Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 14 Tips tegen die constante werkdruk
Anders werken

14 Tips tegen die constante werkdruk

Meer is niet altijd beter als het om werken gaat. Toch komt het stoom steeds meer mensen de oren uit op sommige werkdagen. Kan dat niet anders? Roepen steeds meer mensen stilletjes. Want klagen over de hoeveelheid werk, dat doe je niet. Hier zijn niet minder dan 14 tips om anders om te gaan met die dagelijkse hoeveelheid werk.

Bijna overal is de werkdruk nu hoog. Niet alleen in alle sectoren, ook in veel landen werken mensen zich de blaren op hun handen. Ook in de kunstwereld is het bepaald aanpezen, wil je er een fatsoenlijk inkomen verdienen. Het leidt vaak tot te veel afspraken in te korte tijd, met alle frustraties van dien. Burn-outs liggen ook daar op de loer. Madeleine Dore, een freelance tekstschrijver uit die wereld, kwam met 14 opvallende tips om de werkdruk te ‘reframen’.

Taakgericht of gericht op samenwerking?

Ze begint met de constatering dat ‘meer’ niet altijd ‘beter’ is als het op werk aankomt. Dat wisten mensen in de jaren ’50 al, toen onderzoekers van de Illinois Institute of Technology aantoonden dat wetenschappers die 5 uur per week werkten net zo productief waren als hun collega’s die werkweken maakten van 25 uur. Zouden zij alleen door ‘leegloop’ zo veel meer uren nodig hebben voor hetzelfde resultaat? Waarschijnlijk niet, maar de extra tijd gaat meestal zitten in andere zaken dan de taak zelf.

Afstand nemen

Toch komt dit ervaringsfeit uit steeds meer onderzoeken: wie vaker korte rustpauzes neemt tussen werkperioden is productiever dan iemand die urenlang achter elkaar ‘iets’ lijkt te doen. Maar dat gaat meestal over taakgericht werken, veel minder over samenwerken. Toch is na elke werkdag beter, makkelijker en meer afstand nemen van dat werk de betere manier om de volgende werkdag opnieuw optimaal productief te zijn. Weet ook Dore.

Minder druk op het werk? 14 Tips

Wat zijn dan haar 14 tips om anders om te gaan met de werkdruk tijdens een typische drukke werkdag? We beschrijven ze in het kort hieronder. Maar niet voordat wij, met de auteur, erbij zeggen dat geen van deze tips voor iedereen zal werken.

1} Je hebt het niet meer ‘druk, druk, druk’.

Geef een ander antwoord dan het geijkte op de standaardvraag hoe het met je gaat. Zeg dus niet iets met ‘druk’ erin. Maar vertel in het kort over een leuke ervaring, iets wat je is opgevallen of hebt meegemaakt of iets dat je recent nieuw hebt geleerd of ontdekt. De reden? Het positieve gevoel geeft je meer (werk)energie, en je gesprekspartner ook.

2} Niet steeds denken aan wat nog moet.

Wie steeds bezig is met de vraag hoe hij of zij nog efficiënter kan werken, wisselt voortdurend tussen twee verschillende taken: concentreren en overzicht houden. Laat Dore een psycholoog vertellen in haar artikel. Dat kost veel energie en creativiteit. Wie de planningtaken op enkele vaste tijden aan begin en eind van elke dag doet, houdt daar een tevredener gevoel aan over.

3} Vaker kort pauzeren.

Het is al vaker gezegd: onze hersenen kunnen zich hoogstens 52 minuten concentreren op een taak. Daarna hebben ze een korte pauze nodig, van ongeveer een kwartier. Wie zo werkt, is productiever dan in de klassieke werkdag van 8 uur achter elkaar.

4} Werk heeft pieken en dalen.

Niet alleen qua hoeveelheid, ook de intensiteit van het werk kan enorm variëren van tijd tot tijd. Zeker als creativiteit is gewenst, kan het zinvol zijn om eerst even iets heel anders te doen. Die inval komt meestal niet op afroep, laat Dore zien met een voorbeeld.

5} Mails en apps: hou het kort en zakelijk.

Ze kosten vreselijk veel tijd als je er niet op let: mails en apps. Soms wel 13 uur per werkweek. En hoe meer je er stuurt, hoe meer je er terugkrijgt. Hou daarom als eerste op met antwoorden uit beleefdheid, waaronder ‘dank je’. Geef in het onderwerp van elk bericht kort aan waar het over gaat, waarom deze persoon het krijgt en welke actie je verwacht. En dat alles in hoogstens vijf zinnen.

6} Denk aan je dagritme.

Een typische werkdag kent ook natuurlijke pieken en dalen. Dat zijn de tijden waarop je productiever bent, en uren waarin je energie op- of afbouwt. Wie zijn natuurlijke werkritme kent over een hele dag, kan de taken optimaler plannen. En kan zo productiever zijn dan iemand die alles moet doen op tijden die anderen beter uitkomen.

7} Let op de timing.

Het is een bekend principe: wie de tijd heeft, neemt die tijd ook. Heb je een uur voor een taak die je meestal in een halfuur kunt doen, hoe besteed je dat andere helfuur dan? Zeker niet aan de volgende taak. Teveel werkdruk is niet goed, te weinig ook niet. Het efficiënst werk je door de juiste ‘druk’ te zetten op elke taak, door te weten hoeveel tijd je ervoor nodig hebt en precies die tijd ervoor te nemen.

8} Goed kijken naar de actielijst.

Vooral elektronische versies, zoals agenda’s, planners en to-dolijstjes zijn gevaarlijk, laat Dore zien. Actiepunten opschrijven kost meer moeite, zeker als je bijna nooit meer pen en papier gebruikt. Dus ga je vanzelf meer overwegen of dat punt echt wel zo belangrijk is. Hoe dan ook, bekijk de punten op de agenda of actielijst regelmatig opnieuw en probeer zo veel mogelijk te schrappen.

9} Leer jezelf (nog) beter kennen.

Vooral het begin van een nieuwe werkweek, of de eerste paar dagen na een (geslaagde) vakantie zijn gevaarlijk. We denken dan dat we veel meer aankunnen dan in de weken erna. En we zijn veel optimistischer over de tijdsbesteding aan deze taken. Herzie de gemaakte afspraken dus nog eens, enkele dagen na zo’n optimistische start. Hoeveel tijd ben ik daar meestal kwijt mee?

10} Niets doen en fouten maken is ook productief.

Het klinkt tegenstrijdig, en het is irritant voor wie het druk heeft. Maar na een korte pauze weten de meesten het weer: van je fouten kan je veel leren. En even niets doen betekent: hoofd leegmaken, en resetten zodat je er met nieuwe energie weer volop en beter tegenaan kunt gaan!

11} Doe meer dingen die je leuk vindt.

Was de vorige tip al tegen het Calvinistische been, dit gaat nog verder. Er zullen altijd taken overblijven die minder leuk zijn, maar toch moeten gebeuren. Maar wie meer tijd besteedt aan de zaken waar hij of zij echt energie van krijgt, komt eerder in die beruchte en gewilde flow van werkenergie waardoor je tijd en plaats even vergeet. En waar je met meer energie uitkomt dan de moeite die je erin moest stoppen.

12} Weg met conventies en gewoontes!

Inderdaad, (veel) makkelijker in het ene beroep en bestaan dan in het andere. Zo citeert Day hier het natuurlijke nachtritme van een DJ, die tussen 12 uur ’s nachts en 4 uur in de ochtend het productiefst is. Maar ook haar zakelijke taken doet ze tegen het einde van die werknacht. Voordeel is dat ze niet hoeft te wachten op antwoorden; die komen pas binnen als zij weer in bed ligt. Waardoor ze de volgende (mid)dag alles achter elkaar kan behandelen.

13} Plan vaste taken op vaste tijden.

Wie vaker taken of zaken vergeet, en daarvan in de stress raakt, doet zichzelf een plezier door ze te plannen op vaste tijden per dag, of vaste dagen per week. Het vraagt wat zelfkennis en discipline, maar het kan je veel rust geven.

14} Genoeg is genoeg.

De kunst hierbij is om te weten wanneer een taak voldoende is uitgevoerd. Dat vraagt om zelfkennis, en kennis van de klanten of (interne) opdrachtgevers. Dat zijn de eenvoudiger oplossingen voor perfectionisten. Maar wat als je zelf je eigen scherprechter moet zijn? Doe een stap terug, en bekijk welke meerwaarde je krijgt als je het nog beter probeert te doen, raadt Day ons aan. Alleen het perspectief kan de ware perfectionist redden van een burn-out, lijkt het wel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid