Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Technostress? Tijd voor een digitale detox
Anders werken

Technostress? Tijd voor een digitale detox

In Frankrijk heb je er recht op. Onbereikbaar zijn, buiten werktijden. Bij een Duitse autofabrikant heb je dat recht ook, op vooraf afgesproken tijden. En steeds meer media beginnen het probleem te onderkennen dat ze zelf mede veroorzaken: stress door te veel informatie, door voortdurend online zijn en direct op alles een respons verwachten. Hoort de digitale detox ook bij uw goede voornemens dit jaar?

De bereikbaarheidsrage leidt tot stress bij steeds meer mensen. Dat besef komt langzaam maar zeker sterker naar voren. Het monster heeft vele namen: technostress, informatie overload en ook Fomo, de fear of missing out. Uit angst om een update of like te missen laten sommige mensen hun smartphone ook ‘s nachts aanstaan. Of ze zetten hun wekker om toch vooral ook dan niets te hoeven missen. Het lijkt deze mensen niet echt gelukkiger te maken. Want meer, en sneller informatie leidt tot de behoefte aan nog meer. En nog beter. Dat moet er toch zijn? Klik op de link in deze alinea als u zelf wilt testen hoe het staat met uw fomo-gehalte…

Blijf smarter dan uw phone

Tijdens vergaderingen en bijeenkomsten zijn de aanwezigen de helft van de tijd bezig met hun glasplaatje. Mensen ontdekken soms tot hun eigen verbazing dat het plotseling een halfuur later is nadat ze op het berichtensymbooltje hebben gedrukt. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit ontdekten dat werknemers na twee jaar constant bereikbaar zijn chronisch vermoeid raken. Daarnaast blijkt uit Brits onderzoek dat voortdurend bereikbaar een toenemende bron van stress en frustratie is. Gedragswetenschappers onderkennen het probleem, de verslavingszorg kan zich opmaken voor een nieuwe stroom patiënten, zo lijkt het. Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat de bereikbaarheid zo uit de hand loopt dat u de telefoon niet meer de baas bent?

7-Stappenplan voor een digitale detox

(in volgorde van digitale ontzetting…)

  • Is uitzetten en offline gaan als radicale oplossing (nog) niet haalbaar, bepaal dan op welke tijden je online bent, en voor hoe lang. Inderdaad, dat betekent de eerste tijd een timer (of ouderwetse keukenwekker) zetten.
  • Hetzelfde geldt voor mails: drie keer per dag checken op vaste tijden, verder niet. Alle push-notificaties gaan uit, voor alle berichten. Laat de smartphone eens thuis, overweeg de aanschaf van de goede oude mobiel (ze zijn nog altijd te koop!) als je toch echt bereikbaar moet zijn. Sommige apparaten hebben zelfs een camera voor de groepsfoto tijdens het diner.
  • Alle mobiele apparaten moeten uit de slaapkamer blijven. Uw nachtrust heeft u hard nodig om de volgende dag weer die topprestatie te leveren. Wie te kort of niet goed slaapt, functioneert 20 procent slechter overdag. Minstens 7 uur per nacht dus, het liefst zonder al te veel verstoringen.
  • Een tandje radicaler is deze stap: geen werk-mails meer buiten werktijd, sommige bedrijven geven met opzet geen laptops meer aan hun mensen. Een strikte scheiding tussen werktijd en vrije tijd geeft rust. Rust om de batterij opnieuw op te laden, om beter uitgerust weer aan het werk te gaan morgenochtend.
  • In Duitsland experimenteren een aantal bedrijven met duidelijke regels. Autofabrikant BMW geeft medewerkers het ‘recht op onbereikbaarheid’. In België verbiedt supermarktketen Colruyt zijn werknemers om mails buiten werktijd te lezen, uit ‘respect voor de werknemer’.
  • En in Frankrijk mogen werkgevers niet meer van hun werknemers eisen dat ze ook buiten werktijd bereikbaar zijn. De cultuur van ‘altijd bereikbaar zijn’ heeft daar geleid tot veel onbetaalde overwerkuren en een overdosis aan informatie, en kan gezondheidsklachten geven als slapeloosheid en een burnout. Zo stelt de Franse minister van Arbeid, Myriam El Khomri.
  • Er zijn bedrijven (en ook mensen) die nog radicalere oplossingen kiezen. Geen Facebook, geen smartphone, om 18 uur gaan de lichten en de computers uit, en de bureaus omhoog. Morgen is er weer een dag. Als het dringend is, kan je bellen of sms’en.
  • Het meest radicaal zijn de harde cold turkey-maatregelen. Veel mensen zijn zodanig verslaafd aan social dat ze hun impuls tot checken nergens meer kunnen bedwingen. (Zelfs niet in een concertzaal, zoals schrijver dezes heeft mogen ervaren.) Wie paal en perk aan deze compulsieve gewoonte wil stellen plaatst zijn smartphone in een speciale kluis, met tijdslot. Of de digitale junkie moet een weekend verblijven in een hotel met speciale verf op de muren die alle digitale signalen weert. Een andere optie is een app die alle toegang tot de smartphone blokkeert. Alleen op bepaalde tijden, uiteraard….
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .