Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 2 Stappen tegen doorbranden terwijl je thuiswerkt
Gezonder werken

2 Stappen tegen doorbranden terwijl je thuiswerkt

Stress

Een burn-out krijgen terwijl je thuiswerkt is zeer wel mogelijk. Dat beseffen steeds meer mensen, of ze zelf thuiswerken of niet. Na ruim 3 maanden thuiswerken heeft de helft dat gevoel al, bleek uit onderzoek van Monster en de Fast Company eind juni. Tijd dus om dat risico zo veel mogelijk in te dammen.

Tussen 3,13 en 4,64 uur per dag. Zoveel werkt de gemiddelde thuiswerker in de VS extra. Thuiswerken kan je werk-privébalans dus flink verstoren, concludeert Gwen Moran, bekend en gevierd auteur van managementartikelen op het platform van Fast Company. Hoeveel er precies wordt overgewerkt door thuiswerkers in ons land is nog niet bekend. Maar dat de balans tussen werk en de andere onderdelen van je leven ook hier flink onder druk staat, is wel zeker.

WFH burn-out

Thuiswerkers kunnen het gevoel krijgen dat ze constant met het werk bezig moeten zijn, zodra dat werk daarom vraagt. Ondertussen blijft het gezinsleven doorgaan, ligt het sociale leven grotendeels plat, en komen de frustraties en schuldgevoelens over dat alles bij de angst om het virus zelf op te lopen, en de onzekerheden over je werk en je inkomen waardoor je nachtrust in gevaar komt. Dit fenomeen, WFH burn-out of blues, wordt steeds bekender en ook zichtbaarder bij thuiswerkers.

2 Stappen tegen de WFH-blues

Probeer maar eens ‘neen’ te zeggen tegen een oproep of dringend verzoek van een collega, ook al zit je net aan tafel thuis. Of sta je op het punt om de deur uit te gaan voor een boodschap, of een afspraak. De andere kant weet dat jij (ook) thuiswerkt, betoogt Moran terecht. De mentale druk van het altijd bereikbaar zijn voor werk kan de thuiswerker flink over de rooie jagen, om het zo maar eens te zeggen. Moran noemt twee stappen die veel thuiswerk-experts je dan aanraden: kijk goed naar je tijdsbesteding, en bepaal nieuwe werkroutines.

1} Kijk goed naar je tijdsbesteding.

Natuurlijk, mensen met een arbeidsovereenkomst hebben zich verplicht om een X-aantal uren per dag aan werk te besteden dat de werkgever opdraagt. Dus hoezo kijken naar mijn tijdbesteding? Die bepaalt mijn werkgever. Die opstelling, uit de tijd van het werk aan de lopende band, moet je toch echt laten varen bij thuiswerken. (De term dekt de lading ook niet echt, het gaat om werken onafhankelijk van een tijd en plaats, als onderdeel van Het beruchte Nieuwe Werken.) Goed, thuiswerkers kunnen dus overal en altijd werken. Maar dat wil niet zeggen: overal en altijd moeten werken. Dit houdt geen mens vol, alleen machines of robots.

Inventariseer je tijdsbesteding met deze 3 stappen

Moran raadt 3 (sub)stappen aan als je scherper kijkt naar je eigen tijdsbesteding.

1a} Inventariseer eerst de mensen die een beroep doen op je tijd, waaronder kinderen, familie, partner, huisdieren en natuurlijk ook de werkgever.

1b} Kijk dan naar de taken en verplichtingen die ze je opleggen. Zoals naar school of opvang brengen, uitlaten, aandacht geven, huishoudelijke taken, huiswerkondersteuning enzovoorts.

1c} Bepaal vervolgens hoeveel tijd elke taak je ongeveer kost elke dag of elke week. Tijdschrijven dus, en hou dat minstens enkele werkdagen vol, zegt Moran. (Minstens een volle week, denken wij.) En kijk dan gelijk al welke van die taken je kunt uitbesteden, delegeren of anders managen. Zodanig dat ze niet meer, of minder vaak storen bij de andere taken die je moet doen. Op een ‘normale’ werkdag is dat toch meestal: werken, of er beschikbaar voor zijn.

2} Bepaal nieuwe werkroutines.

Wie zijn tijdsindeling zo nauwkeurig in kaart heeft gebracht, kan beginnen met meer echte (herstel)tijd te creëren voor zijn privéleven. Tijd waarin je je laaft aan de energiegevers, en de energieslurpers gerust kunt negeren. Begin door elke (werk)dag in te delen in blokken van 30 minuten, raadt Moran aan. Na elk derde blok plan je een korte pauze in, waarin je ook echt pauzeert (dus niets doet). Vooral geschikt om de hersens die broodnodige rust te geven. Taken die niet in een blok van een halfuur passen, verdeel je over meerdere blokken. Dat geeft inzicht in de tijd die elke taak kost, waardoor je je agenda minder snel overplant, aldus Moran.

Routine en regelmaat

Zij beseft natuurlijk ook wel dat de werkelijkheid zich vaak niet in blokken van 30 minuten laat persen. Maar wie zo een tijdje probeert te werken, en na elke verstoring weer teruggaat naar dat (basis)schema, bouwt meer routine of regelmaat op tijdens de werkdag. En dat is de grootste winst van deze planningsexercitie: je weet beter wanneer je aan het overwerken bent. Waardoor je niet genoeg broodnodige privétijd hebt, waarin je moet herstellen. Daarover regelmatig contact blijven houden met je leidinggevende als je thuiswerkt raden diverse experts ook aan. Zij kunnen dan eerder, en beter zien wanneer je ‘in het rood gaat’.

In gesprek blijven

Het is een nuttig artikel van Moran. Maar de titel dekt de inhoud eigenlijk niet. Over het nut van privétijd, en de balans tussen energiegevers en energieslurpers, ook voor thuiswerkers gaat het amper. Maar daar schreef Moran al een artikel over. Wel staat in dit artikel hoe je privétijd beter kunt scheiden van werktijden en werktaken. Het allerbelangrijkste daarbij is toch: in gesprek blijven. Over je werktijden, en vooral ook over de tijden waarop je echt niet bereikbaar bent voor werk. Daarover duidelijk zijn voorkomt veel teleurstelling, frustratie en ook stress.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid