Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Zzp’er voelt zich beter inzetbaar
Gezonder werken

Zzp’er voelt zich beter inzetbaar

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van CBS en TNO.

Ruim 7 procent van de zzp’ers voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel. Zzp’ers draaien door de bank genomen meer uren: zo’n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Het komt volgens de onderzoekers vooral omdat eenpitters meer mogelijkheden hebben om zelf hun tijd in te delen. (Lees hier meer over een vijfsterrenaanpak tegen werkdruk).

Bevlogen mensen

Ook voelen zelfstandigen zonder personeel zich vaak bevlogener tijdens hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in het werk; onder de werknemers geldt dat ‘slechts’ voor ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Fysieke beperkingen

Wel zeggen zzp’ers dat ze moeilijker kunnen voldoen aan de fysieke eisen die het werk stelt. Ook zeggen ze bij hun werk vaker gebruik te maken van gereedschap, een apparaat of voertuig dat trillingen of schudden veroorzaakt. Dit geldt vooral voor zelfstandig ondernemers – in vergelijking met werknemers – in de landbouw, bosbouw en visserij en in de nijverheid en energie, waartoe de bouw en industrie worden gerekend. Ook als rekening wordt gehouden met leeftijd, opleidingsniveau, geslacht en bedrijfstak blijven er verschillen tussen zelfstandig ondernemers en werknemers bestaan.

Langer doorwerken

De zzp’er is optimistischer over zijn inzetbaarheid op langere termijn dan de ‘doorsnee’ werknemer. Dat blijkt onder andere uit het feit dat zelfstandig ondernemers zonder personeel gemiddeld tot hun 67ste willen blijven werken. Ze denken daar ook geestelijk en lichamelijk toe in staat te zijn. Werknemers verwachten gemiddeld tot 63 jaar door te werken.

Onderzoek

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp’ers meegenomen die niet geheel uit vrije wil zelfstandig zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .