Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Vier op tien ziekmeldingen is psychisch
Gezonder werken

Vier op tien ziekmeldingen is psychisch

Steeds meer mensen melden zich bij de bedrijfsarts omdat ze zich overspannen of burned out voelen. Zo blijkt uit de Nationale Beroepsziekteregistratie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Geestelijk arbeidsongeschikt kent vele symptomen, varianten en oplossingsrichtingen. Voor het overzicht zetten we er drie onder elkaar.

Vorig jaar was 42 procent van alle meldingen te bestempelen als ‘psychische beroepsziekte’. In 2014 was dit nog 32 procent. Het gaat vooral om overspannenheid en burn-out. “Het aantal blijft toenemen”, zegt onderzoeker Henk van der Molen. In totaal kwamen in 2016 6270 meldingen van beroepsziekten binnen bij het NCvB, gedaan door 863 bedrijfsartsen. Volgens Van der Molen raken werknemers vaker overspannen door een te hoge werkdruk, in combinatie met een gebrek aan ondersteuning van collega’s. Ook zijn er vaak onvoldoende mogelijkheden om werk over te dragen.

Oudere man

De meeste beroepsziekten komen volgens het NCvB voor bij mannen (64%). Meer dan twee meldingen op elke drie komt van werknemers ouder dan 45 jaar. De meeste ziekmeldingen door een beroepsziekte komen voor in de bouw, de transportsector, de financiële sector, industrie, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Volgens de onderzoekers leiden zeven van elke tien meldingen van een beroepsziekte tot arbeidsongeschiktheid. Bij 6 procent van de meldingen is dat ten minste deels blijvende arbeidsongeschiktheid. Waar dat niet zo is, duurt het ziekteverzuim door een beroepsziekte meestal kort.

Psyche, beweging en gehoor

Per 100.000 werknemers kregen er 161 vorig jaar een beroepsziekte, zo blijkt uit het Peilstation Intensief Melden (PIM) van het NCvB. Naast de psychische beroepsziekten overspannenheid en burn-out (42%) werden de fysieke beroepsziekten aan het bewegingsapparaat (27 procent) en gehoor (22 procent) veel gemeld.

Drie symptomen van burn out

Burn out heeft vele symptomen, varianten en oplossingsrichtingen. Dat gezegd hebbend, heeft onderzoeker, trainer en gezondheidscoach Monique Valcour in een artikel op HBR (Beating Burnout) drie componenten en drie mogelijke oplossingsrichtingen overzichtelijk bij elkaar gezet. De trigger van burn out is meestal overspanning, veroorzaakt door chronische, dus semi-permanente stressfactoren in iemands (werkende) leven.

1} Uitputting is het centrale thema.

Het bestaat uit diepgaande fysieke, psychische en emotionele vermoeidheid waardoor iemand niet meer effectief en efficiënt kan werken, en geen plezier meer beleeft aan zijn werk. Het kan komen door teveel werk in te korte tijd, door altijd bereikbaar of inzetbaar moeten zijn. Een tekort aan controle over de manier waarop je je werk moet doen versterkt het gevoel van uitputting. Net zoals te weinig kennis of (werk)ervaring hebben om je werk adequaat te kunnen doen. Mensen die zich slecht(er) kunnen concentreren en hun werkzaamheden niet goed meer kunnen prioriteren of relativeren verkeren in deze staat van uitputting.

2} Cynisch, onpersoonlijk, mechanisch of ongeïnteresseerd zijn.

Wie lijdt aan uitputtingsverschijnselen, gaat zichzelf beschermen tegen zijn werk door er meer afstand van te nemen. Dat leidt tot cynisch, onpersoonlijk, mechanisch of ongeïnteresseerd gedrag op het werk, dat een burn out dreigt te veroorzaken. Conflicten, onrechtvaardige behandeling of te weinig invloed kunnen uitoefenen op het werk versterken die houding alleen maar. Uiteindelijk ‘heb’ je niets meer met je werk, en beleef je er geen enkel plezier meer aan.

3} Incompetent en inefficiënt bezig zijn.

Het gevoel dat je niet goed genoeg, of niet optimaal functioneert komt meestal nadat de eerste twee componenten of symptomen zichtbaar zijn geworden. Je bent niet voldoende gemotiveerd voor je werk, omdat je er niet genoeg, of helemaal geen energie meer van krijgt. Dus worden de prestaties minder, en dat versterkt de twijfel alleen maar meer. Ook mensen die onvoldoende middelen hebben om hun werk goed te doen (tijd, budget, kennis, contacten) kunnen dit gevoel krijgen. Een gebrek aan erkenning en constructieve feedback maakt het allemaal nog erger. (Niet voor niets is de beste manier om een werknemer weg te pesten een leeg bureau, telefoon en computer die niet werken en collega’s die je straal negeren.)

Drie oplossingsrichtingen voor burn out

Valcour merkt op dat deze drie symptomen niet bij iedereen in dezelfde volgorde hoeven voor te komen. Bijna iedereen heeft zijn of haar eigen ‘burn out profiel’, dat bijna altijd wel bestaat uit twee van de drie genoemde componenten. Bij de beste oplossingsrichtingen is kennis van dat persoonlijke profiel belangrijk. Net zoals het besef dat de onderliggende oorzaken veel te maken hebben met de organisatie van het werk, het bedrijf en de anderen met wie u samenwerkt. Die zodanig veranderen dat een burn out niet meer voor zal komen kan vaak niet. Wel schetst Valcour wat oplossingsrichtingen of denkrichtingen die volgens haar bij veel mensen hebben geholpen.

1} Let goed op jezelf.

Het energietekort, dat ontstaat als u te weinig waardering en erkenning krijgt uit uw werk vergeleken met de inspanningen die u levert om het werk gedaan te krijgen, moet u regelmatig aanvullen. De energiebalans moet weer in evenwicht komen. Let vooral goed op slaap, voeding, beweging en sociale contacten. Hier krijgen de meeste mensen hun energie van. Breng er regelmaat in, dan optimaliseert u die energiestromen. Veel gestreste mensen zullen eerst tijd moeten maken voor zulke energiegevers. Dat begint met bijhouden waar ze nu hun tijd aan besteden. Per dag, en per uur, in een spreadsheet. Vervolgens waardeer je die tijdsbesteding op de energie die het kost of oplevert. Dat prioriteren geeft zicht op de grootste energiegevers en energieverbranders in het werkende leven.

2} Let goed op de anderen.

Wie een burn out heeft, heeft dat zelden alleen. Vaak zijn collega’s of anderen in de teams waarin mensen samenwerken ook op weg naar een burn out. Aandacht voor de werkomstandigheden in een team of op een afdeling is dus essentieel – niet alleen om wat te doen aan de oorzaken van burn out bij de mensen die het al hebben, net zo belangrijk is voorkomen dat de anderen ook steeds verder wegzakken in cynisme, apatie en steeds slechtere prestaties. Valcour geeft in haar artikel een veelheid aan tips om wat te doen aan de omgeving bij burn out. Meer tips over de bewaking van de werk-privébalans in een werkomgeving zijn te vinden in het artikel van Rebecca Zucker op HBR.

3} Benader het anders.

De energiebalans herstellen heeft weinig zin als de oorzaken van stress gewoon blijven bestaan: teveel werk, te weinig tijd, autonomie of steun van anderen. Ga dan terug naar het burn out profiel en de persoonlijke tijdsbesteding. Welke stressvolle, energievretende activiteiten kan de opgebrande werknemer kwijt aan anderen of zelf anders doen? Zodanig dat ze minder energie kosten, en meer genoegdoening opleveren? Is delegeren geen optie, probeer dan om de verwachtingen (bij u, en bij anderen) van deze activiteiten en de uitkomsten bij te stellen. Geef daarbij duidelijk aan waarom u een ‘tandje terug’ schakelt. Meer tijd besteden aan contacten met mensen waar u veel energie en inspiratie van krijgt is het beste medicijn tegen burn out volgens Valcour. Permanente balansbewaking is dus essentieel om optimaal te kunnen blijven functioneren.

Meer informatie

Hou medewerkers duurzaam inzetbaar – Inzet op Maat is hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 30 euro!

Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .