Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Sterke groei wearables op de werkvloer
Gezonder werken

Sterke groei wearables op de werkvloer

Het aantal medewerkers met wearables op de werkvloer groeit sterk. Maar de werkgever mag weinig met de gegevens die wearables opleveren. Diverse werkgevers zijn al door de Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt. Toch zijn er mogelijkheden.

Populaire wearables zoals smartwatches en armbanden die de gezondheid monitoren, doen vooral als privéaankoop hun intrede op de werkvloer. Daar zien werkgevers interessante mogelijkheden, maar wettelijk mogen zij heel weinig. Dat ondervond Colliers International tijdens een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (Autoriteit Persoonsgegevens).

Wearables veel vaker verkocht

De wereldwijde verkoop van wearables is dit jaar goed voor een omzet van 25 miljard euro (18 procent groei), verwacht onderzoeksbureau Gartner. De ‘gadgets’ komen nu, vooral na aanschaf voor sport of gezondheidsidealen, massaal de werkvloer op. Werkgevers zien mogelijkheden voor gezondheidsprogramma’s, coaching of bijvoorbeeld productiviteitsverhoging. Maar werkgevers en wearables blijken vooralsnog een lastige combinatie.

Privacywetten

Dat komt vooral door de privacywetgeving in Nederland. Werkgevers mogen geen gezondheidsgegevens van medewerkers (laten) verwerken, ook niet met toestemming van werknemers. Begin dit jaar werden twee Nederlandse bedrijven op de vingers getikt na onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens, die toeziet op naleving van de privacywetgeving. Beide bedrijven verwerkten gezondheidsgegevens van werknemers via wearables.

Strenge controle

Vastgoedadviseur Colliers International is één van de bedrijven die een ‘tik op de vingers’ kreeg. Dit gebeurde nadat medewerkers een armband ontvingen en de werkgever gegevens over hun hoeveelheid beweging verwerkte. Medewerkers konden verschillende zaken meten en registreren, zoals beweging, hartslag en hun beleefde welbevinden en productiviteit. Op hun persoonlijke online dashboard konden ze aangeven welke gegevens zij wilden meten en of zij deze vrijwillig wilden delen met hun werkgever. “Na ruim een halfjaar moesten we deze proef stopzetten”, zegt consultant Davids Menkveld van Colliers. “Maar daarmee is de kous nog niet af. We hebben voldaan aan de eisen van de Autoriteit Persoonsgegevens, maar zoeken nu nieuwe manieren waarmee het wel kan.”

Qualified workplace

Colliers introduceerde de proef om ervaring op te doen met de qualified workplace. “Als wij klanten daarover adviseren, willen wij zelf vooroplopen en hier ervaring mee opdoen. Wij willen geen Big Brother zijn, maar zien veel nut in deze technische ontwikkeling, die volgens ons ook niet te stoppen is. Dat moet dan wel het belang dienen van werknemers en werkgevers”, aldus Menkveld.

Bekijk het zelf!

Bedrijven kijken nu vooral nog sterk wat zij kunnen en mogen, typeert consultant Daan Rottinghuis van KPN. Hij adviseert organisaties over het gebruik van de nieuwe technologie. “Ik adviseer nu vooral om medewerkers de vrijheid te geven en hen te faciliteren om zichzelf te monitoren. Data organisatiebreed benutten kan alleen op geaggregeerd niveau. Daarbij is vrijwilligheid en draagvlak in de organisatie cruciaal en moet kristalhelder zijn wat het doel is en wat er met de data gebeurt. Het beslispunt moet bij medewerkers blijven liggen.”

Geagregeerde data

Er kan steeds meer, goedkoper en eenvoudiger worden gemeten: bewegingen, hartslag en bijvoorbeeld slaappatronen, maar ook al variabelen voor sociale interactie, smartphone – en computergebruik. Op persoonlijk niveau kunnen metingen leiden tot meer bewustzijn, focus, actie en resultaten. “Voor organisaties kan geaggregeerde data zeer waardevol zijn om te werken aan bijvoorbeeld engagement, veiligheid en duurzame inzetbaarheid”, zegt directeur Peter van Eijndhoven van Senter Human Development.

Inzetten coaches

Maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen werkgevers nu geen geaggregeerde data voor hun werknemers verzamelen. De vraag is hoe werkgevers en werknemers daar de komende jaren mee omgaan. Mogelijk ligt de oplossing bij de inzet van coaches die medewerkers op individueel niveau begeleiden met hun metingen op gezondheid en bijvoorbeeld productiviteit, stress en geluksgevoel. “Wij overwegen nu om daarop in te zetten”, beaamt Menkveld van Colliers.

Ethisch gebruik

Ook volgens Peter van Eijndhoven liggen daar mogelijkheden voor organisaties. “De vertrouwenspositie van coaches kan een rol spelen om data te benutten. Ik denk dat we in onze samenleving vooral nog een weg moeten vinden in ethisch gebruik van wearables. Geaggregeerde data kan voor organisaties zeer waardevol zijn om te werken aan bijvoorbeeld engagement, veiligheid en duurzame inzetbaarheid”, zegt Van Eijndhoven. Zelf meet hij bij zichzelf dagelijks 35 variabelen om te ervaren hoe wearables benut kunnen worden als ‘zesde zintuig’ en waar de grenzen liggen.

(PW De Gids)

Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .