Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Ziek worden van collega’s – wat helpt daartegen?
Gezonder werken

Ziek worden van collega’s – wat helpt daartegen?

Daar gaan we dan weer … zoeken naar een vrije plek, nadat je je koffer met persoonlijke spullen uit je locker hebt gehaald. Daar is wel iets vrij. Nu maar hopen dat je een leuke buurvrouw of buurman naast je krijgt. Maar je hebt belafspraken, dus die wil je eigenlijk niet storen. En hoe krijg je nu eindelijk dat ingewikkelde beleidsstuk geschreven?

(On)gestoord werken in een kantooromgeving valt niet mee. Al dat geroezemoes, die benauwde of onfrisse lucht en interrupties van telefoons en vragende collega’s, plus honderden andere afleidingen kunnen zorgen voor hogere bloeddruk en stress omdat je werk niet afkomt. Je weet wel, dat werk waarvoor je eigenlijk hier kwam.

Kans op storing is 1 op 2

Beetje overdreven, deze gevoeligheden? Natuurlijk is de kantoortuin wel ergens goed voor: teamwork, inspiratie door anderen en het delen van informatie. Maar voor ander werk, dat meer concentratie en focus vereist, is het desastreus. Zeker kantoortuinen waar veel collega’s op elkaar zitten zijn vaak ongezonde werkomgevingen.

Omgevingsgeluiden

Bijna de helft (44%) van de werknemers in een open kantoortuin stoort zich aan het voortdurende lawaai door de gesprekken tussen collega’s. Vooral de jongere collega’s storen zich aan de omgevingsgeluiden. Zonder maatregelen geeft dat 30 procent meer ziekteverzuim door stress. En als goede lezer van deze website weet u wat ziekteverzuim per jaar kost, en hoe nadelig het is voor gezonder werken, als basis van duurzame inzet.

Manager naar de kantoortuin

Ook hebben mensen die in een open kantooromgeving werken 63 procent meer ziektedagen dan collega’s met een eigen kantoor. Die collega’s weten vaak niet waar je het over hebt, want zelf zitten zij in hun eigen kantoor en hebben er dus veel minder last van. Meestal zijn het managers, en als het tegen zit is een ervan jouw manager. Om jouw problemen beter te begrijpen, moet hij of zij minstens een hele werkdag in de kantoortuin gaan zitten.

Productiviteit daalt

Onderzoekers van de universiteit van Oxford concludeerden in juni dat teveel geluid en afleiding in een kantoortuin of andere open werkomgeving, teveel uren ‘s avonds moeten werken, te weinig tools om altijd en overal te kunnen werken voor medewerkers grotere issues zijn dan managers zich realiseren. Het zijn bovendien factoren die de productiviteit en tevredenheid van medewerkers negatief kunnen beïnvloeden.

Tegen-geluiden

Probleem duidelijk, nu nog de oplossing. Die bestaat natuurlijk niet, want hangt af van de grootste stressor bij u zelf. Neem nu geluid, de grootste bron van ergernis. Natuurlijk kunt u vluchten naar een leeg kantoor, of een lege vergaderzaal. Als die nog zijn te vinden, want de meeste kantoren hebben er niet veel. Dus zijn die altijd bezet. Forbes kwam met nog een paar verstandige tips:

  • Koop een geluiddempende koptelefoon, een model dat achtergrondgeluiden blokkeert. Vliegtuigpassagiers gebruiken ze ook veel. Het is wel een investering, want de betere modellen kosten tussen 100 en 300 euro. Maar je verdient het terug door meer te doen, en beter, in kortere tijd.
  • Luister naar bijpassende muziek op je koptelefoon met noise cancelling. Meestal is instrumentale muziek beter om geconcentreerd bij te werken. Kies een deuntje dat goed past bij je stemming, en bij het werk dat je moet doen.
  • Voor wie zich toch blijft ergeren aan de herrie: ga er even uit. Zelfs een halfuurtje naar buiten, of in een ander, rustig kantoor zitten is vaak al genoeg om weer geconcentreerd door te kunnen werken.

Thuis werken

Een andere oplossing, met name voor werknemers die hun werk steeds maar niet, niet goed of niet op tijd af krijgen: thuiswerken. Vaak gaat de productiviteit omdat medewerkers geen last meer hebben van herrie. Bovendien kunnen ze hun werk beter combineren met hun privéleven en met eventuele zorgtaken. Bovendien scheelt het reistijd en reiskosten. Mits er een ongestoorde werkplek thuis is, vrij van kinderen, buurvrouwen en wasmachines. En de thuiswerker de discipline kan opbrengen om uit zichzelf aan de slag te gaan met zijn taken. Niet iedereen kan dat even goed.

Win-win?

Ook de werkgever kan profiteren van thuiswerk: minder tijdverlies door reisperikelen van werknemers, minder kosten voor ziekteverzuim, voor kantoorruimte – door flexplekken – en voor stoken. De flexibiliteit van werknemers neemt toe, hun productiviteit gaat omhoog en door de betere werk-privébalans zitten ze ook nog beter in hun vel.

Thuiswerkbeleid

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Althans, zonder thuiswerkbeleid. Hoe kunnen werkgevers zo’n thuiswerkbeleid realiseren? Hier volgen vier tips.

1} Laat mensen niet fulltime thuiswerken.

Voor de binding met het bedrijf is het belangrijk dat ze minstens twee dagen per week aanwezig zijn. Bovendien hebben sommige werknemers minder zelfdiscipline; anderen zijn erg gesteld op sociale contacten.

2} Voer thuiswerken geleidelijk in.

Evalueer het traject na ongeveer een half jaar. Bepaal dan onder meer of de vooraf gestelde doelen zijn bereikt, de kosten niet uit de hand lopen en de ict nog up-to-date is.

3} Zorg voor een inrichting van de thuiswerkplek.

Is die niet goed op orde, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade die een werknemer lijdt. U kunt discussie over kosten van bijvoorbeeld telefonie of de inrichting van een werkplek voorkomen door dit soort zaken vast te leggen in een telewerkovereenkomst.

4} Gebruik de wettelijke regelingen.

Onder de huidige werkkostenregeling geldt geen expliciete belastingvrijstelling meer voor inrichting van de werkplek thuis. Maar er is wel een vrijstelling voor arbovoorzieningen – een ergonomische stoel, goede verlichting, een stevig bureau. Met deze vrijstelling kan de werkgever voor de thuiswerker ook goed uit de voeten. Voorwaarden voor belastingvrije vergoeding/verstrekking aan de thuiswerker: de voorziening moet in een Arboplan zijn neergelegd en mede op de (thuis)werkplek worden gebruikt. Het thuiswerken moet bovendien berusten op een afspraak tussen werkgever en werknemer.

Tags :
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .