Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Blog Wat doen we met de hogere AOW-leeftijd?
Blog

Wat doen we met de hogere AOW-leeftijd?

De aanpassing van de AOW-leeftijd per 2022 geeft blijk van een zeer eenzijdige benadering van de problematiek van ouderen en de laatste fase van hun werkzame leven. Dat vinden Peter Lindenbergh en Bas Westerhout van Lieshout Westerhout Advocaten, Amsterdam. Op HR-Base geven ze wat tips hoe u het bedrijf kunt voorbereiden op ‘nog langer doorwerken’.

Er is natuurlijk een groep werknemers en zelfstandigen die fluitend tot ver boven de AOW-leeftijd kan doorwerken, en dat ook wil. Die groep is echter beduidend kleiner dan het aantal werkenden dat door leeftijdgerelateerde klachten eerder wil stoppen of een stapje terug te doen. Dat beperkt zich niet tot werknemers die (zware) lichamelijke arbeid verrichten.

Erg snelle stijging

Met de nu aangekondigde verhoging van de AOW-leeftijd stijgt de uittredingsleeftijd in zo’n 25 jaar met ruim 10 jaar. Dat is aanmerkelijk meer dan de stijging van de levensverwachting, om nog maar te zwijgen van de zeer beperkte stijging van de “volle-gezondheids-levensverwachting”. Een duidelijke scheefgroei dus. Te meer daar ondernemings- en bedrijfstakpensioenfondsen naar verwachting de standaardpensioenleeftijd zullen aanpassen aan de verhoogde AOW-leeftijd. De politieke besluitvormers houden hier geen rekening mee. Grote problemen voor werkenden en organisaties zijn onvermijdelijk als we het hier bij laten.

Gevolgen verzachten

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om de gevolgen te verzachten. Werkenden zullen zichzelf beter moeten voorbereiden op de laatste fase van de loopbaan en de post-werkfase. Enerzijds door zich te blijven ontwikkelen, te blijven leren (ook al om zich niet van één werkgever afhankelijk te maken) en te zorgen dat ze ook fysiek in staat blijven de gevraagde arbeidsprestatie te leveren. Anderzijds door tijdig -waar mogelijk- financiële ruimte te creëren. Bijvoorbeeld door hypotheeklasten te verminderen (aflossen!) of te sparen (het ouderwetse appeltje voor de dorst). Bedrijfsorganisaties zullen moeten zorgen voor voldoende instrumenten om werkenden gezond de eindstreep te laten halen en voor mogelijkheden om voor hen optimale keuzes te maken.

4 Aanbevelingen voor ‘nog langer doorgaan’

Dat leidt ons tot vier aanbevelingen voor bedrijfsorganisaties die hun mensen heel praktisch willen voorbereiden op ‘nog langer doorwerken’.

 1. Help medewerkers zich bewust te zijn van het belang van fysieke fitheid.
  Realiseert de medewerker zich het belang van voldoende beweging, goede voeding, voldoende rust? Er zijn goede programma’s beschikbaar die hier ondersteuning bieden.
 2. Blijf stimuleren dat medewerkers zich ontwikkelen, dat ze blijven leren.
  Help hen om de afhankelijkheid van één werkgever te verkleinen.
 3. Hou flexibele uittredingsregelingen in stand.
  Flexpensioen is belangrijker dan ooit tevoren. De belangrijkste elementen: keuzevrijheid bij de uittredingsleeftijd, deeltijdpensioen, hoog-laagconstructies en uitruilmogelijkheden. Zorg er ook voor dat medewerkers én leidinggevenden weten wat de mogelijkheden zijn. Momenteel blijven helaas nogal wat mogelijkheden onbenut.
 4. Regel demotie.
  Maak het mogelijk dat medewerkers op enig moment in overleg met hun werkgever een stapje terug doen. Leg helder vast wat de mogelijkheden zijn, en leg ook helder vast wat de gevolgen zijn voor het loon en de overige arbeidsvoorwaarden. Een financieel stapje terug is logisch en in de meeste gevallen niet heel dramatisch. Essentieel: draagvlak bij de medewerkers. Dus gedegen voorbereiding met de ondernemingsraad, of bij afwezigheid daarvan de vakorganisaties of personeelsvertegenwoordiging. En last but not least: maak reeds bij indiensttreding van medewerkers duidelijk -bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst- dat de organisatie een demotiebeleid heeft en dat je hiervan als werknemer gebruik mag maken. Dan wordt demotie een normaal onderdeel van personeelsbeleid, en is het afgelopen met de negatieve connotatie die nu vaak nog aan het onderwerp is verbonden.

(Lees het hele artikel op HR-Base)

Tags : ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

0 reacties op Wat doen we met de hogere AOW-leeftijd?

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .