Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

26
22
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Vergaderen? Doe het eens gezond…
Gezonder werken

Vergaderen? Doe het eens gezond…

Kent u ze nog? Die goede voornemens van begin januari? Gezonder eten zat er zeker bij. Met minder suiker en vet, meer groentes en misschien ook wat meer water drinken. En minder zitten dan die 11 uur per dag. Maar het is zo lastig om je eraan te houden als je plotseling honger krijgt terwijl je zit te stressen. Of tijdens een (zaken)lunch of een vergadering, met allerlei voorgeschoteld lekkers. Goed nieuws: de gezonde vergadering is in opkomst dit jaar.

Gezonder vergaderen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij werken aan een betere leefstijl. Toch kan het, en steeds meer mensen doen het. Ze proberen het tenminste. En dat is niet alleen die ene wortelkauwende freak… Hier zijn tien tips om die besprekingen gezonder door te komen.

1} Voedsel voor de hersenen.

Er is eten dat je helpt om beter te concentreren, je geheugen versterkt en zorgt dat je alerter bent tijdens de vergadering. Denk aan vettige vissoorten als haring, makreel en zalm: ze zitten vol met Omega-3. Dat zorgt voor behoud van hersencellen en de aanmaak van serotonine. Maar ook van pure chocolade, noten en zaden en bladgroentes gaan uw hersens beter werken. Eet jezelf slimmer….

2} Drink meer water.

De opkomst van de koffieketens in de steden spreekt boekdelen: we drinken er veel teveel van de hele dag. Enkele kopjes is voldoende om fit en alert te blijven, zeker als het organische, pure of onbewerkte koffie is, liefst zonder melk of suiker. Voor het overige dorstgevoel is er maar een oplossing: meer water drinken. Uit een fles, of gewoon uit de kraan. In de meeste moderne westerse landen is dat geen enkel bezwaar.

3} Lunch organisch en duurzaam.

De klassieke zakenlunch ontaardt al snel in een overdadig banket, want de gastheer wil niet goedkoop overkomen. Dat betekent: veel gerechten en ingrediënten die in de groene bak belanden. Kleinere porties en gerechten delen is de trend dit jaar. Beetje zoals de tapas in Spanje. Geen alcohol, maar vruchtensap. En uiteraard gebruik je borden en bestek dat makkelijk is te recyclen.

4} Minder vlees, meer groenten.

Steeds meer mensen eten een dag vegetarisch. Dat kan tegenwoordig op heel veel meer manieren dan met een ei, gevulde paprika of een gestoofd stukje Franse kaas. Groentesnacks zijn er in talloze soorten en maten. Vaak bevatten ze ook heel gezonde groenten, zoals broccoli.

5} Saai is het niet.

Iedereen kent het gevoel wel: tijdens een lange vergadering krijg je zin om eens lekker te gapen en je uit te strekken. Het is een teken dat de suikerspiegel in je lichaam erg laag is. In plaats van zoete snacks, frisdrank of suikerklontjes kan je beter een gezonde reep eten, of een handjevol noten, pure chocolade of een stukje banaan. Beter nog: laat een schaal met kleine groentesnacks rondgaan. Waaronder cherrytomaatjes, komkommer en zoete paprika. Met humus als dipsaus.

6} Vreemde vruchten.

Die schaal met appels, peren en bananen: die kennen we nu wel. Niks mis mee, maar er is nog zoveel meer! In de categorie gezond fruit en groente die er ook nog leuk, grappig of exotisch uitziet. Probeer eens een granaatappel. Ziet er zeker spannend uit, en smaakt heerlijk. Bovendien zit-ie vol met anti-oxidanten, waardoor de opwinding en het stressgevoel nog tijdens de vergadering omlaag gaat. Of probeer eens een drakenvrucht of ramboetan. Die laatste ziet eruit als een harige lychee.

7} Bewegen!

Tijdens bijeenkomsten en vergaderingen zit je veel stil, en dat is niet goed voor je lichaam. Vaker kort opstaan om even te bewegen helpt de concentratie. En wie een dag vol met vergaderingen en meetings heeft, moet er tussendoor echt even wat anders doen. Een korte wandeling, of wat yoga- of meditatieoefeningen helpen de creativiteit enorm vooruit. En als je het samen doet, is het ook goed voor het groepsgevoel.

8} Staand vergaderen.

De hype is alweer bijna voorbij, maar dat is geen reden om het niet meer te doen. Staande vergaderingen duren 34 procent korter dan bijeenkomsten die zittend worden doorgebracht. Dat komt omdat de hersenen moeilijker in beweging kunnen blijven als de rest van het lichaam niks doet. Actief zitten of beter nog staand vergaderen voorkomt dat je afdwaalt of wegdommelt.

9} Een wandeling.

Niet alleen tijdens of na de lunch, maar liever ook vaker even tussendoor opstaan en de trap nemen, naar beneden of naar de bovenste verdieping. Korte wandelingen tussendoor zijn overal goed voor: je hart, longen, je geheugen en voor je humeur. De meeste mensen gaan daarna weer beter aan het werk, waardoor ze die ‘verloren tijd’ dubbel en dwars inhalen.

10} Het groepsgevoel.

Los van de zakelijke issues is het goed om apart even stil te staan bij teambuilding als activiteit die ook onderhoudt vergt. Zitten we allemaal nog op dezelfde lijn, of liever: staan de neuzen nog dezelfde kant op? Is iedereen nog voldoende gemotiveerd voor die klus, de doelen en de visie erheen? Werkt iedereen nog redelijk prettig en vrij van ongezonde stress? Zorg voor voldoende afwisseling en blijf letten op de werk-privébalans.

(Persbericht MeetingSelect)

Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*


*

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .