Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 10 Tips voor het betere personeelbehoud
Anders werken

10 Tips voor het betere personeelbehoud

Een nieuwe medewerker aantrekken en inwerken is duur. Niet alleen kost het veel tijd (en dus ook geld), het is vaak ook frustrerend omdat het binnen korte tijd enkele malen opnieuw moet. Hoe dat komt? Het was toch niet de juiste m/v. Iemand die wel functioneert is vele malen goedkoper. Ervaren recruiter James Randall geeft op Entrepreneur.com 5 tips om het ene èn het andere goed te doen. Het kan u veel geld besparen…

Bij nieuwe mensen gaat het niet alleen om een juist, volledig en aandachtig inwerkprogramma. Het gaat ook om het werving- en selectieproces eromheen. En het gaat vaak al bij het begin fout. Weten wie u bent als bedrijf, en weten wat u wilt blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Personeelsbehoud blijkt minstens even lastig. Ook daar is het begin vaak al niet goed in kaart gebracht. Juist de medewerkers die een redelijk goed beeld hebben van hun eigen talenten en ontwikkelmogelijkheden zouden meer ruimte moeten krijgen om dat in eigen huis te laten zien. Ook al omdat iemand laten doorstromen vele malen goedkoper is dan extern werven.

5 Tips voor de betere kandidaten

James Randall geeft tien tips, eerlijk verdeeld over werving en selectie en retentie, die rechtstreeks uit zijn eigen recruitmentpraktijk komen. Ze dringen zonder veel franje direct door tot de kern van de zaak.

1} Weet wat u wilt.

Er staat dus niet: wie. Want daar focussen veel organisaties te snel op: de persoonlijke eigenschappen en kwalificaties van de beste kandidaat. Of van mensen in hun netwerk, die ze geschikt achten voor dit bedrijf. Kijk eerst naar de functie zelf. Gaat het om vervanging van een bestaande medewerker, om uitbreiding of om een nieuwe of herziene functie? Beschrijf de gewenste ervaring, kwalificaties, en culturele randvoorwaarden (politieke organisatie, informele dress code?) zo specifiek, eerlijk en nauwgezet mogelijk. Prioriteer de belangrijkste eigenschappen. Dat trekt de juiste kandidaten aan, mensen die goed passen in de rol die ze bij u moeten vervullen. Hoe vager de omschrijving, des te meer kandidaten die niet goed bij u blijken te passen.

2} Vraag het aan het zittend personeel.

Veel goede mensen zijn aangebracht door collega’s, weet Randall. De meeste mensen zullen alleen kandidaten aanbevelen van wie ze zeker weten dat ze goed bij het bedrijf zullen passen, en van wie ze weten dat het harde werkers zijn. Wie de verkeerde kandidaat aanprijst, heeft daar meestal vooral zichzelf mee. Je interne reputatie is naar de haaien, en je zit zelf met de gevolgen: meer (over)werk. Randall suggereert ook een aanbrengpremie voor de mensen die de beste kandidaten naar voren schuiven.

3} Laat het niet te lang duren.

Wie een nieuwe baan zoekt, zoekt vooral naar nieuwe zekerheden. Duurt het selectieproces bij bedrijf A te lang, of is het te complex omdat er teveel gespreksrondes en tests zijn, dan kiezen de goede kandidaat al snel voor bedrijf B als hij daar eerder aan de slag kan. Hoe langer je wacht, hoe langer de onzekerheid en hoe groter de kans dat je straks met lege handen staat. Ook kan je huidige werkgever er dan lucht van krijgen. Randall stelt voor om het proces nog verder te bespoedigen met groeps- en videointerviews. Wees tenminste eerlijk over de voortgang van het hele proces, en hou de kandidaten op de hoogte van de termijn waarbinnen u gaat afronden.

4} Maak van het gesprek een dialoog.

In onze assertieve Nederlandse cultuur misschien minder relevant, deze tip. Maar ongetwijfeld een universele waarheid: kandidaten die vragen stellen, komen geïnteresseerder over. Bovendien weet u als werkgever sneller wat zij echt belangrijk vinden, en welk type mens u voor u heeft.

5} Controleer de achtergrond van elke serieuze kandidaat.

Randall weet uit eigen ervaring dat controleren van feiten uit het c.v. en natrekken van referenties van kandidaten veel ellende en schade heeft voorkomen. Laat het vooral ook bekend raken dat u de feiten controleert, stelt hij, dat schrikt mensen af die hun c.v. ‘opleuken’. Hierbij moet u in Europese setting wel rekening houden met privacywetgeving.

5 Tips voor behoud van de beste mensen

1} Ga verder dan het loon.

Werknemers letten op veel meer zaken, zoals de werk-privébalans, een of twee dagen thuiswerken, flexibele werktijden, passende werksfeer. Ook ruimere verlofmogelijkheden (voor ouders en partners), en promotiemogelijkheden zijn belangrijk voor de beslissing: blijven of opstappen?

2} Hou exitgesprekken. En blijf-gesprekken.

De op-een-na beste manier om te ontdekken hoe u meer mensen binnen kunt houden is het vragen aan de mensen die vertrekken. Wat is dan de beste manier? Blijf-gesprekken houden met iedereen. Zo ontdekken leidinggevenden welke arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden de meeste mensen echt de moeite waard vinden.

3} Zorg voor goed management.

Ook dit heeft u wellicht al eens gehoord: de meeste mensen vertrekken omdat ze het niet (goed) kunnen vinden met hun manager. Investeer als werkgever dus allereerst in leidinggevenden die echt belangstelling tonen in hun mensen, die meelevend kunnen zijn maar die ook duidelijk aangeven wat ze van hen verwachten. Toptalent blijft langer werken voor zo’n goede ‘baas’.

4} Zorg voor een open cultuur.

Mensen moeten kunnen zeggen wat ze vinden van werken bij dit bedrijf, zonder angst voor represailles. Ook willen werknemers graag serieus worden genomen, ze willen dus dat er iets wordt gedaan met hun input. In zo’n open (en positief) werkklimaat blijft het echte talent langer werken, en ze zijn er duidelijk productiever. Werkgevers profiteren hier vele malen van, nadat ze hebben geleerd om tegen kritiek te kunnen.

5} Bied kansen voor groei en ontwikkeling.

Geen ontwikkelmogelijkheden (meer) zien is de op een na belangrijkste reden waarom medewerkers hun heil elders zoeken. Geef medewerkers dus altijd het gevoel dat het bedrijf ze waardeert, en laat ze als eersten reageren op vacatures, nog voordat u extern gaat werven.

De basics

Zoals gezegd zijn ze niet baanbrekend, deze tips van James Randall. Maar het zijn wel de basics bij werving en selectie die veel bedrijfsorganisaties over het hoofd zien. Alleen al daarom goed om ze nog eens op een rijtje te zetten. Voordat u zich afvraagt waarom u weer geen goede mensen heeft kunnen vinden…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid