Stelling
"Professionals omscholen? Een aparte opleiding is essentieel!"
15
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Voorkom de dip na de vakantie!
Langer werken

Voorkom de dip na de vakantie!

Wie uitgeput de eindstreep haalde, heeft na de vakantie een grotere kans op een burn-out. Een op de zeven werknemers valt juist na de welverdiende time off uit door de zomerdip. Dat zegt arbeidspsycholoog Arno Zijderveld in het AD.

“Als je al op je tandvlees loopt op het moment dat je vakantie neemt, valt het extra tegen als je weer naar je werk gaat en ziet dat er niks veranderd is. Dat frustreert zeer. Eén op de zeven werknemers knapt af door de zomerdip. Geen toeval, als je terugkeert vanuit een volledige rust is de situatie extra confronterend en de versnelling nauwelijks te maken.”

Rol leidinggevenden

Sommige werknemers staan dus op omvallen, ook al zijn ze net terug van vakantie. Zijderveld vindt het belangrijk dat leidinggevenden signalen van een aanstaande zomerdip kunnen herkennen. “Mede uit eigenbelang. Vroeger zat een afgebrande werknemer 120 dagen thuis, nu gemiddeld al 240 dagen.”

Herken de zomerdip

De volgende signalen duiden op verminderde psychische weerbaarheid:

  • Vaak kort verzuimen;
  • Vermoeid overkomen;
  • Gespannen en snel geïrriteerd zijn;
  • Veel piekeren;
  • Niet goed slapen (moeilijk inslapen, te kort slapen, te vroeg wakker).

Stress is besmettelijk

Het is niet alleen voor de werknemer van belang dat iemand in zijn directe omgeving ziet dat hij of zij mogelijk een zomerdip aan het doormaken is. Ook andere werknemers kunnen hun vakantiegevoel razendsnel kwijtraken als zij een collega hebben die gebukt gaat onder stress.

Naar de volgende vakantie!

Er zijn wel manieren om sneller over die vakantiedip te komen. Zo een medewerker met de vakantieblues (meer) gaan sporten. Dat kan helpen om de stress van het werk te verdrijven en bovendien is het lekker vanwege de ontspanning door inspanning. Wat ook helpt om weer snel positief aan het werk te gaan, is om alvast te gaan uitkijken naar een volgende vakantie of kort uitje. Dat is niet alleen prettig voor de werknemer. Ook voor werkgevers is het goed als werknemers al hun vakantietijd opmaken.

Hou op met dagdromen

Mensen die nu echt iets anders willen met hun carrière, kunnen het beste concrete plannen maken. Daarmee voorkomen ze dat het (weer) bij dagdromen blijft. Bespreek de plannen met HR, omdat er mogelijk meer aan de hand is dan een gewone ‘vakantieblues’.

Let op uw motivatie

Er kunnen er meerdere factoren op het werk zijn die de motivatie van de werknemer om weer ‘gewoon’ aan het werk te gaan blijvend verstieren. Het werk kan nu toch echt wel er saai of eentonig worden gevonden, de medewerker krijgt geen of onvoldoende waardering van collega’s of leidinggevenden, hij vindt dat hij te weinig betaald krijgt, of een combinatie daarvan. Mogelijk is het tijd voor gerichte acties, zoals taakverbreding, taakroulatie, snuffelstages in andere onderdelen, of andere vormen van job crafting gericht op duurzame inzetbaarheid.

Meer informatie

Wat u ook doet, het is allemaal prima, zolang er maar iets gebeurt en de motivatie van de werknemer niet verdwijnt. Want laconieke, ongemotiveerde werknemers zijn als gif voor de organisatie. Hou medewerkers duurzaam inzetbaar – Inzet op Maat is hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 35 euro!

(Bronnen o.a.: PW., HR-Base, Rob van Loenen)

Print Friendly
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .