Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
8
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Talenten binden door ze te boeien
Achtergrond

Talenten binden door ze te boeien

HR-managers vinden het steeds moeilijker: personeel met talent binnenhalen en binnenhouden. Ongeveer gelijk met de vraag naar vast personeel loopt ook de spanning op bij HR. Een van de onderzoeken die dit laat zien werd uitgevoerd in opdracht van intermediair van administratieve en financial professionals Robert Half.

Negentig procent van de ondervraagde HR-managers vindt het steeds lastiger om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Bovendien maakt bijna twee op elke drie respondenten (63%) zich toenemend zorgen over het behoud van toppersoneel, nadat het eenmaal ‘binnen’ is.

Talent komt vast in dienst

Driewart van de Nederlandse HR-managers wil het komende halfjaar mensen in vaste dienst nemen. Het gaat ze dan vooral op het behouden van de mensen die ze al in dienst hebben, op tijdelijke of op vaste contracten. Dat is bijna de helft van de ondervraagden (44%) van plan. Veel HR-managers willen het komende halfjaar vooral nieuwe posities ontwikkelen, en daar vast personeel op zetten.

Technisch personeel moeilijk

Het grootste probleem bij deze plannen is het vinden van gekwalificeerd personeel. En dan vooral mensen met zakelijke, technische en/ of commerciele skills. Dit wordt door 58% van de ondervraagden aangegeven. Vooral het gebrek aan technische niche-deskundigen geeft hoofdbrekens. Daarnaast stelt 23% van de ondervraagde HR-managers dat de vraag naar goed gecertifiiceerd personeel groter is dan het huidige aanbod.

Verschillen binnen de generaties

Behoud van toptalent is de grootste uitdaging momenteel. Het gaat dan niet alleen om de jongere generaties, maar met name om de ervaren medewerkers die al jarenlang in dienst zijn. De heer S. Renken, directeur van Robert Half Nederland geeft aan: “Bedrijven dienen voor het behouden en werven van goed gekwalificeerd personeel in te spelen op de diverse prioriteiten van de generaties op de werkvloer. Uit de Salarisgids 2015 blijkt bijvoorbeeld dat het beloningspakket voor de jongere generatie nog steeds de voornaamste oorzaak is om een organisatie te verlaten, terwijl de oudere generatie meer waarde hecht aan carrièremogelijkheden. Een succesvol retentiebeleid houdt daarom rekening met verschillen binnen generaties.”

Carrièremogelijkheden

Talentvolle en gemotiveerde werknemers bepalen in belangrijke mate het succes van de onderneming. Het spreekt dan ook voor zich dat deze medewerkers koste wat kost behouden moeten blijven. Een van de belangrijkste factoren om talentvol personeel te behouden is het stimuleren van groei en ontwikkeling. Opleiding en training kan hierbij erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan cursussen persoonlijke effectiviteit of aan cursussen die de professionele vaardigheden van het talent verder ontwikkelen. Een andere manier is zorgen voor afwisseling tussen taken, functies en verantwoordelijkheden. Zet de talentvolle medewerkers op een bepaalde functie en wissel bijvoorbeeld om de week/ maand af met iemand van een andere afdeling. Dit geeft de motivatie en inspiratie van deze medewerkers een enorme boost.

(HR-Base, Michel Noij, bewerkt)

Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsrelaties, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Talenten binden door ze te boeien

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .