Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
8
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Zes misvattingen over zelfsturing
Anders werken

Zes misvattingen over zelfsturing

Sturing op resultaat heeft meestal meer succes dan sturing op processen, dat is inmiddels bekend. Maar de focus verleggen naar zelfsturing betekent een veranderproces, en dat gaat niet vanzelf.

Over zelfsturing, en zelfsturende teams bestaan een aantal hardnekkige misvattingen. Amanda van Diemen van Finext benoemt de zes meest gehoorde misvattingen over zelfsturing.

1. Bij zelfsturing is de organisatie out of control

Een van de meest gehoorde misvattingen over zelfsturing is dat de organisatie dan out of control zou zijn. Niet alleen bepaalt ieder voor zich wat hij wil doen en hoe hij dit wil doen, ook verdwijnt de grip op de organisatie door deze nieuwe werkwijze totaal. Dit is een aanname gebaseerd op angst voor het onbekende in plaats van ervaringen uit de praktijk en reeds behaalde successen. Dat de manier van sturing verandert, betekent niet dat er helemaal geen sturing meer is. Wel dat de focus van de sturing verandert: van het proces naar het daadwerkelijke resultaat.

2. Zelfsturing is alleen mogelijk met volwassen teams

Vaak hoor je dat teamvolwassenheid een vereiste is voor succesvolle zelfsturing. Met dat doel stopt men veel aandacht, geld en tijd in verhoging van die teamvolwassenheid. Maar zelfsturing werkt ook heel goed als teams nog niet volwassen zijn. Naarmate een team zelfsturend is, groeien teamleden vanzelf in hun rol: ze worden pro-actiever, gaan samenwerkingen aan en leren van elkaar. In de loop van de tijd volstrekt dit proces zich steeds sneller en beter, leert de ervaring.

3. Zelfsturing is alleen geschikt voor hoog opgeleide mensen/organisaties

De aanname dat zelfsturing en de kans op slagen verbonden is met het opleidingsniveau van mensen of het gemiddelde opleidingsniveau van organisaties, is ongegrond. Van een facilityonderneming waar ze werken met medewerkers die extra dimensies aan hun werk toevoegen tot high-level consultancy firma’s: het is bewezen succesvol op ieder opleidingsniveau.

4. Bij zelfsturing is de kans op een burn-out groter

Doordat bij zelfsturende organisaties werk en privé meer met elkaar verweven zijn, zou de kans op een burn-out toenemen. Dat klopt niet. Want een burn-out hebben of krijgen heeft niets te maken met zelfsturing, maar met persoonlijke omstandigheden en de heersende werkcultuur.

5. Zelfsturing is veel efficiënter

In zelfsturende organisaties ontstaan vormen van gedeeld leiderschap. Door dit gedeeld leiderschap is er behoefte aan onderling overleg. De toename in onderling overleg maakt een organisatie wendbaarder: men weet wat er speelt, kan hierop snel inspelen en weet wie wat doet. Dat een organisatie wendbaarder is, wil niet automatisch zeggen dat het gehele proces daadwerkelijk efficiënter is doorlopen.

6. Bij zelfsturing hoef je minder hard te werken

Een onterechte aanname over zelfsturing is dat je minder hard hoeft te werken. Dit zou komen doordat je per slot van rekening geen baas hebt en hierdoor als bijkomend voordeel meer vrije tijd ‘krijgt’. De werkmotivatie verschuift bij zelfsturing van extrinsiek naar intrinsiek. Daardoor krijgen mensen een heel andere beleving van de uitvoering van hun werk. Zo stimuleert zelfsturing creativiteit. Ook hebben mensen het gevoel positief bij te dragen aan de onderneming: ze voelen zich verantwoordelijk voor hun aandeel in het doel. Doordat iedereen een bijdrage levert op een manier die het beste bij hem past, groeit de kans op succes significant.

(Arbo-online)

Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Zes misvattingen over zelfsturing

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .