Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken 20 Essentiële factoren voor langer doorwerken
Langer werken

20 Essentiële factoren voor langer doorwerken

Creativiteit. Luisteren. Visie. Maar ook pro-actief zijn. De moed hebben om je invloed aan te wenden. Een kleine greep uit de verzameling competenties die beter bekend staan als ‘soft skills’. Wie echt succes wil hebben en houden, heeft soft skills hard nodig. Ze worden al de ‘essentiële succesfactoren’ genoemd voor langer en beter doorwerken.

Soft skills zijn eigenschappen die iemands werkprestaties en carrièrevooruitzichten verhogen. In tegenstelling tot hard skills, die betrekking hebben op vakkennis en het vermogen om een bepaalde taak uit te voeren, zijn soft skills interpersoonlijk en breed toepasbaar. Het gaat om persoonlijke kwaliteiten en sociale vaardigheden. Want de groep mensen met wie u werkt, is diverser dan ooit. Net zoals de ontwikkelingen in het vakgebied, die elkaar ook steeds sneller opvolgen.

Hoort bij professionaliteit

Natuurlijk verstaat een echte professional de harde vaardigheden van zijn vak. Dat wil zeggen: zijn opleiding, technieken en actuele kennis zijn op peil. Maar is hij daarnaast ook in staat om goed samen te werken? En kan hij of zij zichzelf motiveren om door te zetten, ook als het plan of de eigen visie erdoor krijgen wat minder vanzelfsprekend is?

Niet zacht

Organisatie-goeroe Lou Adler benoemde twintig ‘soft skills’ die elke professional met het oog op de toekomst hard nodig zal hebben. Het valt hem op dat ze eigenlijk geen van alle ‘zacht’ zijn te noemen, zeker niet als je ze goed wilt toepassen. Ook vindt Adler het opvallend dat veel HR-managers nog steeds niet goed weten hoe ze kandidaten hierop moeten beoordelen. Hij pleit voor meer resultaatgerichte gesprekken volgens de STAR(T)-methodiek. Waarbij u de kandidaten beoordeelt op deze twintig essentiële soft skills. Met onze aantekening dat vrijwel niemand 100 procent zal scoren op al deze eigenschappen. Maar dat hoeft misschien ook niet, er moet nog iets te ontwikkelen overblijven.

20 Essentiële soft skills

 1. Pro-actief meedenken en op tijd de juiste dingen doen of met voorstellen komen die constructief zijn.
 2. Voldoende assertief om te blijven zoeken naar verbetermogelijkheden.
 3. De moed hebben om slechte ideeën, nadelige besluiten en minder goed verlopende werkprocessen aan de kaak te stellen.
 4. Je invloed kunnen aanwenden om collega’s en anderen waar je geen gezagsrelatie mee hebt, mee te krijgen als er een lastig besluit moet worden genomen.
 5. Anderen helpen, coachen en ondersteunen, ook wanneer dat niet in je eigen belang is en je er geen voordeel mee kunt behalen.
 6. Anderen motiveren om zich te blijven ontwikkelen en gemotiveerd te blijven voor het werk en het bedrijf / de organisatie.
 7. Verantwoordelijkheid blijven nemen, ook voor lastige of risicovolle projecten zonder te komen met uitvluchten als het niet (helemaal) lukt of te laat afkomt.
 8. Kunnen werken in teams met wisselende samenstelling aan uitdagende en lastig te bereiken doelen.
 9. Problemen constructief, creatief en oplossingsgericht benaderen, zoeken naar de best passende oplossing voor het echte (onderliggende) probleem.
 10. In staat om complexe taken zodanig te plannen dat ze met succes door het team kunnen worden uitgevoerd.
 11. Meer doen dan gevraagd, omdat je ziet dat het nodig is, zonder te wachten op gedetailleerde aanwijzingen of instructies.
 12. In staat om je ideeën en opvattingen duidelijk over te brengen bij collega’s, teamleden en klanten.
 13. Begrip kunnen opbrengen voor de klant, zijn situatie en zijn behoeften, ook als je de klant persoonlijk niet (erg) aardig vindt.
 14. Flexibel kunnen omgaan met veranderende omstandigheden en verschillende (soorten) mensen.
 15. Vasthoudend kunnen doorgaan, ook na herhaalde tegenslagen.
 16. Voortdurend zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling, omdat je begrijpt dat stil staan achteruitgaan betekent.
 17. Beter zijn in luisteren dan voor je beurt praten. Zoek eerst uit wat er precies is gebeurd, met wie, waar en waarom voordat je erover oordeelt.
 18. Bereid zijn om je mening aan te passen als de omstandigheden daarom vragen.
 19. Open staan voor kritiek, en daar op een constructieve manier mee om kunnen gaan.
 20. Kortom: zien wat er moet gebeuren, en vervolgens zorgen dat het ook gebeurt. Wie dat kan op een manier die strookt met de eerste 19 soft skills, toont leiderschap volgens Adler.


Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid