Stelling
"Stress kan je niet wegtrainen."
25
50
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers ‘Vitaliteit is eigen verantwoordelijkheid van de werknemer’
Dossiers

‘Vitaliteit is eigen verantwoordelijkheid van de werknemer’

De divisie Zorg & Gezondheid van Achmea investeerde 900.000 euro in het opzetten van het programma Gezond Werken. Daarmee ondersteunt Nederlands grootste verzekeraar haar medewerkers zodat ze vitaal en gezond elke ochtend op werk komen.Maar als medewerker ben je wel zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.

Het programma Gezond Werken, dat op meerdere vestigingen is ingevoerd, bestaat uit een Gezond Werken plein, waar zorgprofessionals klaarstaan voor medewerkers met werk- en gezondheidsgerelateerde problemen, een online portal en een breed aanbod aan interventies en programma’s bij horen op het gebied van inspanning, ontspanning en voeding.”

Zelf de regie nemen

Waarom zou je als werkgever zo veel geld willen steken in de gezondheid van je personeel? Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Achmea, vertelt: “De filosofie is om medewerkers met hulp van zorgprofessionals te ondersteunen om zelf de regie te kunnen nemen over hun vitaliteit en gezondheid. Maar we bekijken het ook vanuit de werkgever. Een klassieke dokter kijkt naar je als je ziek bent met de vraag: hoe kan ik je beter maken. Wij kijken ook naar de preventieve kant en we realiseren ons goed dat vitale en gezonde medewerkers productiever zijn en minder verzuimen.”

En dat is volgens Achmea ieders eigen verantwoordelijkheid. “We vragen topprestaties van onze medewerkers”, legt Stolze uit. “En dan is het nodig om elke dag fit aan de start te verschijnen. Wij bieden daarvoor topondersteuning op het Gezond Werken plein. Maar je bent natuurlijk niet verplicht om mee te doen.”

Gezondheid moet deel worden van bedrijfscultuur


Er zijn dan ook geen consequenties als je je verantwoordelijkheid niet neemt, benadrukt Stolze. “We willen wel dat het deel wordt van het gesprek, zoals bij beoordelinggesprekken. Gezondheid moet nog meer een integraal deel worden van onze bedrijfscultuur. We willen dat mensen bewust zijn van de voordelen ervan in plaats van alleen op te passen voor consequenties. Natuurlijk heb je soms te maken met morele dilemma’s. Stel je hebt een zware roker, die wel altijd zijn deadlines haalt, en een gezond iemand die stijf staat van de stress in zijn werk. Wie heeft er nu meer aandacht nodig?”

Het gaat bij Achmea dan ook meer om het bewust maken van medewerkers in wat een gezonde levensstijl kan betekenen, en wat vitaliteit en veerkracht inhouden. “We vragen ze de eigen regie te nemen over hun loopbaan. Duurzame inzetbaarheid staat daarin centraal. Dat is naast hun vitaliteit en gezondheid ook hun loopbaan en hun eigen verdere ontwikkeling.”

Vitaliteit


Een Achmea-medewerker heeft dus zelf de regie over zijn loopbaan. Stolze: “Je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van vakliteratuur, voor het doen van relevante cursussen of voor het solliciteren naar een andere functie. Waarom dan ook niet voor je eigen vitaliteit? Het hoogst haalbare wat ik kan vragen is dat medewerkers bewuste keuzes maken over hun eigen vitaliteit en gezondheid. Dat gaat op het niveau van inspanning, ontspanning, maar ook wat je eet of drinkt. Mijn droom is dat op deze manier praten en nadenken onderdeel wordt van onze bedrijfscultuur. Maar hoe ver dat gaat is moeilijk. Een zware roker aannemen? Kan dat wel? Is dat niet raar dat zo iemand werkt bij een zorgverzekeraar? Maar ja, zo begeef je je al snel op glad ijs? Waar ligt de grens? Dat ben ik nog aan het verkennen?”

Dit is het derde en laatste deel van een serie interviews met Alexander Stolze over de Gezond Werken pleinen bij Achmea. Lees hier deel 1 en deel 2

Tags : , , , , , , ,
Categorie : Dossiers, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op ‘Vitaliteit is eigen verantwoordelijkheid van de werknemer’

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .