Stelling
"Geef het geld voor uitkeringen uit aan opleidingen. Dan blijven we allemaal duurzaam aan het werk."
56
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Hoeveel stippen staan er op uw horizon?
Langer doorwerken

Hoeveel stippen staan er op uw horizon?

Doorgaan met werken, ook nadat je financieel kunt stoppen. Sommige mensen moeten er niet aan denken, anderen moeten juist niet denken aan niks doen na het “pensioen”. En weer anderen zouden wel willen doorgaan, maar ze vragen zich af of dat kan. Kunnen ze het zelf nog aan, is er wel werk te vinden dat ze aankunnen?

Bewust nadenken over hoe je verder wilt werken, ook wel ‘loopbaanontwikkeling’ genoemd, dat doen de meeste Nederlandse werknemers nog niet. Een op drie denkt er nooit over, en een andere 30 procent hoogstens een dag per jaar. Zelfs voor de komende twee jaar heeft ruim 40 procent geen stippen op de horizon gezet. Blijkt uit de Randstad Werkmonitor over het eerste kwartaal van 2017.

Ook ouderen hebben geen idee

Hoe zit dat dan met de oudere werknemers? Die moeten toch wel een idee hebben van hun loopbaan? Helaas. Van de de 55-plussers denkt de helft daar nooit over na. De andere helft noemt vooral een flexibele overgang naar het pensioen een goede oplossing. De meeste 50-plussers willen graag doorwerken tot ze met pensioen mogen. 31 Procent wil daarbij best parttime werken. Wellicht in een minder zware functie. Ze willen ook (nog) wel een opleiding of andere vorm van bijscholing volgen. Maar 10 procent van de werknemers vanaf 55 jaar krijgt die mogelijkheid. Zo bleek vorig jaar uit een studie van het Aegon Center for Longevity en Retirement (ACLR).

Herijk jezelf: het persoonlijk inzetbaarheidsplan

Rustig afbouwen zodat je het langer volhoudt, maar wel in een volwaardige functie met betekenis voor het bedrijf en voor jezelf. Rekening houdend met een voor jou juiste balans tussen werk en privé. Dat lijkt de meeste oudere werknemers het beste te bevallen, als het gaat om langer doorwerken. Hoe je dat concreet vormgeeft, hangt uiteraard sterk af van het bedrijf en de medewerker. Hieronder volgt een checklist met wat concrete punten die kunnen leiden naar de optimale inzet van oudere werkenden.

A} Waarom doorwerken?

Het antwoord op deze vraag valt meestal uiteen in twee onderdelen: het financiële motief en het persoonlijke motief.

Hoe lang u nog moet doorwerken tot aan uw pensioen om de eindjes aan elkaar te knopen is meestal een rekenkwestie. Wie nu 61 jaar is of ouder, weet wanneer zijn AOW ingaat. Neem hierbij de bedrijfspensioenregelingen, en zet dat af tegen de financiële verplichtingen (hypotheek, huur, schulden, alimentatie etc.) en wensen (wereldreis, tweede huis, etc.)

Het persoonlijke motief om langer door te werken is vaak veel lastiger te bepalen. Wat wilt u (nog) bereiken in uw werkende leven, wat kunt u goed, haalt u daarin uw pensioen, welke andere mogelijkheden zijn er. En welke andere doelen zijn er in uw leven: leeft u voor uw carrière of is uw werkende leven er om dat andere leven mogelijk te maken? Zoals een rijk gevuld familieleven, een maatschappelijk leven met vrijwilligerswerk, bestuurlijke verantwoordelijkheden, bent u reislustig of iemand die liever hele dagen besteedt in de (volks)tuin? Vooral mensen ouder dan 50 jaar maken steeds vaker dit soort afwegingen. Ze bepalen hoe hun werkende leven er verder uit zal zien.

B} Hoe doorwerken?

De volgende stap is om dit persoonlijk inzetbaarheidsplan te vergelijken met de mogelijkheden bij het bedrijf waar u nu werkt, en ook bij andere bedrijven met carrièremogelijkheden die misschien beter aansluiten bij de persoonlijke inzetbaarheidswensen. De kunst is om niet direct te gaan ‘winkelen’ in de beschikbare concrete functies die de oudere werknemer ‘ook wel’ leuk lijken. Blijf consequent werken vanuit het persoonlijke inzetbaarheidsplan, met de doelen, behoeften en voorkeuren van de mens zelf. Belangrijk daarbij is:

  • De werk-privébalans: hoeveel tijd wil en kunt u besteden aan andere zaken dan werk?
  • Flexibiliteit: hoe belangrijk is het om zelf te kunnen bepalen waar en wanneer er wordt gewerkt?
  • Ontwikkeling: hoe goed sluiten bepaalde functies aan bij de persoonlijke doelen, liefst ook privé? Zo wordt overdracht van kennis en ervaring steeds belangrijker als persoonlijk doel op ‘latere leeftijd’. Het best passend zijn dan functies die dat element in zich hebben, zoals coach of begeleider.

Door consequent vanuit de persoonlijke inzetbaarheid te werken naar concrete functies worden de praktische gevolgen van die keuze beter zichtbaar. Waaronder het beruchte demotie. Een functie met minder aanzien en salaris accepteren wordt makkelijker als het beter past bij jezelf.

Naar maatwerk

Werkgevers, de overheid en werknemers moeten samenwerken om de blokkades op te ruimen voor langer doorwerken, eventueel met een vorm van deeltijd-pensioen ernaast. Zegt Maarten Edixhoven, pensioendirecteur Aegon Center for Longevity en Retirement (ACLR): “We moeten andere loopbaanpaden voor oudere medewerkers mogelijk maken. Dat is de beste manier om zo lang en zo gelukkig mogelijk door te werken en midden in de samenleving te staan”. Ook bijzonder hoogleraar loopbaanmanagement Judith Semeijn denkt dat werkgevers meer moeten kijken naar hoe mensen langer door willen blijven werken. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande krijgt u alle instrumenten om de medewerkers zelf hun eigen inzetbaarheidsplan te laten maken. Lees het volledige programma.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid