Stelling
"Gezond personeel is belangrijker dan goed opgeleid personeel."
94
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Waar het om gaat bij duurzame inzet
Gezonder werken

Waar het om gaat bij duurzame inzet

Het beste bewijs dat iemand nog lang meekan? Dat is als hij en zij fluitend naar het werk gaat. Maar in elk werkend bestaan zijn er regen- , baal- of pyamadagen. Hoe kom je die door en vind je de weg omhoog toch weer terug?

Wie fluitend naar zijn werk gaat? De bevlogen mensen met veel energie, zij voelen zich fit en kunnen hierdoor lang en onvermoeibaar doorwerken. Ze komen erg vitaal over, zijn bereid om energie in het werk te steken, zijn betrokken bij het werk en de organisatie, houden vol bij problemen. Het zijn vaak de enthousiaste en pro-actieve collega’s waarvan de positieve instelling opvalt. Ze houden van hun werk, zijn misschien niet eens heel erg ervaren of deskundig, maar het belang motiveert ze om door te gaan tot (en met) het uiterste. Zij zetten zich zichtbaar in, en behalen vaak mooie resultaten.

De productiefste tijd

Klinkt prachtig natuurlijk, maar niemand kan altijd op de toppen van zijn kunnen blijven presteren en optimaal gemotiveerd blijven voor het werk dat hij al twintig jaar doet. Veel mensen hebben na 25 tot 30 jaar hun productiefste tijd gehad in hun huidige functie. En zijn ze alleen met seniorendagen, vrijstelling van ploegendienst en ander ‘ontziebeleid’ nog overeind te houden.

Doe het zelf?

Als dat begint op te vallen, kijken de managers vooral naar de werkenden zelf: zij moeten zelf hun inzetbaarheid op peil houden, door bij te blijven in hun vak en zich flexibel aan te passen aan wat snelle veranderingen van hen vragen. En soms kan dat door een carrièrestap of switch naar een heel ander bestaan, met nieuwe uitdagingen waar iemand weer van opveert, opnieuw fluitend naar zijn werk te gaan.

Draai het om!

Maar die benadering gaat uit van het klassieke beeld: mens past zich aan op het werk dat hij moet doen om in zijn bestaan te voorzien. Aukje Nauta stelde eerder al voor om dat om te draaien. Niet langer passen we de mens aan het werk aan, maar voegen we het werk naar de wensen en behoeften van de mens.

Craft de job naar jezelf

Nauta noemde job crafting en i-dealmaking als instrumenten om het werk (weer) beter te laten aansluiten op de behoeften van de werknemer die dat al langer doet. De mens heeft zo zijn behoeften en wensen, die hij deels via het werk wil vervullen. Met job crafting kunnen mensen hun baan zodanig smeden en kneden, dat die past bij eigen waarden en wensen. Denk aan een kapster die haar werkplezier niet louter ontleent aan mooie coupes knippen, maar ook aan de haast therapeutische gesprekken die ze met haar cliënten voert.

Win-win

I-deal making is een proces waarin werkenden samen met hun baas en collega’s zoeken naar een zodanige invulling van werk, dat die zowel hun eigen (leer)wensen vervult als bijdraagt aan de doelen van de organisatie. Zoals een callcentermedewerker die aan zijn baas vroeg of hij veelgestelde vragen mocht filmen en de filmpjes op internet mocht plaatsen. Hierdoor nam het aantal telefoontjes af. Win-win, want hij had leuker werk en de kosten gingen omlaag.

Meer informatie?

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar – kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma en schrijf nu in vanaf 35 euro!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid