Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsomstandigheden Uitputtende eenzaamheid bedreigt duurzame inzet
Arbeidsomstandigheden

Uitputtende eenzaamheid bedreigt duurzame inzet

Goedemorgen. Hoe voelt u zich? We stellen deze misschien wat confronterende vraag omdat u – als niemand in de buurt is – wellicht zou willen antwoorden met een verzuchting. Beetje vermoeid, wat eenzaam, geestelijk uitgeput. Bijna de helft van de werkende mensen voelt zich vaak of altijd zo. Een stijging van 32 procent, vergeleken met 20 jaar geleden. En waar uitputting het belangrijkste symptoom van is, weten steeds meer mensen uit eigen ervaring: burn-out.

Het gaat dus bepaald niet goed met de werkende mens anno nu, zou je kunnen concluderen. Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, waar de gedragswetenschappers Marissa King en Emma Seppala deze verontrustende onderzoeksgegevens publiceerden. De geestelijke en emotionele uitputting die meestal in enige vorm hoort bij een burn-out op het werk zorgt voor dat gevoel van eenzaamheid. En ongeveer de helft van de werkende mensen vertoont volgens King en Seppala deze symptomen van een burn-out. In feite zijn deze mensen dus ook burned out. Ongeacht de branche, de functie of het bedrijf waarin u werkt.

Levensbedreigend

Het is nogal een mededeling. En het wordt nog erger wanneer de onderzoekers de gevolgen van eenzaamheid door geestelijke en emotionele uitputting schetsen. Het geeft 70 procent minder kans op een lang leven, het is driemaal zo erg als teveel eten en tweemaal zo belangrijk als teveel drinken. Ook geeft het dertig procent meer kans op een hartaanval. Wie zich wel goed verbonden voelt met het werk, het bedrijf en de collega’s leeft er niet alleen langer door, ook het immuunsysteem wordt sterker, en het vermindert de kans op somberheid en een depressie.

Pijn

Deze vorm van je eenzaam voelen leidt niet alleen tot emotionele pijn, het geeft ook fysieke pijn, zoals velen die het hebben meegemaakt zullen bevestigen. Mensen die het overkomt (een op elke twee, kijk maar even naast u) gaan zich afsluiten voor hun werk door die pijn. Puur om jezelf te beschermen, maar het leidt tot 37 procent meer ziekteverzuim, de helft meer ongelukken, 16 procent minder winst en ook de aandelen van het bedrijf waar u werkt (zover relevant) zullen uiteindelijk 65 procent minder waard worden. Lees het artikel in de HBR voor de achterliggende onderzoeken als bronnen van deze pijnlijke cijfertjes.

Symptoombestrijding

De nadruk bij de aanpak van burn-out ligt tot nu toe vooral op bestrijding van de symptomen. Volg een training stressreductie, leer om mindful te leven, verminder de werkdruk (tijdelijk), verander iets aan de manier waarop je werkt en je kunt het werk weer beter aan. Maar, zo stellen de auteurs van dit zeer lezenswaardige artikel in de HBR, het verband tussen burn-out en eenzaamheid door geestelijke en emotionele uitputting wijst op een andere oorzaak van burn-out. Mensen willen zich meer verbonden voelen met hun werk, ze hunkeren naar erkenning en waardering. Hier zit je goed, we waarderen je inspanning. We geloven in je, ondersteunen je, respecteren je inbreng. Dat geeft het gevoel van erkenning, waardering en veiligheid waardoor mensen excelleren. Dat leidt tot beter zelfbewustzijn van je eigen talenten en capaciteiten, en daarmee tot meer vertrouwen onderling en een betere samenwerking. Uiteraard vertaalt zich dat ook in betere bedrijfsresultaten, ook in meetbaar harde cijfers.

3 gedragsregels tegen uitputtende eenzaamheid

Hoe dit betere werkende leven te bereiken zonder die uitputtende eenzaamheid maar met stimulerende verbondenheid? King en Seppala geven drie gedragsregels.

1} Zorg voor een prettige, warme, meelevende werksfeer.

De beste prestaties ontstaan in werkomgevingen waar mensen aandacht en respect hebben voor elkaar, en de wederzijdse prestaties. Waar mensen eerlijk, meelevend en vergevingsgezind met elkaar omgaan, in plaats van een afrekencultuur waar eenieder binnen zijn hokje blijft en op zijn of haar strepen gaat staan zodra een ander over de lijnen gaat. Vooral inlevingsvermogen en meelevendheid blijkt een goede bescherming te bieden tegen burn-out veroorzaakt door emotionele uitputting, zo blijkt uit diverse studies.

2} Moedig de vorming van zo veel mogelijk ondersteunende netwerken aan.

Dit zijn kleine netwerken van collega’s met soortgelijk werk op vergelijkbaar niveau, waar mensen te rade kunnen gaan voor advies over de beste manieren om een taak of opdracht uit te voeren, en waar ze ook begrip en emotionele ondersteuning kunnen krijgen van mensen die hetzelfde soort werk doen en vergelijkbare opdrachten hebben uitgevoerd. Deze mensen begrijpen beter wat er bij dat werk komt kijken, hoe je succes kunt hebben, welke emoties daarbij horen en hoe daar het beste mee om te gaan. Organisaties kunnen de vorming van deze netwerken faciliteren door mogelijk relevanten contacten door te geven, en tijd te bieden voor informele ontmoetingen met deze mensen.

3} Successen samen vieren.

Een aspect dat in onze no-nonsense en kritische bedrijfscultuur vaak wordt vergeten: zeggen wanneer het goed gaat, en dat luid en duidelijk aan iedereen kenbaar maken die ermee te maken heeft (gehad). Het versterkt het collectieve gevoel dat we goed bezig zijn hier, en dat ieders bijdrage nut heeft. Hoe vaak, en bij welke gelegenheden u dat doet zal per organisatie verschillen (bekijk het voorbeeld dat King en Seppala geven van een startup in Zuid-Afrika), maar dat wij vaker en nadrukkelijker moeten stilstaan bij behaalde successen wordt algemeen wel gedeeld. Naar nu blijkt, is het ook goed tegen de emotionele uitputting die veel vaker dan u denkt leidt tot een burn-out.

Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .