Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 3 Hoekstenen van autonoom werken
Anders werken

3 Hoekstenen van autonoom werken

Flexend autonoom werken

Dat het percentage mensen met een burn-out gestaag oploopt, zoals blijkt uit de nieuwe Arbo-balans, is niet zo bijzonder. Sommigen onder u merken het zelf. Maar dat minder autonoom werken een van de oorzaken is? De trend is toch juist: zelfstandiger werken. Wat gaat er (kennelijk) minder goed mee?

Bijna de helft van iedereen die werkt, vindt dat hij daar minder over te zeggen heeft. Nu vindt 45,1 procent dat, 7 procentpunten meer dan in 2007. Maar minder autonomie is niet de enige oorzaak van meer burn-outs. Ons werk is ook veeleisender geworden. Ruim 39 procent noemt de taakeisen nu hoog, 5 procentpunt meer dan 10 jaar geleden.

Veeleisend en minder zelfstandig

Juist die combinatie van veeleisend en weinig zelfstandig zorgt voor meer psychische aandoeningen, stellen de onderzoekers van TNO. “Vooral in de horeca, het onderwijs en de gezondheidszorg ervaren medewerkers hoge eisen en weinig autonomie. Al komt de combinatie overal voor”, zegt onderzoeker Wendela Hooftman in de Volkskrant. En dan vooral bij uitzendkrachten. Valt ook te begrijpen.

Vrij om zelf te besluiten

De roep om meer autonomie in het werk is niet nieuw. In augustus vorig jaar constateerde HR-consultancy Effectory dat ook al na eigen onderzoek onder 23.000 werknemers. Effectory omschrijft autonomie als de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk. Die vrijheid zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past. Medewerkers die zich autonoom voelen zijn gelukkiger, lossen problemen gemakkelijker op, werken productiever en blijven langer in dienst bij hun werkgever.

Zelfstandigen werken wel zo

Goed, steeds harder moeten werken volgens strakkere regels is dus de grootste boosdoener bij het oplopende aantal burn-outs. Vooral bij de werknemers is dat zo. Want er is een groep flexwerkers die er veel minder last van heeft: de zzp’ers. Van hen heeft maar 12 procent het gevoel dat ze op hun werk worden ‘geleefd’, ruim 30 procent minder dan de vaste mensen. Ook van te hoge taakeisen hebben de zelfstandigen duidelijk minder last: 27 procent, 10 procent minder dan onder de vaste contractanten.

Aan autonoom werken valt te sleutelen

Dat opmerkelijke verschil kan een belangrijke aanwijzing zijn richting de oorzaken van burn-outs. Ook zelfstandigen moeten hard werken, maar ze kunnen dat werk veel autonomer doen dan de loonslaaf in vaste dienst. Ongeacht of het nu acceptabeler is om te klagen over hoge werkdruk, zoals de onderzoekers suggereren, of dat er ‘gewoon’ meer mensen bij moeten, aan het gebrek aan autonomie valt te sleutelen. Ook zonder de teugels volledig te laten vieren. Want het lijkt vooral te gaan om het gevoel dat je zelfstandiger kunt werken. Daarom 3 hoekstenen van autonomer werken.

3 Hoekstenen van autonoom werken in bedrijven

1} Help mensen om zichzelf te helpen.

Leidinggevenden helpen hun mensen niet als ze hun problemen voor ze oplossen. Ze helpen door meer autonomie te geven, medewerkers verantwoordelijk te maken en zelf oplossingen te laten organiseren. Dat wil niet zeggen: dit resultaat verwacht ik, en succes. Een meer coachende leiderschapsstijl hoort hierbij. Met oprechte belangstelling voor elke medewerker, en van daaruit samen zoeken naar de beste manieren om het beoogde resultaat te behalen. Vooral jongere medewerkers hebben behoefte aan deze manier van leiding geven. Zorg dat ze daarbij ook het belang van herstel kennen. Help medewerkers actief bij het stellen van prioriteiten, en om hun energieniveau af en toe terug te schroeven. Maak budget vrij voor cursussen time management. Bied mindfulness-cursussen en yogalessen op het werk aan.

2} Elk team is een volwaardige organisatie.

Werken in teams is populair, ondanks de grenzen waar sommige zelfsturende teams tegenaan lopen. Agile werken volgens de scrum-methodiek is nu sterk in opkomst. Maar werken in teamverband is net zo frustrerend als elke andere manier van werken wanneer het team niet echt zelf besluiten kan nemen. Dus: geen ketens van planners en uitvoerders die halffabrikaten doorgeven. Elk team kan elk probleem geheel zelfstandig oplossen. Met de staande bezetting. Elk team bestaat daaom uit een dwarsdoorsnede van het hele bedrijf; elke functie zit erin. Ook managers. Geen toplaag buiten het team die toch de belangrijke beslissen neemt.

3} Rolduidelijkheid bieden.

Maak duidelijk(er) wat het bedrijf van deze medewerker verwacht. Niet met een uitputtende (..) lijst van taken, verplichtingen en geboden, maar wees duidelijk over de rol die de medewerker moet vervullen. Rolonduidelijkheid kan ontstaan wanneer iemand van drie verschillende collega’s tegelijk opdrachten krijgt, die deels tegenstrijdig zijn. “Wat moet ik nu doen, wat moet ik als eerste doen!” zijn dan begrijpelijke reacties van de verwarde medewerker. Als duidelijk is welke rol hij of zij moet vervullen in het complete proces richting de (eind)klant, dan kan de medewerker zelf de opdrachten prioriteren. En onderhandelen met de ongeduldige wachters over hun verzoeken. En natuurlijk is die lijn door te trekken naar de hele organisatie. Over het belangrijkste doel, de missie erheen en de visie erop mag geen speld te krijgen zijn.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid