Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog 10 voordelen van werken met ouderen
Blog

10 voordelen van werken met ouderen

Oudere die fit en gelukkig is

Jacob Nawijn, de directeur van Fruitful Office heeft een pleidooi geschreven voor werken met ouderen. “Ouderen zijn de perfecte koeriers. Ze houden van vroeg opstaan, rijden rustig en vrijwel schadevrij!”

Zembla meldde onlangs dat 40 procent van de langdurig werklozen 50 jaar of ouder is. Jacob Nawijn wil in zijn blog op MKB Servicedesk de aandacht vestigen op de grote vooroordelen die veel werkgevers nog hebben tegen werken met ouderen, “niet alleen als je op zoek bent naar koeriers overigens. Maar ouderen zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder. Ze zijn sociaal en betrouwbaar. En als je iemand in dienst neemt die een uitkering ontvangt, dan heb je recht op een premiekorting bij de belastingaangifte.”

Gedaan met de vooroordelen

De vooroordelen over ouderen – ‘ze zijn duurder, trager, ouderwets, vergeetachtig, ongemotiveerd en tellen de dagen af tot hun pensioen’ – ken ik. Sommige denkbeelden geloofde ik vroeger zelf. Toen ik onze koerier Ernst ontmoette, was het echter gedaan met de vooroordelen. Ernst was onze allereerste medewerker. Zes jaar terug nam ik hem in dienst. Op dat moment besefte ik: Wij hebben jou nodig, en jij hebt ons nodig. Die afhankelijkheid uitspreken is de kracht van echte samenwerking.

Een pleidooi voor ouderen in 10 voordelen!

Alle vooroordelen over ouderen zijn door Ernst en latere collega’s weerlegd. Daarom zet ik 10 vóórdelen van het werken met ouderen op een rij.

  1. Ouderen zijn geduldig en nemen geen onnodige risico’s. Dit zijn niet alleen belangrijke eigenschappen voor koeriers. Maar wel noemenswaardig: Onze koeriers rijden vrijwel schadevrij. Een unicum in de koerierswereld!
  2. Ze willen graag werken. Hiervoor ontvingen ze een uitkering, zij weten dat thuis zitten geen optie is. En zijn hierdoor extra gemotiveerd.
  3. Ze zijn betrouwbaar. Ze melden zich niet snel ziek om een dagje vrij te kunnen zijn.
  4. Ze zijn sociaal. Ouderen zijn door hun jarenlange ervaring in het omgaan met collega’s en klanten vaak beter in de omgang met mensen dan jongeren. Ze zijn toleranter, hebben minder bewijsdrang.
  5. Ze hebben meer kennis. Leeftijd is per definitie een voorsprong op jongeren als het gaat om opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring. Zelf merken we dit op de werkvloer doordat koeriers minder schade hebben en een betere klantenservice. Doordat ze productieafspraken standaard nakomen en beter communiceren als ze een keer later zijn of er iets anders speelt.
  6. Het zijn vroege vogels. Ouderen vinden het doorgaans heerlijk om vroeg op te staan.
  7. Ze zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder.Vanaf 55 jaar neemt het verzuim onder ouderen af. De meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond. Jongeren zijn twee keer zo gevoelig voor depressies en burn-outs, is bewezen.
  8. Ze zijn loyaal. Ouderen hebben geen grootse carrièreplannen meer. Ze kiezen bewust voor een baan en willen niet snel jobhoppen.
  9. Ze leveren financieel voordeel op. Wij nemen ouderen met een uitkering in dienst. Daar staat de mobiliteitsbonus voor 56-plussers Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) helpt ons kosteloos met de werving en selectie van deze groep. Kandidaten kunnen twee maanden (met behoud van uitkering) op proef werken. In die tijd krijgen ze een training. Dit kost dit tijd, maar die wordt financieel gecompenseerd. Plus het slagingspercentage onder kandidaten die vervolgens in dienst komen, is 95 procent!
  10. Ze zorgen dat je klaar bent voor de toekomst. De Participatiewet komt eraan. Meer banen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt (o.a. 56-plussers) is het doel. Als straks de quotumwet ingaat, zijn wij verplichting voor.

(Bron: Werkgevers Servicepunt Groot-Amsterdam WSP)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid