Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog 10 voordelen van oudere werknemers
Blog

10 voordelen van oudere werknemers

Oudere die fit en gelukkig is

Jacob Nawijn, de directeur van Fruitful Office heeft een pleidooi geschreven voor oudere werknemers. “Ouderen zijn de perfecte koeriers. Ze houden van vroeg opstaan, rijden rustig en vrijwel schadevrij!” Zouden er meer beroepen zijn waarin ouderen net dat beetje beter geschikt zijn dan andere, meestal jongere kandidaten?

Nawijn wilde in zijn blog op MKB Servicedesk de aandacht vestigen op de grote vooroordelen die veel werkgevers nog hebben tegen werken met ouderen. “Ouderen zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder. Ze zijn sociaal en betrouwbaar. En als je iemand in dienst neemt die een uitkering ontvangt, dan heb je recht op een premiekorting bij de belastingaangifte.” Ergens dus jammer dat bijna de helft van de langdurig werklozen 50 jaar of ouder is.

Geen vooroordelen tegen oudere werknemers

Nawijn kent de (voor)oordelen over oudere werknemers – ‘ze zijn duurder, trager, ouderwets, vergeetachtig, ongemotiveerd en tellen de dagen af tot hun pensioen’. “Sommige denkbeelden had ik vroeger zelf ook. Tot ik onze koerier Ernst ontmoette. Toen was het echt gedaan met de vooroordelen. Ernst was onze allereerste medewerker. Zes jaar terug nam ik hem in dienst. Op dat moment besefte ik: Wij hebben jou nodig, en jij hebt ons nodig. Die afhankelijkheid uitspreken is de kracht van echte samenwerking.”

Een pleidooi voor ouderen in 10 voordelen!

Alle vooroordelen over ouderen zijn volgens Nawijn door Ernst en zijn latere collega’s weerlegd. Daarom zet hij 10 vóórdelen van het werken met ouderen op een rij.

  1. Ouderen zijn geduldig en nemen geen onnodige risico’s. Dat is niet alleen belangrijk voor koeriers. Onze koeriers rijden vrijwel schadevrij. Een unicum in de koerierswereld!
  2. Ze willen graag werken. Hiervoor ontvingen ze een uitkering. Dus ze weten wat het betekent om thuis te zitten. Dat geeft ze extra motivatie om te werken.
  3. Oudere werknemers zijn betrouwbaar. Ze melden zich niet snel ziek om een dagje vrij te kunnen zijn.
  4. Ouderen zijn sociaal. Ouderen zijn door hun jarenlange ervaring in het omgaan met collega’s en klanten vaak beter in de omgang met mensen dan jongeren. Ze zijn toleranter, ze hoeven zich niet per se te bewijzen. Meestal hebben ze dat vroeger al genoeg gedaan.
  5. Oudere werkenden hebben meer kennis. Leeftijd is per definitie een voorsprong op jongeren als het gaat om opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring. Zelf merken we dit op de werkvloer doordat koeriers minder schade hebben en een betere klantenservice. Doordat ze productieafspraken standaard nakomen en beter communiceren als ze een keer later zijn of er iets anders speelt.
  6. Het zijn vroege vogels. De meeste ouderen vinden het heerlijk om vroeg op te staan. Als je ouder bent, heb je wat minder slaap nodig. Sommige mensen zeggen dat jongeren meer energie verbruiken omdat ze meer sporten, en vaker uitgaan met hun vrienden. Dat kost meer energie, en meer slaaptijd.
  7. Ze zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder.Vanaf 55 jaar neemt het verzuim onder ouderen af. De meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond. Jongeren zijn twee keer zo gevoelig voor depressies en burn-outs, is bewezen.
  8. Wie ouder is, heeft minder moeite met loyaliteit. Ouderen hebben geen grootse carrièreplannen meer. Ze kiezen bewust voor een baan en willen niet snel jobhoppen. En ze weten ook dat niets doen een gat in hun dag geeft. Veel gepensioneerden doen daarom aan vrijwilligerswerk na hun betaalde baan. Ouderen zijn gewend aan werken. Niet alleen voor het geld, ook voor de sociale contacten. Het houdt ze scherp.
  9. Oudere werknemers leveren financieel voordeel op. Wij nemen ouderen met een uitkering in dienst. Daar staat de mobiliteitsbonus voor 56-plussers voor. Kandidaten kunnen twee maanden met behoud van uitkering op proef werken. In die tijd krijgen ze een training. Dat kost tijd, maar die tijd wordt financieel gecompenseerd. En het is de moeite zeker waard. Het slagingspercentage onder kandidaten die vervolgens in dienst komen, is bij mij 95 procent…
  10. Ze zorgen dat je klaar bent voor de toekomst. Volgens de Participatiewet moeten er meer banen komen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Waaronder ook oudere werknemers. Wij hebben ze gelukkig al.

Is Jacob Nawijn de enige die voordelen kent van werken met ouderen? Nee. Hier is nog een testimonial vol met voordelen van oudere kandidaten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid