Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
33
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 3 Foute aannames over talent management
Anders werken

3 Foute aannames over talent management

behoud van talent gaat niet vanzelf

Talent management is een van de belangrijkste HR-thema’s van 2015 en eigenlijk vrij eenvoudig. Als getalenteerde medewerkers zo veel beter presteren dan ‘gewone’ medewerkers, hoeven organisaties ‘slechts’ de talenten aan te treken of te ontwikkelen. Toch gaat het nog wel eens fout. 3 foute aannames die HR maakt over talent management.

Waarom is talent management in de praktijk zo moeilijk in de vingers te krijgen? Uit onderzoek van HR-cloudaanbieder Raet blijkt dat werkgevers hun talent management slechts een mager zesje geven.

Volgens Rob Briner hangt succes van de organisatie lang niet altijd af van het aantal talenten in de organisatie, zo schrijft hij in het Britse HR Magazine. Briner is hoogleraar organisatiepsychologie aan de Managementopleiding van de Universiteit van Bath en is grondlegger en vicevoorzitter van het Centrum voor Evidence Based Management. Briner werd vorig jaar uitgeroepen tot de derde meest invloedrijke HR-denker van Groot-Brittannië.

Waar gaat het mis in het denken rondom talent management? Staart HR zich niet een beetje blind op talent? Briner onderscheidt drie foute aannames.

1. ‘Talent kun je herkennen’

Om te beginnen, het idee dat talent (of potentieel) makkelijk herkend kan worden in relatief complexe functies is onzin. Een senior executive mag een prachtige staat van dienst hebben, maar hoeveel van hun ogenschijnlijke successen kunnen worden toegewezen aan hun capaciteiten? Een junior manager mag uitblinken in elk project wat hem wordt toegegooid, maar hoe goed is het bewijs dat deze prestaties ook toekomstige prestaties voorspellen? Zo gemakkelijk is het niet om talent aan te wijzen of te beoordelen.

 

2. ‘De beste organisaties hebben de beste mensen’

Ook het idee dat de beste organisaties de beste mensen hebben, blijft niet lang overeind staan. Succes hangt af van vele factoren, niet het minst het hebben van goede systemen, bedrijfsprocessen en coördinatie van die processen. Talentvolle medewerkers in huis hebben mag daar een beetje aan bijdragen, maar voorgaande zaken spelen een veel belangrijkere rol. Met andere woorden: we overwaarderen onze ‘sterspelers’.

3. ‘Met talent management trekken we de meest talentvolle mensen aan’

Waarom per se talent? Vraagt Briner zich af. Waarom is een ‘goed genoeg’ persoon niet ‘goed genoeg’? In bijna alle prestatiedomeinen geeft het hebben van meer capaciteiten slechts het verschil tot zekere hoogte. Dus waarom zoveel tijd en energie stoppen in het aantrekken en ontwikkelen van alleen talenten?

‘Het is niet dat ik niet geloof dat iedereen op zijn eigen manier even getalenteerd is’, zegt Briner. ‘het gaat erom dat het onderverdelen van een minderheid van medewerkers elitair en verdeeld aanvoelt: het scheiden van het zogenaamde superslimme kaf van het nutteloze koren. Dat creëert een soort talent apartheid.’Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op 3 Foute aannames over talent management

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid