Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken 10 Tips voor het betere hybride werken
Langer werken

10 Tips voor het betere hybride werken

Teamwork overleg

Thuiswerkers blijven mensen. We houden behoefte aan ontmoetingen, in de wandelgangen, het kletspraatje bij de koffie of de brainstorm met de voeten op tafel. Maar dat hoeft niet per sè elke werkdag, voor de meesten dan. En zo ontstond een nieuwe werkvorm: hybride werken. Enkele dagen per week op kantoor, de rest van de werktijd ‘ergens anders’. Door de coronacrisis werken steeds meer organisaties zo. Maar hoe leid je zo’n team?

Nick Deligiannis, directeur van Hays in Australië en Nieuw-Zeeland, doet een poging om een antwoord te geven op die vraag. Hoewel hybride werken nog maar net in opkomst is, en er dus ook nog veel onduidelijk en ambigu is. En er ook mensen zijn, zoals Jeroen Busscher die vinden dat je helemaal geen leiding zou moeten geven aan een hybride team, en misschien ook wel niet aan een hybride organisatie.

Thuiswerken heeft wat voordelen

Dat laatste is voor veel mensen waarschijnlijk echt nog een stap te ver. Ook al omdat veel mensen het massale en langdurige thuiswerken anders ervaren. Ongeveer de helft wil zo snel en zo vaak mogelijk terug, de andere helft juist niet. Maar een duidelijke meerderheid heeft toch minstens wel wat voordelen van thuiswerken zelf gemerkt: betere concentratie, meer flow waardoor sommige taken echt sneller af komen. Stelt Deligiannis. En dat lijkt ons aannemelijk.

Hybride werken hoort erbij

Hybride werken is in opkomst, en het aantal organisaties dat zo werkt zal de komende jaren waarschijnlijk nog veel groter worden denkt Deligiannis. Dus, elders werken zal deel worden van ieders normale werkweek, in welke vorm of maat dan ook. Het kan zeker ook gevolgen hebben voor het traditionele kantoor, denkt hij. Dat kan worden vervangen door een soort ‘co-locatieplek’ waar mensen elkaar ontmoeten voor sociale en creatieve activiteiten. Een plek die soms hier, soms daar en dan weer ergens anders is te vinden.

Hybride teams leiden? 10 Tips

Hoe hou je de boel dan bij elkaar, als iedereen voortdurend op verschillende plekken en in wisselende samenstellingen werkt? Deligiannis geeft niet minder dan 10 tips. Het komt vooral neer op contact houden, en zo veel mogelijk rekening houden met ieders wensen en verlangens. Zorgen dat niemand afhaakt omdat ze zich niet serieus en buitengesloten voelen.

1} Duidelijke verwachtingen uitspreken.

Maak vanaf het begin aan iedereen duidelijk wat je van ze verwacht, en aan wie ze waarover rapporteren. Hou minstens eenmaal per week een vergadering met het hele team, bespreek de vooruitgang op de activiteiten zodat iedereen goed op de hoogte is.

2} Stel werkuren vast.

Dat hoeven geen vaste tijden voor iedereen te zijn, zoals op het traditionele kantoor. Het gaat erom dat elk teamlid en de manager weet wie wanneer aan het werk is.

3} Pas op voor ‘wij’ en ‘zij’-denken.

Als mensen samenwerken zonder elkaar elke dag fysiek te ontmoeten krijg je snel misverstanden, weet Deligiannis. Zorg dus dat de mensen-op-afstand vaak contact hebben met de mensen-bij-elkaar. Ook over informele zaken, zoals voetbal en vakantie. Uit het oog, uit het hart zeggen wij ook wel.

4} Behandel alle werknemers gelijk.

Thuiswerkers hebben meestal veel meer flexibiliteit op hun werkdag. Ze kunnen tussen het werken door bestellingen aannemen, een kleine boodschap doen, de hond uitlaten of de kinderen van school halen. Zorg als manager dat de mensen op kantoor ook flexibeler kunnen werken, door ze ook wat eerder weg te laten gaan en ze die tijd later op de avond of eerder in de ochtend in te laten halen.

5} Geef elk teamlid dezelfde hoeveelheid aandacht.

Of je nu op afstand of bij elkaar werkt, elk teamlid verdient dezelfde mate van aandacht en belangstelling, zegt Deligiannis. Geen speld tussen te krijgen, toch?

6} Communiceren op de juiste manieren.

Thuiswerkers missen de non-verbale signalen van anderen tijdens fysieke ontmoetingen. Daarom heeft bellen of videovergaderen meestal de voorkeur boven emails, appen en chatten. Meestal, want het hangt af van het gespreksonderwerp. Maar elkaar soms fysiek zien of horen bevordert de saamhorigheid in elk team.

7} Eerlijk beoordelen en belonen.

Bij hybride werken gaat het meer om de resultaten dan om de inspanningen. De prikklok kan dus definitief de deur uit. Het gaat om de output, zoals je die hebt afgesproken met elk teamlid. Let daarbij ook goed op gelijke kansen voor promotie, en een gelijkwaardig pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden bij mensen die meestal op kantoor of meestal op afstand werken.

8} Let op bij werven en selecteren.

Leden van een hybride team moeten meer dan traditionele werknemers in staat zijn om zichzelf te motiveren. Ze moeten een meer dan gemiddeld gevoel voor verantwoordelijkheid hebben, en een goede antenne voor signalen uit hun werkomgeving. Wat betekent dat voor mijn en ons werk? Ook het aanpassingsvermogen moet meer dan gemiddeld goed zijn.

9} Zorgen voor fysieke ontmoetingen.

Onontbeerlijk voor de teamspirit, de motivatie en de eenheid in elk team zijn natuurlijk de fysieke ontmoetingen. Organiseer ze zodra het weer kan, drukt Deligiannis je daarom op het hart.

10} Hou de mensen-op-afstand op de hoogte.

Wie op afstand van ‘de zaak’ werkt, is meestal veel minder goed op de hoogte van de nieuwste plannen en ontwikkelingen. De wandelgangen, waarin je dat het meeste hoort, ontbreken. Prik daarom een vaste dag en tijd, elke week of maand, waarin je als manager zo veel mogelijk details over de laatste ontwikkelingen deelt met de mensen op afstand. Ze zijn dan beter op de hoogte van de koers, richting en strategie van de onderneming en het versterkt hun gevoel van ‘erbij horen’.

Hybride werken in de VUCA-wereld

Deligiannis suggereert het zelf al in zijn artikel: onzekerheid is de enige echte zekerheid voor het werken in de nabije toekomst. Hybride werken is zeker in opkomst als werkvorm, we zullen het meer en meer gaan doen. Maar de manier waarop is net zo veranderlijk als het werk, en de rest van ons leven momenteel. De auteur drukt die boodschap kort en bondig en erg praktisch uit in zijn artikel ‘What is a hybrid team and how do I lead one?’ op het eigen netwerk van Hays.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid