Stelling
"Geef het geld voor uitkeringen uit aan opleidingen. Dan blijven we allemaal duurzaam aan het werk."
56
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Verkeerd scheiden doet lijden
Anders werken

Verkeerd scheiden doet lijden

Een goed inwerktraject voor nieuwe medewerkers (onboading) is de basis voor productieve, betrokken medewerkers. Volgens HR-professional Kazim Ladimeji wordt offboarding net zo belangrijk, als u goed wilt doen aan talent management. Waarom goed afscheid nemen minstens net zo belangrijk is als zorgvuldig nieuwe mensen aannemen.

Met offboarding worden de administratieve processen rondom het vrijwillige of gedwongen vertrek van medewerkers bedoeld. Daaronder vallen onder andere het regelen van resterende betalingen, exitinterviews, overdragen van spullen in bruikleen, verstrekken van referenties, checken van het relatie- en concurrentiebeding. Het lijkt erop dat effectief afhandelen van dit proces een positief effect heeft op het aantrekken en behouden van talent.

Het belang van offboarding

Maar hoe komt het dat zo’n ‘onschuldig’ proces aan het einde van een dienstverband zo’n impact heeft? Het korte antwoord: de manier waarop u afscheid neemt, zegt mensen veel over uw werkelijke aard en gedrag als werkgever en als onderneming met een sociaal gezicht. Dat werkt door in de volgende factoren:

De opkomst van alumni-netwerken. Door sociale netwerksites is het makkelijker geworden om alumni-netwerken op te zetten en te onderhouden. Voormalige medewerkers kunnen zich ontpoppen als ambassadeurs of ‘tegenstanders’ van uw organisatie. De manier waarop vertrekkende medewerkers behandeld zijn (offboarding) bepaalt in belangrijke mate in welke categorie deze ex-medewerkers vallen. Wie het gevoel heeft te zijn benadeeld door zijn vroegere werkgever, praat waarschijnlijk niet erg positief over de organisatie.

De voormalige medewerker als talentenscout. Ex-medewerkers zijn goede recruiters voor de organisatie omdat zij precies weten wat de organisatie zoekt en hoe de organisatie in elkaar steekt. Referral recruitment is een effectieve wijze van personeelswerving. Een soepel offboarding proces versterkt of herstelt het positieve gevoel over de organisatie, daarmee de kans vergrotend dat voormalige medewerkers talenten aandragen.

Boomerang recruitment. Ex-medewerkers kunnen terugkeren bij hun voormalige werkgever. Een goed offboarding proces draagt ertoe bij dat medewerkers eerder geneigd zijn om terug te keren. Een negatieve offboarding-ervaring zal niet snel vergeten worden en ervoor zorgen dat medewerkers niet snel terugkeren. En dat is jammer, want boomerang medewerkers zijn zeer waardevol (vraag het maar aan Apple dat Steve Jobs succesvol zag terugkeren als ceo).

Toegevoegde waarde exitgesprek. Een integraal onderdeel van het offboarding proces is het exitgesprek. Een exitgesprek draagt niet alleen bij aan een fatsoenlijke afsluiting van een dienstverband, het geeft vaak ook waardevolle informatie over de redenen van vertrek. Hierdoor kunnen maatregelen genomen worden om die bronnen van onvrede voor andere medewerkers weg te nemen. De kosten van het ongewenste personeelsverloop zullen dalen. Bovendien kan het negatieve publiciteit over de organisatie schelen, zeker als de vertrekkende medewerker de gelegenheid krijgt om openhartig te zijn. Hij kan zelfs een ambassadeur op de arbeidsmarkt worden als hij ziet dat zijn eerlijkheid over z’n vertrekredenen tot acties leiden om deze redenen weg te nemen. Beter laat dan nooit, zal hij denken.

Losse eindjes wegwerken. Werkgever en (ex-)werknemer worden nog eens op hun plichten gewezen met betrekking tot bijvoorbeeld een relatiebeding, geheimhoudingsplicht of privacy-vraagstukken. Daar zijn zowel werkgever als werknemer bij gebaat.

Een soepel lopend offboarding-proces kent dus vele voordelen. Voor een offboarding strategie moet gewoon meer aandacht komen, zo besluit Ladimeji op Recruiter.com.

(Lees meer op PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid