Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 16 kenmerken van de ‘Homo Employabilis’
Anders werken

16 kenmerken van de ‘Homo Employabilis’

Gelukkige medewerker

Hoe ziet hij of zij eruit, de ‘homo employabilis’, oftewel de goed inzetbare medewerker? Cristel van de Ven schetste het profiel tijdens de Inspiratiedag Over Duurzame Inzet. In dit artikel krijgt u een korte samenvatting van dat ideaalbeeld. Misschien iets om na te streven in dit nieuwe jaar?

Het ideaalbeeld van de perfect inzetbare medewerker is ontstaan uit onderzoeks- en adviesopdrachten die Cristel van de Ven met haar bureau Factor Vijf uitvoerde bij veel verschillende organisaties, waaronder Philips, Rijkswaterstaat en diverse gemeenten. Ze distilleerde drie resultaatgebieden: persoon, relatie en organisatie, met elk vijf verschillende aspecten die samen een optimaal inzetbare medewerker maken.

15 kenmerken plus één bonustip

We noemen 15 kenmerken van de volmaakt inzetbare medewerker hieronder. Aan u om ze op maat te maken, van uw eigen organisatie, en van u zelf natuurlijk. Want we willen (en moeten) immers allemaal langer en beter inzetbaar zijn. Om u daarbij te helpen, geven we nog een afsluitende tip (nummer 16).

(* lees overal waar hij staat, ook zij)

De Persoon:

1} doet aan zelfreflectie, weet wat hij kan, wat hij wil en waar hij goed in is;

2} heeft voldoende focus om te weten waar hij heen wil in de nabije toekomst, en wat hij daar wil bereiken;

3} toont voldoende aanpassingsvermogen, staat niet alleen open voor nieuwe mogelijkheden en “uitdagingen”, maar zoekt ze ook zelf op;

4} neemt zelf initiatieven om zijn loopbaan richting te geven, ook op de (middel)lange termijn;

5} heeft werkplezier, gaat (bijna) elke dag fluitend naar zijn werk, en dat geeft hem de energie die hij nodig heeft om zichzelf verder te ontwikkelen.

De Relatie met de omgeving:

6} leidinggevenden steunen hem bij zijn voortdurende zoektocht naar nieuwe en andere mogelijkheden en dagen hem uit;

7} hij bouwt aan zijn interne en externe netwerk;

8} hij heeft een goede dialoog met zijn leidinggevende over wat voor hem belangrijk is;

9} hij maakt maatwerkafspraken over uitdagende taken en ontwikkelkansen om optimaal gebruik te maken van zijn aanleg en talenten;

10} hij werkt vaak samen met collega’s en concurrenten in teamverband, gaat ook echt verbintenissen aan met andere mensen in andere functies en ervaart steun voor wat hij doet.

De Organisatie waarin / waarvoor hij werkt:

11} biedt voldoende mogelijkheden voor leren en ontwikkelen, niet alleen voor de organisatie maar ook voor persoonlijke ontwikkeling;

12} biedt hulpbronnen in het werk aan, zodat hij van het werk zelf (ook) leert en zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen;

13} maakt doorstromen mogelijk, zowel in andere functies als in dezelfde functie met andere verantwoordelijkheden;

14} heeft een ontwikkelklimaat, waarin leren en ontwikkelen de norm is, en waar collega’s elkaar actief (dus ook ongevraagd) steunen;

15} werkt participerend, dus je mag meedenken en meebeslissen, en eigenlijk verwachten we dat van iedereen ook.

Hoe en waar begin je met dit ideaalbeeld?

16} Het beste advies volgens Cristel van der Ven: begin kleinschalig en werk bottom up. Bijvoorbeeld met een actieonderzoek onder de medewerkers die zich graag verder willen ontwikkelen, of daar uit zichzelf al mee zijn begonnen.

Wat hulp nodig?Cristel van de Ven

Cristel van de Ven is key note spreker tijdens Hét event over duurzame inzetbaarheid (26 november 2019, Jaarbeurs, Utrecht). Aan de hand van onderzoeksresultaten, praktijkvoorbeelden en praktische tips vertelt ze hoe je verandervermogen kunt versterken. Check hier het complete programma.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Expertserie, Expertserie
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid