichzelf dus veel herstelwerk en brengt anderen nodeloos in gevaar.

5 slaaptips

Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers fit blijven? Kees Kwakman, voormalig commercieel manager van beddenspeciaalzaken en oprichter van Slaapcoach, geeft tips voor een goede nachtrust.

1. Doe een power nap

Dat wil zeggen: een kort dutje doen na de lunch, tussen een en drie uur ’s middags, anders raakt je bioritme in de war. En het mag beslist niet langer dan twintig minuten duren. Anders raak je in een diepere slaap, en wie daaruit ontwaakt loopt de eerste tijd slaapdronken rond op zijn werk.

2. Stimuleer regelmatige pauzes

De hersenen kunnen niet continu als een harde schijf door blijven draaien. Er zijn momenten nodig om te reflecteren op alles dat is gebeurd. Iemand die onafgebroken achter elkaar werkt en niet genoeg rust neemt, kan ’s nachts problemen krijgen met de slaap. Neem overdag dus om de paar uur een pauze. Doe dat niet op de werkplek: loop even een rondje, drink wat, praat wat met collega’s, ontspan.

3. Ploegendiensten met zonnebril

Wie in de felle opkomende zon kijkt zodra zijn nachtdienst is afgelopen geeft zijn lichaam het teken dat de dag weer is begonnen. Onderweg naar huis kan ploegendienstpersoneel daarom beter een zonnebril dragen, zelfs op een bewolkte dag. Voor personeel dat gewoon overdag werkt, is natuurlijk daglicht juist slaapbevorderend. Kantoormedewerkers met een bureau op minder dan zeven meter afstand van een raam slapen gemiddeld 46 minuten langer. Zet uw bureau dus dicht bij het raam als u slecht slaapt…

4. Liever geen overuren en avond-uren

Wie na negen uur ‘s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk ’s avonds wel los kunnen laten, zo blijkt uit recent onderzoek. Alleen al het licht van een scherm(pje), of het nu van de smart phone, TV of computer komt is genoeg om het natuurlijk bioritme te verstoren. Hersenen hebben ongeveer een uur nodig om tot rust te komen.

5. Vijf uur slaap is niet genoeg

“Je hoort managers wel eens zeggen dat ze aan vier, vijf uur slaap genoeg hebben. Vaak verklapt hun slechte humeur dat ze slaap tekort komen”, zegt slaapspecialist Kwakman. Als je een beetje vrolijk op je werk wilt verschijnen, moet je zorgen voor voldoende nachtrust. “Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste mensen hebben zo’n zeven tot acht uur slaap nodig.”

(Informatie komt onder andere van Zilveren Kruis Achmea, GfK, Arbo-Online)

Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .