Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
32
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 10 fijne kneepjes voor thuiswerkers
Anders werken

10 fijne kneepjes voor thuiswerkers

Thuiswerkers

Een mix van uitdaging en lief zijn voor jezelf. Zo zou je de beste thuiswerkers kunnen omschrijven. Geen zelfmedelijden, en ook geen gekke Henkie spelen. Zelfdiscipline, zelfstarter zijn … je moet het wel vaker zelf doen als je thuis zit. Maar niet altijd. Ook die leefregel hoort, samen met tien andere, tot de fijnere kneepjes van het thuiswerken voor thuiswerkers. Doe er je voordeel mee.

Van thuiswerken kan je stress en ook een burn-out krijgen, concluderen steeds meer onderzoekers. Juist van de schijnbare rust van het alleen werken kan je gek worden. Meer stress, en langere werkdagen zijn de meest genoemde negatieve effecten van thuiswerk. Je kunt bijna niet meer ophouden met werken, of met denken aan dat werk. Dat is misschien wel het meest gehoorde bezwaar tegen thuiswerken. De grens tussen werk en privé wordt steeds vager, als je er steeds meer bij- of tussendoor doet. Uit onzekerheid, om maar niet als luiaard of profiteur te worden gezien.

Een planning met speling

Het grootste gevaar voor thuiswerkers is dat ze er niet mee ophouden, omdat ze geen scherpe grenzen trekken tussen werk en privé. Terug dus met die werktijden en private tijden! Hanteer zo veel mogelijk dezelfde tijden, elke werkdag weer. Leef ze tot op (bijna) de minuut na. Want pas dan voelt de tijd die erna komt, de privétijd als echt anders dan werk-tijd. Net als vroeger, toen je nog van en naar je werk ging. Maar pas op. Leg de werktijden en privétijden niet weken vooruit tot op de minuut nauwkeurig vast in je agenda. Blijf flexibel, hou wat tijd en ruimte over elke dag voor onverwachte opdrachten, acute vragen en uitlopende projecten. Overleg vaak met je leidinggevende over de beste mix van werk en privé. Zelf kan het bedrijf letten op deze aandachtspunten.

10 fijnere kneepjes voor thuiswerkers

Thuiswerkers zonder goede planning krijgen vrijwel zeker extra stress. Niet alleen omdat je steeds minder vaak ‘je agenda haalt’ door alle taken die zich ophopen na een uitgelopen taak. Maar ook omdat je gefrustreerd raakt door deze manier van werken, die kennelijk niet goed werkt voor jou. En zo kom je in een negatieve spiraal, want van dat besef word je nog minder vrolijk. Zeker wanneer je geen licht ziet aan het einde van deze tunnel … Wat te doen om daar uit te blijven? Check deze fijne kneepjes van het thuiswerken.

1} Maak een planning op je werkritme.

Hiervoor moet eerst je eigen, natuurlijke, optimale werkritme kennen. Maar ochtend- en avondmensen werken het beste als ze eerst die grote olifant de deur uit werken. Doe de meest ingewikkelde of uitdagende taak dus het liefst aan het begin van elke werkdag. Of zeker in de eerste helft. Niet alleen heb je dan het ergste gehad, het geeft ook een kick als je dat kunt aftikken. Plan routinetaken die je op automatische piloot kunt doen vlak voordat je mag pauzeren.

2} Thuiswerkers pauzeren op tijd.

Je natuurlijke werkritme zit verspreid over verschillende periodes tijdens de hele werkdag. Dus moet je regelmatig korte pauzes nemen, zeker kenniswerkers moeten dat. Het brein is een spier en heeft gedurende de dag tijd nodig om te herstellen. Probeer in blokken van 90 minuten te werken, met daartussen 10 tot 15 minuten rust. Het doel is niet om zoveel mogelijk uren te maken, maar zoveel mogelijk kwaliteit uit de beschikbare tijd te halen. Stop dus op tijd, morgen word er weer een topprestatie van je verwacht.

3} Neem enkele grotere, vaste pauzes.

Waaronder de pauze voor de lunch. Maar doe dat niet al desko! Vermanen de meeste deskundigen. Je komt dan niet los van je werk, en je raakt eerder uitgeput. Het voordeel van een langere pauze is juist om fysiek ergens anders te zijn, het liefst in de buitenlucht. Dan kan je het werk ook mentaal beter los laten. Doe dat zo veel mogelijk op vaste tijden elke dag. Dan komt het er meestal ook nog van. En je hebt wat om naar uit te kijken.

4} Optimaliseer je werkplek.

Niet alleen de meubels en de gereedschappen moeten optimaal passen. Je moet er ook graag zijn, op je eigen werkplek. Denk dus ook aan de rest van de inrichting: planten, muziek, kleuren, licht, ventilatie. Elimineer zo veel mogelijk ‘stoorzenders’ en afleiders, zoals de beruchte kinderen, buren en wasmachines. Zet ook de social media en de notificaties van je apps zo veel mogelijk uit, zeker bij concentratietaken.

5} Thuiswerkers prioriteren en delegeren.

Focus op de belangrijkste taken en draag al het andere over aan collega’s en teamgenoten. Doe één taak tegelijk, dan heb je veel meer kans dat je die taak in een keer goed doet. Verheug je op de hersteltijd die je dan uitspaart! Begin pas aan de volgende wanneer de vorige taak is afgerond. Dat betekent ook beleefd en vriendelijk ‘nee’ zeggen tegen taken die nu (te)veel tijd kosten en (te) weinig belang hebben. Zoiets is al lastig in ‘normale’ tijden. Tijdens een crisis verschuiven die prio’s nog veel vaker. Dat betekent: vaker afstemmen met de manager en de andere teamleden. Neem niet teveel hooi op je vork. Onderschat dat liever een beetje, dan hou je die o zo waardevolle speling in je planning voor het onvoorziene, dat zeker komen gaat.

6} Thuiswerkers houden hun huisgenoten op de hoogte.

Voor gezinnen en duo-werknemers: neem de dagplanning met elkaar door. Bespreek vooral wanneer je (samen) pauzes wilt houden. Die pauzes zijn voor ontspanning, niet voor extra (huishoudelijk) werk ‘er tussendoor’, zoals boodschappen doen. Maak ook duidelijk wat de concentratietijden zijn, waarop je echt niet gestoord mag worden. Maak dat (erg) duidelijk aan alle huisgenoten, zeker aan de kinderen die nu vaak ook thuis zijn. Na elke verstoring kost het veel extra tijd om de draad weer goed op te pakken.

7} Thuiswerkers blijven samen werken.

Hou de contacten goed, zoek collega’s bewust op in regelmatige (video)vergaderingen, virtuele koffie- en theepauzes en virtuele vragenrondes. Zeker bij langer werken op afstand kan je het overzicht en inzicht op complexere projecten kwijt raken. Feedback van anderen kan helpen om weer een helder beeld te krijgen van de taak, iets sneller en kwalitatief beter af te ronden. Maar doe dat wel op gezette, en bij voorkeur ook geplande tijden elke dag. Niet voortdurend overal tussendoor, dat stoort jezelf en de anderen.

8} Hou de druk op de ketel.

Deel je dagplanning met zo veel mogelijk mensen. Niet alleen weten zij dan beter wat je gaat doen, je onderstreept het belang van je werk ook bij jezelf. Je zet zo een stok achter je eigen deur. Plan elke dag wat meer dan je denkt aan te kunnen. Hierbij geldt het principe van de rijdende trein: wat eenmaal in beweging is, blijft in beweging. Hierdoor gaat het meeste werk wat sneller dan wanneer je het telkens opnieuw zou moeten opstarten. Maar overdrijf het niet. Hou wat speling, voor je eigen gemoedsrust.

9} Bekijk het van de positieve kant.

Thuiswerken is niet altijd leuk. Zelfs de meest doorgewinterde zelfbuffelaar baalt er weleens van. Maar probeer om het glas als halfvol te zien. Concentreer je op de dingen die je nog wel hebt en kunt, raden veel psychologen aan. Je hebt nog (betaald) werk, je hebt nog contact met leuke collega’s en vrienden, je bent (hopelijk) nog gezond en straks, na de werktijd, ben je direct vrij om privé leuke dingen te gaan doen. Geen reistijd, en liever ook geen overwerk (zie tip 2).

10} Stoppen is ook echt: stoppen.

Wie thuis aan het werk is, merkt veel minder snel dat de klok alweer een uurtje verder staat. Oppassen voor doorbranden is daarom erg belangrijk bij alle thuiswerk. Bepaal dus een eindtijd voor al het thuiswerk, samen met de (t)huisgenoten. En hou je daaraan. Schuif taken waar je niet (goed) aan bent toegekomen door naar een andere dag. Sluit het werk thuis af, net zoals je dat op het werk doet. Verlaat de werkkamer of de werkhoek, deur dicht of gooi er een doek over. Moet je echt nog even flexibel zijn in de avonduren: kies een vaste begintijd, en hou het zo kort mogelijk. Zonder voldoende hersteltijd is er geen topprestatie de volgende dag.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws

2 reacties op 10 fijne kneepjes voor thuiswerkers

  1. Tineke Nienhuis

    Leuk en informatief stuk met bruikbare tips
    Ik heb welk bezwaar tegen de zin “Het brein is een spier”, hoewel ik niet tegen wil spreken dat het brein rust nodig heeft.
    verder makkelijk te lezen, mijn dank

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid