Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
6
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken 17 Tips om jong talent langer binnen te houden!
Langer werken

17 Tips om jong talent langer binnen te houden!

Een heel andere manier van denken, en andere manier van werken. Dat is nodig om de twintigers-dertigers van nu echt te interesseren voor uw organisatie. Juist dat woord ‘echt’ is waar het om gaat, zeker als u wilt dat ze langer bij u blijven. Duurzame inzetbaarheid is juist voor hen van groot belang, want ze moeten nog lang doorwerken. Daarom in dit artikel niet minder dan 17 korte tips.

Een competitieve cultuur? Focus op harde targets? Millennials maak je er niet gelukkig mee. Meer dan voorgaande generaties zijn de mensen geboren rond de eeuwwisseling gericht op het creëren van een ‘zinvol bestaan’. Werken voor een organisatie die echt doet aan duurzame bedrijfsvoering en maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden ze belangrijk. Met alle nadruk op het woordje ‘echt’.

De juiste toon vinden

Wie millennials – ook wel Generatie Y genoemd – wil werven, moet de juiste toon weten te vinden. Zie het sollicitatiegesprek niet als een vraaggesprek, maar als mogelijkheid om wederzijds te verkennen of er een klik is.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Ga in zowel de vacaturetekst als tijdens het eerste gesprek al duidelijk in op de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf. Door de economische crisis beseffen de millennials terdege dat vaardigheden vluchtig zijn. Zij willen zich blijven ontwikkelen zodat ze niet over vijf jaar overbodig zijn.

Snel resultaat zien

De balans tussen werk en privé, de vrijheid om werktijd zelf in te delen, is een belangrijk thema. Daarnaast zijn millennials ongeduldig. Ze willen het liefst zo snel mogelijk resultaat zien van hun inspanningen. Daarom gaan ze liever aan de slag bij een start-up. Dan zie je (veel) sneller wat jouw bijdrage is aan het grotere geheel. Dat is bij het runnen van een AirBNB, kleine winkel of koffietent veel sneller zichtbaar dan bij een grote organisatie. Die grote corporates en multinationals moeten dus op zoek naar manieren om die bijdrage zichtbaar te maken.

Directe feedback

Dat kan bijvoorbeeld door agile te werken. Via scrum laat elk teamlid elke week zien wat de resultaten zijn. De werkgever biedt werknemers op deze manier inzicht in wat zij voor de organisatie betekenen. Wat ook helpt, is om de millennial direct feedback te geven en niet te wachten op het voortgangsgesprek elk (half) jaar. De directe manier is veilig en biedt meteen aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling, wat ook een belangrijk punt is. Hoe kun je hier meer aandacht aan besteden? Denk bijvoorbeeld aan een constructie waarbij werknemers vier dagen werken en één dag training of coaching krijgen.

Zelf tijd indelen

Een andere manier van beoordelen vraagt ook om een andere manier van dagelijks leidinggeven. De oude, directieve manier werkt niet zo goed meer. De millennial wil ’s middags naar yoga en klapt vervolgens de laptop ’s avonds nog even open nog wat te werken. Zij combineren werk en privé op een hele andere manier dan generatie X. Als beslisser geboren voor 1980 moet je je daarom bewust zijn dat jouw mentaliteit anders is dan hoe generatie Y in zijn werk staat. Dat vraagt om reflectie. Het oude paradigma van hard werken, werkt dat nog wel? Of kun je beter met een andere mentaliteit naar mensen kijken? Je kunt je wervingscampagne nog zo mooi aankleden en communiceren, maar als het blijft bij windowdressing, gaat het doel alsnog verloren.

12 tips voor het werven van millennials

Door de vergrijzing verdwijnt kennis uit de organisatie. Het is voor veel organisaties daarom van levensbelang om jonge talentvolle medewerkers te vinden en te binden. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat zij aantrekkelijk zijn voor millennials? Behalve de bovenstaande 5 ‘basis’tips bij werving en selectie nog 12 tips waarmee de generatie Y, Z en Millennial langer houdbaar blijft binnen uw organisatie:

 1. Zorg dat de organisatie millennialproof is;
 2. Leg in een vroeg stadium contact;
 3. Mijd clichés in vacatureteksten;
 4. Vraag jongeren om mee te schrijven aan de vacatureteksten;
 5. Wervende video? Bied een reëel inkijkje in de organisatie;
 6. Laat individuele medewerkers het visitekaartje van de organisatie zijn;
 7. Toon de werkvloer;
 8. Schets een duidelijk toekomstperspectief in de wervingscampagne;
 9. Reageer snel op sollicitaties;
 10. Zie het sollicitatiegesprek niet als een vraaggesprek;
 11. Onderschat het belang van salaris niet;
 12. Maak in de vacaturetekst duidelijk dat medewerkers continu worden gecoacht.

(Bekijk voor nog meer informatie het persbericht van Mind Work Productions)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid