Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 22 Suggesties om gezond de nacht door te werken
Gezonder werken

22 Suggesties om gezond de nacht door te werken

Minzaam buigen

Van voorspelbaar roosteren en het reguleren van licht tot het faciliteren van een powernap: er zijn tal van mogelijkheden om gezondheidsklachten door nachtwerk te voorkomen. Het RIVM bundelde 22 suggesties voor werkgevers en 15 adviezen voor werknemers waarvan de meeste experts een positief effect op de gezondheid verwachten.

Door verstoring van het dag-nachtritme kan nachtwerk tot gezondheidsklachten ontstaan. Zo geeft het volgens de Gezondheidsraad een groter risico op slaapproblemen en na een langere periode ook op diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten.

Wetenschappelijk bewijs

Er zijn veel adviezen om nachtwerk goed en gezond te doen, maar die zijn volgens het RIVM lang niet allemaal wetenschappelijk bewezen. “Voor verreweg de meeste suggesties is meer onderzoek nodig om vast te stellen of ze echt gezondheidsproblemen voorkomen, dan wel minder ernstig maken. Het duurt lang om dat te kunnen bewijzen. Ondertussen vindt er wel nachtwerk plaats.”

Het meeste effect

Reden voor het RIVM om 138 verzamelde en geordende suggesties voor te leggen aan 25 experts. De suggesties waarvan de meeste experts een positief effect op de gezondheid verwachten, zette het RIVM vervolgens in de folder ‘Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers’, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Tips voor werkgevers over werken in de nacht

Wat betreft de adviezen aan werkgevers, worden deze opgesplitst in suggesties op het gebied van roosteren, faciliteiten/ondersteuning van medewerkers en loopbaanbeleid.

Roosteren

Vermijd nachtwerk:

 • Kijk kritisch naar alle werkprocessen in de nacht: is het mogelijk om alle werk/locaties te bundelen zodat minder nachtdiensten nodig zijn?
 • Maak gebruik van slaapdiensten in plaats van reguliere nachtdiensten.
 • Neem nachtwerk (duur en rooster) op in de Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en het bijbehorende Plan van Aanpak.

Lever maatwerk:

 • Maak het rooster in goed overleg met de werknemer zodat het aansluit bij zijn of haar natuurlijke bioritme (ochtend- of avondmens) en privésituatie.

Rooster niet te veel uren in:

 • Maak roosters van maximaal 34 tot 38 uur per week, afhankelijk van de zwaarte van het rooster.
 • Beperk de duur van de nachtdienst tot maximaal 9 uur (inclusief pauzes).
 • Volg de Arbeidstijdenwet (en eventuele CAO) en beperk het aantal uitzonderingen.

Zorg voor een voorspelbaar roosterpatroon:

 • Vermijd ad-hoc aanpassingen en ontmoedig dat mensen diensten onderling ruilen. Zo voorkom je ongunstige roosters.
 • Rooster voorwaarts roterend (verschillende soorten diensten volgen elkaar ‘met de klok mee’ op), met voldoende hersteltijd tussen de diensten: ten minste 48 uur vrij na een serie nachtdiensten.
 • Rooster niet te veel nachtdiensten achter elkaar in, bij voorkeur 2-3 diensten.
 • Overweeg andere compensatie voor de nachtdienst dan geld, bijvoorbeeld vrije tijd.

Faciliteiten en stimulering/ondersteuning van medewerkers

 • Zorg voor goede ondersteuning vanuit management voor de zwaarte van het nachtwerk en de specifieke behoeften van de nachtwerkers.
 • Bied medewerkers training/voorlichting hoe om te gaan met nachtwerk.
 • Stimuleer dat nachtwerkers meedoen aan verbetertrajecten over werkprocessen of gezondheid; zorg dat zij de informatie hierover krijgen en kunnen meedoen.
 • Faciliteer genoeg pauzes, inclusief halverwege de dienst een langere pauze van minimaal 30 minuten.
 • Faciliteer ruimten en mogelijkheden voor een powernap.
 • Stimuleer in het algemeen een gezonde levensstijl (voeding, bewegen/sport, slaap): zorg voor gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant, bied sportfaciliteiten of een sportabonnement.
 • Zorg voor mogelijkheden om het licht tijdens de nachtdienst te reguleren afhankelijk van de werkzaamheden.
 • Bij lange reistijd: regel voor werknemers vervoer naar huis na een nachtdienst (bijvoorbeeld een taxi).
 • Verstrek goede slaapmogelijkheden op het werk (bijvoorbeeld in een hotel bij het werk) voordat de medewerker naar huis gaat.

Loopbaanbeleid

 • Bied oudere medewerkers de mogelijkheid geen nachtdiensten te werken.
 • Bespreek regelmatig of medewerkers wel of niet in nachtdienst blijven werken.
 • Verstrek en stimuleer het periodiek medisch onderzoek (PMO) om gezondheid in beeld te houden.

Meer informatie

Bekijk de folder ‘Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers’, inclusief de suggesties voor werknemers.

PW., Kees van Delft, 23 juni 2020

Tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Bekijk het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid