Stelling
"Geef het geld voor uitkeringen uit aan opleidingen. Dan blijven we allemaal duurzaam aan het werk."
56
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Zomaar 20 procent productiever worden?
Gezonder werken

Zomaar 20 procent productiever worden?

vitaliteit

Een order van 20.000 euro plaatsen voor nietjes in plaats van de meubels die je had willen hebben. In slaap vallen tijdens een presentatie van de algemeen directeur terwijl je echt wel hogerop wilt komen, of een server herformatteren waardoor het werk van zes bedrijven een dag weg is. En dan hebben we het nog niet gehad over verkeerd geplaatste komma’s in bedragen, en over microfoons en camera’s die niet dicht stonden. Slaapgebrek blijkt maar al te vaak de oorzaak van deze kleine foutjes met grote gevolgen. Alles dat u moet weten over slaap op een rij in dit artikel. Om die frisse start van hedenochtend de hele week vast te kunnen houden. Of om die slapeloze nacht snel te vergeten…

Bijna 1 op de drie Nederlanders (28%) geeft aan het afgelopen jaar slaapproblemen te hebben gehad. Het staat op nummer drie in de lijst van grootste gezondheidsproblemen. Slaapgebrek is niet alleen de oorzaak van grote, dramatische fouten. Ook veel kleinere, alledaagse problemen zonder duidelijke oorzaak die nog wel zijn te herstellen komen vaak toch door een gebrek aan voldoende en kwalitatief goede nachtrust. Bijvoorbeeld:

  • Sneller dan normaal zijn afgeleid, vaker vergeten waar je ook al weer was of mee bezig was;
  • Klusjes en taken uitstellen die je anders zonder veel problemen doet;
  • Mopperiger, humeuriger of klageriger zijn in het bijzijn van anderen;
  • Meer foutjes maken, vaker wat vergeten.

Even doorgaan

Langer doorwerken om iets af te krijgen werkt letterlijk niet. Twee uur langer werken op een dag betekent 13 procent meer kans op fouten en ongevallen. Duurt de werkdag 12 uur, dan neemt het risico zelfs met 28 procent toe, stelt het NIOSH op basis van eigen onderzoek. Wie langer doorwerkt, bezorgt zichzelf dus veel herstelwerk en brengt anderen nodeloos in gevaar.

Oudere weet beter

Toch werkt ongeveer 2 op elke 3 werknemers in de VS door terwijl ze daar eigenlijk te moe voor zijn, blijkt uit onderzoek van Accountemps. Alleen de oudere werknemers weten kennelijk beter: van hen stopt de helft op tijd als de duffigheid toeneemt en de oogleden zakken. De schade van dat te lange doorwerken beloopt in de VS 63 miljard.

Minder energie

Slaap is een onderschatte factor voor onze mentale en fysieke fitheid. Gedurende de slaap herstelt het lichaam en geeft het weer energie voor de volgende dag. Wie onvoldoende slaapt, of kwalitatief niet goed slaapt, verliest zomaar 20 procent van zijn energie gedurende de (werk)dag. Mensen die kleine kinderen hebben (gehad), zullen dat herkennen.

5 gouden slaaptips

Hoe kunt u wel voldoende fit blijven voor een productieve werkdag, ook als u de slaap nu eens niet goed kon vatten? We herhalen de 5 gouden tips voor een goede nachtrust. Nu in geactualiseerde versie!

1. Doe een power nap

Dat wil zeggen: een kort dutje doen na de lunch, tussen een en drie uur ’s middags, anders raakt je bioritme in de war. En het mag beslist niet langer dan twintig minuten duren. Anders raak je in een diepere slaap, en wie daaruit ontwaakt loopt de eerste tijd slaapdronken rond op zijn werk. En met zo’n kort dutje hoeft u ook niet bang te zijn dat u het werk niet afkrijgt, of dat anderen vinden dat u de kantjes er van af loopt. Sterker: meer dan de helft van de collega’s zou zelf ook wel even een dutje willen doen.

2. Stimuleer regelmatige pauzes

De hersenen kunnen niet continu als een harde schijf door blijven draaien. Er zijn momenten nodig om te reflecteren op alles dat is gebeurd. Iemand die onafgebroken achter elkaar werkt en niet genoeg rust neemt, kan ’s nachts problemen krijgen met de slaap. Neem overdag dus om de één tot anderhalf uur een pauze. Doe dat niet op de werkplek: loop even een rondje, drink wat, praat wat met collega’s, ontspan.

3. Ploegendiensten met zonnebril

Wie in de felle opkomende zon kijkt zodra zijn nachtdienst is afgelopen geeft zijn lichaam het teken dat de dag weer is begonnen. Onderweg naar huis kan ploegendienstpersoneel daarom beter een zonnebril dragen, zelfs op een bewolkte dag. Voor personeel dat gewoon overdag werkt, is natuurlijk daglicht juist slaapbevorderend. Kantoormedewerkers met een bureau op minder dan zeven meter afstand van een raam slapen gemiddeld 46 minuten langer. Zet uw bureau dus dicht bij het raam als u slecht slaapt…

4. Liever geen overuren en avond-uren

Wie na negen uur ‘s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk ’s avonds wel los kunnen laten, zo blijkt uit recent onderzoek. Alleen al het licht van een scherm(pje), of het nu van de smart phone, TV of computer komt is genoeg om het natuurlijk bioritme te verstoren. Hersenen hebben ongeveer een uur nodig om tot rust te komen.

5. Vijf uur slaap is niet genoeg

“Je hoort managers wel eens zeggen dat ze aan vier, vijf uur slaap genoeg hebben. Vaak verklapt hun slechte humeur dat ze slaap tekort komen”, zegt slaapspecialist Kwakman. Als je een beetje vrolijk op je werk wilt verschijnen, moet je zorgen voor voldoende nachtrust. “Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste mensen hebben zo’n zeven tot acht uur slaap nodig.”
Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid