Stelling
"Gezond personeel is belangrijker dan goed opgeleid personeel."
91
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zo duurzaam inzetbaar worden als Roger Federer?
Anders werken

Zo duurzaam inzetbaar worden als Roger Federer?

Het is misschien wat weggezakt door het succes van de voetbaldames, maar eerder deze zomer brak een oudere tennisspeler diverse records. Roger Federer won Wimbledon voor de achtste keer, en hij deed dat op 36-jarige leeftijd. Beide zijn records. Ook heeft hij – van alle mannen- veruit de meeste Grand Slam-toernooien gewonnen. Hoe houdt hij die topprestaties langdurig vol? Steven Kutz deed er op Marketwatch een boekje over open. Er zitten bruikbare tips bij voor mensen die ook langer willen doorgaan met wat ze leuk vinden, en waar ze goed in zijn.

Maar eerst zijn wat relativerende woorden op zijn plaats. Federer is een multi-miljonair, en dan is het wat makkelijker om te blijven doen wat je leuk vindt, op de manier die het beste past bij je persoonlijke voorkeuren. Zo reist de man veel, op weg van en naar nieuwe tennistoernooien. Hij kan dat doen op een comfortabele manier, en met zijn hele gezin. Net zoals velen van ons vrolijker en makkelijker op ons werk zouden verschijnen als we de dagelijkse spits in 10 minuten per helikopter of gestrekte limo met chauffeur zouden kunnen afleggen, net wat u het prettigst vindt.

Geen kwestie van geld

Maar ruime hoeveelheden geld helpen niets wanneer de prestaties tegenvallen. Topsporters die blijven verliezen, verdwijnen snel uit beeld. Ze zullen daarna van de honger niet omkomen, maar wat als je die sport nou net ook het leukste vindt om je dagen mee te slijten? Voor de lol doorspelen of mensen betalen om te verliezen gaat ambitieuze topsporters snel vervelen. Commentator worden of een pizzeria openen? Federer zelf gaf wat tips hoe hij spelen op topniveau langer volhoudt.

1} Voorkom een burn-out.

Nadat hij Wimbledon vorig jaar verloren had, stopte Federer de rest van het jaar met toernooien spelen. Hij wilde zijn lichaam rust geven en herstellen van diverse blessures. Ja, mensen met bakken geld kunnen zich dat veroorloven, denkt u nu. Maar wat bleek? Federer kreeg snel genoeg van oefenpartijtjes. Hij wilde na die zes maanden rust erg graag weer meespelen op topniveau. En met succes, hij won Wimbledon. Rust nemen zodra lichaam en/of geest erom vragen is dus erg belangrijk. Rust om de batterij weer op te laden, om even iets anders te doen, zodat je direct daarna weer een topprestatie kunt leveren, en die ook wilt leveren. Omdat de motivatie weer terug is op het oude niveau.

2} Gepassioneerd blijven.

Topsporters houden natuurlijk van de sport die ze bedrijven. Maar om echt op topniveau mee te kunnen moet je hele leefstijl daar naadloos op aansluiten: voeding, dagindeling, privéleven. Dagelijks vele uren oefenen is noodzakelijk. Veel topsporters (en ook musici) vallen mede hierom uit op jonge leeftijd. Wie het langer ‘op niveau’ wil volhouden, zal al vroeg maatregelen moeten nemen waardoor je die prestatie kan blijven leveren.

3} Blijf op de balans letten.

Zoals gezegd is dat (veel) makkelijker met honderden miljoenen achter je. Maar ook Federer heeft een absolute grens: als zijn vrouw niet meer met hem mee wil reizen naar de toernooien, stopt hij met tennissen. Financieel geen probleem, maar wel lastig voor zijn passie. Voldoende aandacht geven aan de andere belangrijke zaken in je leven is een essentiële voorwaarde om langer te kunnen doorgaan met die ene passie.

4} Gebruik je ervaring.

Wijsheid komt met de jaren, zo zeggen de tegeltjes boven menige schoorsteen. En dat komt door ervaring. Federer gebruikte zijn eigen ervaring met Grand Slam-toernooien in zijn voordeel. Hij wist dat hij altijd minstens een set verloor tijdens zo’n tournooi, ook als hij het later won. Toen hij serveerde voor de titel in de laatste set, dacht hij aan deze ervaringsregel. Het hielp, hij kon zijn spanning de baas en won de game, set en match. Zijn voormalige coach reageerde geschokt toen hij van Federer’s ervaringsregel hoorde. Dat zou de kampioen vroeger nooit hebben gedacht. Door zijn ervaring had Federer een nieuwe leefregel opgedaan, waarmee hij ook kon winnen. Kunt u uw ervaring ook zo gebruiken?

5} Flexibel blijven.

Voor iedereen die functioneert op topniveau komt onherroepelijk de dag waarop je beseft dat je niet meer mee kunt komen. Soms letterlijk, als je wielrenner bent. De jonge Federer wilde de beste tennisspeler van de wereld zijn. Nu wil hij op topniveau blijven meespelen. Daartoe moest hij leren omgaan met een nieuw tennisracket, dat alle topspelers inmiddels gebruiken. Wie dat niet doet, staat gelijk al buitenspel. Maar hij of zij heeft dan ook niet (meer) de winnaarsmentaliteit die essentieel is om mee te kunnen doen op het hoogste niveau. Hetzelfde geldt voor ex-topsporters die commentator, coach of ploegleider worden. Er zijn altijd nieuwe eigenschappen en andere kennis voor nodig. Toppresteerders maken zich die met hetzelfde vuur en enthousiasme eigen als waarmee ze hun eerdere topprestaties behaalden.

Hersens als nieuwe spieren

Eén ding is wel duidelijk: zonder grote liefde (zeg maar: passie) voor je sport of je vak hou je het zeker niet duurzaam vol. Maar daar is meer voor nodig: de hersenen moeten een grotere rol gaan spelen als de fysieke prestaties afnemen. Ervaring zorgt voor de juiste balans tussen die passie en de andere belangrijke zaken in elk leven. En een winnaarsmentaliteit is onmisbaar om mee te kunnen blijven spelen op dat gewenste, hoge niveau. Zo blijkt uit dit artikel met mooi opgeschreven anecdotes, en wat warrig geformuleerde aandachtspunten.

Meer informatie?

Medewerkers die zelf zorgen dat ze duurzaam inzetbaar blijven, dat is een prachtig doel maar ook een hele opgave. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevenement over duurzame inzetbaarheid kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma en kies uw wapens!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid