Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 3 Rigoureuze maatregelen tegen doorbranden
Gezonder werken

3 Rigoureuze maatregelen tegen doorbranden

vitaliteit

Een 5-urige werkdag, een verplicht vrije woensdag met behoud van salaris of het recht op onbereikbaarheid. Steeds meer bedrijven bewaken de balans tussen werk en privé van hun werknemers. Drie rigoureuze maatregelen tegen doorbranden, juist ook van belang in deze intensieve thuiswerk-tijden.

Het recht op onbereikbaarheid. Het is opgenomen in twee vernieuwde cao’s: jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Een primeur, verklaart vakbond FNV. “Het is de eerste keer dat in cao’s is vastgelegd, dat je op je vrije dag onbereikbaar mag zijn. Die afspraak garandeert dat je dus echt vrij bent op je vrije dag!’, aldus bestuurder FNV Zorg & Welzijn Karim Skalli.

Werk en privé beter combineren

Achter die afspraak zit de grondgedachte dat medewerkers steeds meer zeggenschap moeten krijgen over hun werktijden. Dan kunnen ze werk en privé beter combineren. Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers hiervoor ruimte. Maar hoe je dat precies doet? Hangt sterk af van de aard van het werk en van de bedrijfscultuur (zo werken we hier). Dit artikel beschrijft drie vrij extreme maatregelen die je misschien niet direct zo kunt doorvoeren. Maar ze kunnen je wel inspireren tot passende maatregelen.

1. De 5-urige werkdag

Het Duitse bedrijf Rheingans Digital Enabler voerde in 2017 een 25-urige werkweek in. De werknemers werken vijf in plaats van acht uur per dag, maar ontvangen toch hetzelfde loon en hetzelfde aantal vakantiedagen. Op basis van zijn eigen ervaringen maakte directeur Lasse Rheingans deze keuze. Bij een ander bedrijf kon hij zijn drukke werkzame en privéleven steeds lastiger combineren. Dus nam hij twee middagen per week vrij om bij zijn kinderen te kunnen zijn. “Als je planmatig en efficiënt werkt, is het ook mogelijk je taken te voltooien in vijf uur”, vertelde Rheingans aan Duitse media.

Meer nieuwe ideeën

Het boek The Five Hour Workday van Stephan Aarstol overtuigde Rheingans definitief van het nut van een 5-urige werkdag. Medewerkers zijn sindsdien van 08.00 tot 13.00 uur op kantoor en kunnen de resterende middaguren besteden aan familie, sport of andere activiteiten. Rheingans: “Dat vermindert stress en zorgt ervoor dat er tijdens het werk minder fouten gemaakt worden uit slordigheid. En in je vrije tijd krijg je ook vaak nieuwe ideeën.”

‘5 uren werken is genadeloos’

Business Insider Deutschland ging een klein jaar later langs bij Rheingans Digital Enabler en zag hoe medewerkers de 5-urige werkdag beginnen met een zo kort mogelijke, staande vergadering. Het past in een voortdurende zoektocht naar tijdsbesparing. Als zich een probleem voordoet, zoeken collega’s elkaar direct op. Rheingans: “Met een 8-urige werkdag kun je problemen nog een beetje verbergen. Dat is onmogelijk op een dag van 5 uur, die is genadeloos.”

Cognitieve hoogspanning

Hij is tevreden over de 5-urige werkweek, die naar zijn mening goed aansluit op de huidige kennismaatschappij. “Je hebt steeds minder mensen nodig. Maar de mensen die je wél nodig hebt, moeten verdomd goed, creatief, gemotiveerd, uitgerust en tevreden zijn. Ze moeten presteren onder meer cognitieve hoogspanning. Dat houd je niet acht uur per dag vol.”

2. Een verplicht vrije woensdag

Minder uren werken per week kan ook op met een vierdaagse werkweek. Zo kiest het Australische bedrijf Versa voor een verplicht vrije woensdag die wel wordt doorbetaald. De werknemers kunnen doen wat ze willen, zolang het maar niet werkgerelateerd is. “Je hebt zo meerdere keren per week het gevoel dat het maandag is”, zegt CEO en oprichter van het bedrijf Kath Blackham tegen BBC News. Blackham koos niet voor een vrije dag naar keuze, aangezien werknemers dan op verschillende dagen niet bereikbaar zouden zijn voor collega’s en klanten. Ook een langer weekend vond ze niet de beste optie, omdat mensen het weekend dan wellicht ook harder zouden vieren.

Lage uitstroom, meer winst

Of er een direct verband is durft Blackham niet te zeggen, maar sinds de start van de vierdaagse werkweek ging de omzet 46 procent omhoog en verdriedubbelde de winst. De lage uitstroom van personeel en de vaste teams die zo ontstaan, helpen volgens Blackham wel degelijk. “We halen werk binnen omdat we op deze manier geweldig werk kunnen leveren.”

3. Recht op onbereikbaarheid

In de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg staat het recht op onbereikbaarheid nu in de cao. Maar ook in andere branches is een toenemend aantal grote bedrijven dat medewerkers op de gevaren van continue bereikbaarheid wijst. Sommige wachten een cao niet af en nemen zelf concrete maatregelen. Een bekend voorbeeld is Volkswagen, waar de mailserver al sinds 2011 op stand-by wordt gezet buiten werktijd. In Frankrijk geldt sinds 1 januari 2017 het recht van de werknemer om onbereikbaar te zijn. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers zijn wettelijk verplicht om vast te leggen hoe het zit met het gebruik van digitale hulpmiddelen en het recht van de werknemer om offline te gaan.

Wet?

Als het aan de PvdA ligt, krijgen ook Nederlandse werknemers het recht om na werktijd onbereikbaar te zijn. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk diende begin 2019 hier een wetsvoorstel over in. Doel is om bereikbaarheid buiten werktijd bij alle bedrijven op de agenda te krijgen. Dat geeft volgens Van Dijk meer kans op duidelijke afspraken over (on)bereikbaarheid buiten werktijd. Toch ziet het er niet naar uit dat het voorstel echt een wet zal worden.

Scheiding is kunstmatig

Een van de redenen is dat werkgevers niet veel zien in het voorstel. “Het is onmogelijk om in deze tijd werk en privé kunstmatig te scheiden en op voorhand, van bovenaf, te bepalen wanneer iemand onbereikbaar moet zijn”, vindt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Daarnaast vraagt AWVN zich af of verzuim terug te voeren is op de komst van smartphones en internet. Ook wijst de werkgeversvereniging op de Arbowet, die al regelt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor gezonde en veilige omstandigheden. “Extra regels voegen daaraan weinig toe.”

Telepressure

Uit onderzoek van Markteffect blijkt overigens dat 62 procent van de werkgevers vindt dat hun mensen in het weekend en in de avonduren bereikbaar moeten zijn. Werknemers denken daar heel anders over. Slechts 12 procent vindt het geen enkel probleem om continu bereikbaar te zijn. 42 Procent is van mening dat werk plaatsvindt van negen tot vijf en wil daarbuiten eigenlijk niet worden lastiggevallen. Gebeurt dat toch, dan ervaart 44 procent van deze groep daar stress door. Telepressure, heet dat ook wel, en het ontstaat door scheve verwachtingen. Moet je elke werkgerelateerde oproep buiten werktijd direct beantwoorden, zoals ook met privé-apps en mails?

‘Geef mensen regelruimte waar het kan’

Volgens Aukje Rekkers-Staal, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ, is voor bovenstaande maatregelen best iets te zeggen. Maar ze plaatst er ook kanttekeningen bij. “Zo snap ik het idee achter de 5-urige werkdag, maar mis ik de sociale cohesie in het geheel. Is er dan nog ruimte voor een kop koffie of een gesprek tussen collega’s?” Over een mogelijke wet voor het recht op onbereikbaarheid heeft Staal eveneens bedenkingen. “Je moet dat niet verplichten, want dan krijg je weerstand. Haal liever op hoe medewerkers over onbereikbaarheid na werktijd denken, faciliteer het en communiceer goed wat de verwachtingen vanuit de organisatie zijn. Ik ben er voorstander van om mensen zelf regelruimte te geven waar het kan.”

Zelf afspraken maken

Staal geeft een voorbeeld uit eigen ervaring. “Bij CZ hadden we op een gegeven moment last van de grote hoeveelheid mail die dagelijks in onze mailboxen stroomde. Een trainer verbaasde zich dat we zeker zestien jaar op school hebben gezeten en minimaal vier jaar hebben gestudeerd, maar misschien slechts één uur in Outlook hadden geïnvesteerd. De verwerking van mail konden we veel makkelijker organiseren, zo bleek.”

Boerenverstand

Ook kun je volgens Staal beter binnen de organisatie afspraken maken over het mailgedrag van medewerkers. “Bijvoorbeeld dat mails uitgesteld worden verstuurd voor de volgende ochtend. Als er iets dringends is, weten collega’s dat ze mij een sms of Whatsapp-berichtje kunnen sturen. Voor mij werkt dat beter. Met boerenverstand kom je een heel eind. Maar bespreek het wel.”

Dossier gezondheidsmanagement

Het dossier op PWnet bevat nog veel meer artikelen over gezondheidsmanagement. Bijvoorbeeld een artikel met tips hoe je het management overtuigt om te investeren in gezonde medewerkers, de top 5 van meest ingezette interventies en inspirerende voorbeelden om het personeel vitaal te houden.  Lees meer in het dossier op PWnet.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid