Stelling
"Maak geen opleidingsplan, maar een inzetbaarheidsplan."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Waar het om gaat bij duurzame inzet
Gezonder werken

Waar het om gaat bij duurzame inzet

Het beste bewijs dat iemand nog lang meekan? Dat is als hij en zij fluitend naar het werk gaat. Maar in elk werkend bestaan zijn er regen- , baal- of pyamadagen. Hoe kom je die door en vind je de weg omhoog toch weer terug?

Wie fluitend naar zijn werk gaat? De bevlogen mensen met veel energie, zij voelen zich fit en kunnen hierdoor lang en onvermoeibaar doorwerken. Ze komen erg vitaal over, zijn bereid om energie in het werk te steken, zijn betrokken bij het werk en de organisatie, houden vol bij problemen. Het zijn vaak de enthousiaste en pro-actieve collega’s waarvan de positieve instelling opvalt. Ze houden van hun werk, zijn misschien niet eens heel erg ervaren of deskundig, maar het belang motiveert ze om door te gaan tot (en met) het uiterste. Zij zetten zich zichtbaar in, en behalen vaak mooie resultaten.

De productiefste tijd

Klinkt prachtig natuurlijk, maar niemand kan altijd op de toppen van zijn kunnen blijven presteren en optimaal gemotiveerd blijven voor het werk dat hij al twintig jaar doet. Veel mensen hebben na 25 tot 30 jaar hun productiefste tijd gehad in hun huidige functie. En zijn ze alleen met seniorendagen, vrijstelling van ploegendienst en ander ‘ontziebeleid’ nog overeind te houden.

Doe het zelf?

Als dat begint op te vallen, kijken de managers vooral naar de werkenden zelf: zij moeten zelf hun inzetbaarheid op peil houden, door bij te blijven in hun vak en zich flexibel aan te passen aan wat snelle veranderingen van hen vragen. En soms kan dat door een carrièrestap of switch naar een heel ander bestaan, met nieuwe uitdagingen waar iemand weer van opveert, opnieuw fluitend naar zijn werk te gaan.

Draai het om!Leugenaar

Maar die benadering gaat uit van het klassieke beeld: mens past zich aan op het werk dat hij moet doen om in zijn bestaan te voorzien. Aukje Nauta stelde begin dit jaar al voor om dat om te draaien. Niet langer passen we de mens aan het werk aan, maar voegen we het werk naar de wensen en behoeften van de mens.

Craft de job naar jezelf

Nauta noemde job crafting en i-dealmaking als instrumenten om het werk (weer) beter te laten aansluiten op de behoeften van de werknemer die dat al langer doet. De mens heeft zo zijn behoeften en wensen, die hij deels via het werk wil vervullen. Met job crafting kunnen mensen hun baan zodanig smeden en kneden, dat die past bij eigen waarden en wensen. Denk aan een kapster die haar werkplezier niet louter ontleent aan mooie coupes knippen, maar ook aan de haast therapeutische gesprekken die ze met haar cliënten voert.

Win-win

I-deal making is een proces waarin werkenden samen met hun baas en collega’s zoeken naar een zodanige invulling van werk, dat die zowel hun eigen (leer)wensen vervult als bijdraagt aan de doelen van de organisatie. Zoals een callcentermedewerker die aan zijn baas vroeg of hij veelgestelde vragen mocht filmen en de filmpjes op internet mocht plaatsen. Hierdoor nam het aantal telefoontjes af. Win-win, want hij had leuker werk en de kosten gingen omlaag.

Inspiratie voor meer werkgeluk

Het gaat er maar om dat u meer inspeelt op de talenten van zo veel mogelijk mensen, zodat ze opnieuw kunnen ontdekken wat ze leuk vinden in hun werk, en hoe het bedrijf dat ‘leuke’ er wat meer in kan stoppen. Pascal Verheugd, HR-directeur van Hutten heeft veel succes gehad met ‘vertalen’ van werkgeluk en vitaliteit naar sociaal innovatief HR-beleid. Ook Erik Steenbakkers, Directeur Center of Expertise Employee Life Cycle bij NS ontdekte hoe je belemmerend gedrag kunt omzetten in werkgeluk, zodat meer mensen met hernieuwd plezier naar hun werk gaan. En Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely kan u alles vertellen over hoe je een geluksgevoel kunt ‘doorvertalen’ naar de hele keten van cacaoproducent tot en met de consument. Er is maar een ding dat u moet doen om hun ervaringen mee te nemen in uw eigen werkgeluk: een kaartje kopen voor de de Inspiratiedag Duurzame Inzetbaarheid op 1 december aanstaande. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Tags : , , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

0 reacties op Waar het om gaat bij duurzame inzet

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .