Stelling
"Wie een ander gestrest vindt, moet eerst naar zichzelf kijken."
20
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Verhoog je kameleon-waarde!
Anders werken

Verhoog je kameleon-waarde!

Sneller, en beter reageren en anticiperen betekent langer, en beter doorwerken. En dus: duurzamer inzetbaar zijn. De vele veranderingen binnen organisaties vragen om een andere manier van leren en werken. Learning agility biedt HR daarin een aantal handvatten. Wat houdt het in en hoe pas je het toe in de praktijk?

Learning agility is de verzameling persoonlijkheidskenmerken en drijfveren die bepalend zijn voor hoe iemand leert en verandert. Het is een indicator voor het potentieel van een werknemer: hoe zal hij handelen? En is hij in staat het geleerde direct toe te passen in een nieuwe situatie? Iemand met potentieel leert snel van nieuwe ervaringen.

Goed omgaan met veranderingen

Succesvolle leiders blijven altijd leren. Zij weten dat de omstandigheden veranderen en zien dat als een uitdaging. Zij weten ook dat risico’s nemen soms nodig is. Succesvolle leiders leveren een hogere performance en hebben het vermogen om met veranderingen om te gaan. Zij zijn het schoolvoorbeeld van mensen met een hoge learning agility, zegt Anja Goedkoop, programmamanager bij Boertien Vergouwen Overduin. Een treffende omschrijving van learning agility is volgens Goedkoop: weten wat je moet doen als je niet weet wat je doen moet.

Zelfevaluatie

Volgens Goedkoop is het kenmerkend voor mensen met een hoge learning agility dat ze zelf altijd nieuwe ervaringen zoeken en actief feedback van anderen vragen. “Zij evalueren hun ervaringen en vragen zich concreet af wat ze hebben geleerd en wat ze anders gaan doen. Het direct vertalen van deze nieuwe ervaringen naar vaardigheden zorgt voor betere prestaties”, aldus Goedkoop.

Vijf elementen van learning agility

Het concept Learning agility bestaat uit vijf elementen:

  • Mental agility: problemen vanuit verschillende gezichtspunten benaderen, analytische instelling;
  • People agility: leren van en met anderen, delen van ervaringen en openstaan voor andere zienswijzen;
  • Results agility: steeds zoeken naar goede resultaten onder moeilijke omstandigheden;
  • Change agility: voortdurende nieuwsgierigheid, experimenteerdrift;
  • Self awareness: kennis van de eigen sterke en zwakke punten, reflecterend ingesteld. Zelfbewustzijn en zelfreflecterend vermogen.

Mensen met een hoge learning agility hebben een hoge self awareness: zij kennen hun sterke en minder sterke punten, reflecteren en willen leren hoe ze het beter kunnen doen. Die self awareness is de belangrijkste van de vijf kenmerken, omdat het de learning agility versnelt. Hoe meer self awareness, hoe hoger de score op de andere vier dimensies.

Vergroot self awareness …

Organisaties kunnen het beste inzetten op het ontwikkelen van de self awareness van medewerkers, zegt Goedkoop. “Dat is de sleutel tot een grotere learning agility. Bovendien is deze dimensie het beste te ontwikkelen, omdat het gaat om drijfveren. Die zijn beter te beïnvloeden dan persoonlijkheidskenmerken, die over het algemeen stabiel zijn. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere self awareness dan mannen. Afgemeten naar leeftijd scoren medewerkers tussen de 25 en 34 het hoogst; jongeren en 55-plussers scoren lager.”

… en gebruik het voor learning agility

Er is geen kant-en-klare oplossing die bij iedereen de learning agility vergroot. Een leerprofiel kan wel richting geven aan de ontwikkeling van een individu en laten zien waar de kansen liggen voor persoonlijke groei, zegt Goedkoop. “Een manier om learning agility in de organisatie vorm te geven, is gebruik maken van de 70-20-10-methode. Zo kan via praktijkleren (70%) bijvoorbeeld de self awareness worden vergroot via een reflectie op het eigen leerproces met de leidinggevende. Met leren in interactie (20%) kan de change agility worden vergroot met een oefenpresentatie aan de leidinggevende. De mentale agility kan via formeel leren (10%) worden vergroot met een training Effectief beïnvloeden. Zo is elk van de vijf dimensies te koppelen aan een van de drie leervormen.”

Lees het hele artikel op PW.

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .