Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
10
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Zittend of staand werk blijkt even slecht …
Gezonder werken

Zittend of staand werk blijkt even slecht …

Van te veel zitten thuis en op het werk worden we niet gezonder. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar nu wijst nieuw Canadees onderzoek uit dat de kans op hartziekten verdubbelt door … staand werk.

Zittend werk verhoogt de risico’s op diabetes type-2 en diverse soorten kanker. Het moderne mantra luidde dan ook: werk staand en vergader staand als die mogelijkheid zich voordoet.

Dubbel risico op hart- en vaatziekten

Zo eenvoudig is het dus allemaal niet, blijkt nu. Want onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Toronto hebben recentelijk bewezen dat staand werk ook beslist niet al te best is. Werknemers die de hele dag staan tijdens hun werk en niet de mogelijkheid hebben om dat werk zittend te verrichten, maken een dubbel zo grote kans op hart- en vaatziekten als hun collega’s die wel af en toe zittend kunnen werken.

Oxidatieve stress

Waar zit ‘m de kneep? Als mensen veel staan, stijgt vooral de bloeddruk in de aderen. Dit veroorzaakt chemisch onbalans in het lichaam, ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit komt veel voor bij winkelpersoneel en kappers, en bij bepaalde beroepen in de zorg. De kans op hart- en vaatziekten bij werknemers die veel staand werk verrichten (6,6%) komt daarmee op hetzelfde niveau als dat van mensen die dagelijks roken of lijden aan fors overgewicht. Dit zegt Peter Smith, de schrijver van het rapport van onderzoekssite The Conversation.

Afwisseling baat

Geen paniek: werknemers kunnen deze chemische onbalans voorkomen door staand en zittend werken af te wisselen, zegt Peter Smith. En voor hen die deze mogelijkheid niet hebben, luidt het devies: regelmatig strekken en rekken. Want dit stretchen vermindert de stress op de spieren. En wat moeten de kantoorwerkers die zich net hebben aangeleerd staand te werken aan een bureau? Ook hier luidt: afwisseling baat. Voor hen die staand werk afwisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is het risico nul.

Meer informatie

Niets is zo persoonlijk als de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid aanstaande maandag en dinsdag ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Abonnees van de ezine over duurzame inzetbaarheid kunnen zelfs GRATIS naar het event. Vermeld de kortingscode DI bij uw aanmelding!

Bron: Arbo-online

Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .