Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 15+ tips voor meer beweging tijdens je werk
Arbeidsomstandigheden

15+ tips voor meer beweging tijdens je werk

beweging tijdens je werk

Of je nou thuis of op de zaak bent, een groot deel van de dag breng je werkend door. Vaak betekent dit veel uren achter een bureau en weinig beweging. De risico’s daarvan blijken groot. Gelukkig kan beweging op het werk ook, net als een gezond tussendoortje. Hoe? Check deze 15+ manieren.

Door meer te bewegen blijf je niet alleen langer gezond en fit. Je voelt je gelukkiger, je bent actiever en alerter. Daar heb je niet alleen zelf baat bij, maar de werkgever zeker ook. Meer bewegen kan altijd en overal, ook wanneer je thuis werkt. Dan is het extra belangrijk om te letten op je beweging. Thuiswerkers hebben nog sterker het gevoel dat ze ‘vastgeplakt’ zitten aan hun scherm en toetsenbord. Voordat je het weet zit je er ook de hele dag achter. Speciaal voor de ‘gedwongen’ thuiswerkers daarom de volgende tips:

 • Sta elk uur op. Loop minstens 5 minuten door je huis, of werkkamer.
 • Ga niet direct fanatiek gymnastiekoefeningen doen als je net langdurig hebt stilgezeten. Dan heb je grote kans op een flinke blessure.
 • Drink veel water. Minstens anderhalve liter per dag. Dat is ook goed voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam en je bloedcirculatie. Bijkomend voordeel: je moet vaker naar het toilet, en dat is ook beweging.
 • Zet een favoriet werk-muziekje op. Eventueel passend bij het soort werk dat je doet. Upbeat als je net begint, of eenvoudig werk doet, en ambient als je ingewikkeld nadenk-werk doet.
 • Lukt het individueel bewegen niet zo goed? Maak er dan een teamactiviteit van. Zoals even opdrukken, of planken met het hele team elke dag. Denk aan de warming up!

15+ tips voor beweging tijdens je werk

Wij Nederlanders zijn Europees kampioen bewegen en zitten. We zitten zo’n 8,7 uur per (werk)dag. Verontrustend daarbij is dat het gezondheidsrisico nauwelijks minder wordt bij 1 of 2 keer per week sporten en bewegen. De oplossing is om dagelijks minder te zitten en meer in beweging te zijn. Op het werk, thuis of waar dan ook. Hoe doe je dat? Deze 10 tips tonen aan hoe makkelijk het is:

 • Loop naar collega’s in plaats van een mail te sturen. Contact met collega’s blijkt ons ook nog eens gelukkiger te maken.
 • Gebruik een kleine beker of glas zodat je meer moet lopen om hem te vullen.
 • Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen.
 • Bureauzitters: denk even aan de executive stretch (armen en benen indien mogelijk!).
 • De lunchpauze op het werk is een prima gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken. Bij voorkeur doe je dat buiten de deur.
 • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap (ja, ook als je omhoog moet!)
 • Ga op een andere verdieping naar het toilet.
 • Sta op en loop weg als je gaat bellen. Dit is bovendien voor je collega’s ook aangenamer, zo hoeven ze niet alle gesprekken te horen.
 • Ook aantrekkelijk is het realiseren van een fitnessruimte, zodat werknemers in de lunchpauze of voor/na het werk kunnen sporten.
 • Door een douche- en/of kleedruimte aan te bieden, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten.
 • Is de woon-werkafstand iets te groot om te fietsen? Denk dan eens aan een elektrische fiets of stap een station eerder uit de bus en loop de rest.
 • Google eens op ‘workouts achter bureau’ voor handige oefeningen.
 • Schaf een bewegingsmeter aan en meet de hele dag door je activiteit en hoeveel calorieën je verbrandt. Ga uitdagingen hierover aan met collega’s, dat werkt extra motiverend. Vergeet niet om tussendoor nog wat te werken.
 • Gebruik een app op je smart phone of een (strikt persoonlijke) wearable om informatie over uw eigen gezondheid bij te houden. Het kan extra motiverend werken om de uitdaging aan te gaan met collega’s, of andere afdelingen en vestigingen van de organisatie.
 • Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers ook hun personeel aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag.

Doel van al dat bewegen is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Maar vitaliteit is niet alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Lichaam en geest dynamisch in beweging houden, juist wanneer je net zo lekker opgaat in je werk. Alleen zo kunnen we koploper blijven in duurzame inzetbaarheid.

Vooral staffers zijn plakkers

Onderzoek bij meer dan duizend Britse kantoormedewerkers liet enkele jaren geleden al zien dat bijna de helft het kantoor gedurende de hele dag niet verlaat. Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing en Financiën zijn de meeste mensen aan hun bureau geplakt. Daarnaast blijkt 21 procent werk mee naar huis te nemen, terwijl 32 procent geregeld overwerkt. Dat leidt volgens de onderzoekers tot ongelukkige, overwerkte, minder tevreden en ook minder productieve werknemers. Ook lunchen doet tweederde van het kantoorpersoneel gewoon achter het bureau (al desko). Een lunchwandeling is een veel gezondere verslaving om aan te kweken, zeker ook als je thuiswerkt.

Bewuste werkgever stimuleert beweging op het werk

Meer bewegen is essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Als de werkgever betaalt, komt bijna de helft (47%) van de werknemers die nu stilzit in beweging. Maar bewegen kan natuurlijk ook tijdens het werk. Steeds meer werkgevers investeren in zit-stabureaus, bureaufietsen en/of ergonomische balstoelen. Dat zijn een soort wiebelkrukken waar je tegenaan leunt. Of werk op een bureaufiets, een soort hometrainer achter het bureau. Ongeveer de helft van de werknemers waardeert die aandacht van de werkgever voor de leefstijl. Zolang het maar niet te persoonlijk wordt: roken, overgewicht en alcohol vindt minstens driekwart toch echt nog priveterrein. Maar ook daarin komt langzaam beweging

Dynamisch werken is beter bewegen

Maar het hoeft niet altijd zo dramatisch. Dynamisch werken is een belangrijk onderdeel van gezondheidsbeleid. Het betekent niet zittend of staand werken, maar allebei. Vaker korte pauzes nemen, waarin je opstaat en even iets anders doet of naar een collega loopt (liefst op een andere afdeling, die met iets heel anders bezig is), kleine drinkbekers gebruiken, de lift uitbannen, en lunchwandelen. Maar ook: even opstaan tijdens werk dat je meestal zittend doet, en dan weer gaan zitten. (Kan ook heel aardig de sleur breken, kijk naar de verbaasde reacties van collega’s.) Staand vergaderen is een klassieker inmiddels, of hangend aan een bar kort bijeen komen voor een team up. Altijd staan is ook niet goed, het gaat om de afwisseling. Daarom kunnen mensen met een staand beroep ook beter niet uitgeblust op de bank blijven zitten wanneer ze niet werken.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid