Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 3 Succesfactoren voor zelfsturende teams
Anders werken

3 Succesfactoren voor zelfsturende teams

teamwork en teambuilding

Het klinkt zo mooi. Geef mensen meer autonomie en vrijheid, en ze zullen zelfstandiger en verantwoordelijker hun werk doen. Doe er meer ruimte bij voor eigen ideeën, en medewerkers worden tevredener met hun werk, dat ze efficiënter zullen doen dan ooit. Tot zover de managementtheorie over zelfsturende teams. De praktijk bleek (veel) weerbarstiger. Hoe kan je wat van de voordelen behalen zonder te verdrinken in de nadelen?

Eerst even terug naar de absolute basis. Een zelfsturend team is niets anders dan een groep medewerkers die samen verantwoordelijk is voor een resultaat. Dat werkt het beste als de samenstelling van de groep (min of meer) vast is, niet groter is dan tien mensen. En het resultaat is een product of dienst, die aan een klant wordt geleverd.

Eigen verantwoordelijkheid

Waarom is die organisatievorm zo interessant? Tijdens de opkomst van zelfsturende teams, enkele jaren geleden werden ze gezien als dè oplossing voor veel organisatie-ellende. Geef mensen meer eigen verantwoordelijkheid en ze zullen beter gemotiveerd en tevredener hun werk doen omdat ze er sneller de resultaten van zien. Dat motiveert ze om nog productiever te worden. Het werk is jouw werk geworden!

Zelfsturen en duurzaam inzetbaar?

Meer motivatie, hogere tevredenheid met het werk, het betekent meer werkplezier en werkgeluk, en daarom zijn zelfsturende teams relevant voor duurzame inzetbaarheid. De bedrijfsorganisatie laat zich van haar moderne kant zien, en dat is goed voor personeelsbehoud, talent management en het verhoogt die beruchte employee experience.

Zelfsturing? Let op deze 3 succesfactoren

Wat gaat er dan toch vrij vaak fout met zelfsturende teams? Want sommige organisaties zijn ermee gestopt. Daarover zijn boekenkasten volgeschreven inmiddels. Een aardig overzicht vind je in dit artikel op onze website. In dit artikel benadrukken we wat succesfactoren voor zelfsturende teams.

1} Zorg voor een concreet resultaat.

Dat klinkt erg logisch, waarom zou je een team instellen zonder concrete opdracht: dit is het probleem, en dit verwachten we van de oplossing. Toch is de beginopdracht bij zelfsturende teams niet altijd zo duidelijk. Deels omdat het werd gebruikt als panacee voor onderliggende organisatieproblemen, deels door machtstrijd en territoriumdrift. Te snel in het diepe gooien, soms met opzet.

Zo helder en concreet mogelijk, graag

Vaagheid kan makkelijk leiden tot machtstrijd, ook binnen het team, zeker als daar een sterke ‘natuurlijke’ leider in zit. Dat roept al snel een reactie op. Met een duidelijk omschreven, helder afgebakende opdracht en resultaatverwachting voorkom je veel van deze problemen. Een duidelijk afgebakende klant- of doelgroep, exclusief voor dit team, en concrete resultaten liefst meetbaar met kwantitatieve indicatoren. Dat voorkomt eindeloze discussies.

2} Het team is harmonieus.

Dat wil zeggen: het team is in staat om zelf, in goed onderling overleg, de taken en verantwoordelijkheden te verdelen. Ze moeten elkaar altijd kunnen en durven aanspreken op gedrag en houding en feedback, maar dan wel op een constructieve manier. Dus als suggesties om het in de toekomst nog beter te doen, met waardering voor ieders inzet. Teamleden moeten dat van elkaar kunnen accepteren, zonder rancune of geknakte ego’s. Hier wringt heel vaak de schoen, hoewel zich dat vaak uit in andere klachten en bezwaren. Over ongelijke taakverdelingen en voortrekken met name.

Elkaar steunen, niet afbranden

Wat daarbij kan helpen is als er iemand in het team zit die de nieuwe werkwijze snapt en het goede voorbeeld geeft. Elkaar helpen en ondersteunen bij loslaten van oude, ingeroeste werk- en denkwijzen en andere zwakkere kanten kan ook een stevige boost geven aan die zo noodzakelijke onderlinge cohesie in het zelfsturende team. Zodat het team samen verantwoordelijk wil zijn voor successen en ook de mislukkingen. Zonder naar elkaar te wijzen.

3} Onze neuzen staan dezelfde kant op.

Ook al is het team niet te groot, elk mens heeft zo zijn en haar eigen wensen, verlangens en doelen. Vaak is dat ook nodig om als team meer slagkracht te hebben zodat je verschillende vraagstukken op diverse manieren kunt benaderen. Maar als de persoonlijke wensen, verwachtingen en doelen van de teamleden te veel uiteen lopen, is de kans op strijd groot. Zo zijn er mensen die graag experimenteren met iets nieuws. Een andere manier van werken, een vraagstuk anders benaderen. Daar leren ze van. Er zijn ook mensen die liever ‘gewoon’ opdrachten uitvoeren. En dan zijn er ook mensen die graag snel tot resultaten willen komen. Dat staat goed op de conduitestaat, en het is leuk om de eerste te zijn. Experimenteren doe je dan liever niet, dat kost meer tijd en snelle resultaten zijn onzeker.

Niet te snel, te veel, tegelijk graag

In een klassiek, hierarchisch team bepaalt de leider hoe er wordt gewerkt. In een zelfsturend team moeten meerdere mensen op hun beurt kunnen leiden en volgen. De juiste mix van persoonlijkheden in een team, en de mate waarin elk lid verschillende rollen kan vervullen bepaalt hoe goed de samenwerking is. Anders valt het team snel uit elkaar, of het komt tot niks. Sommige teams lossen dit op door een externe coördinator (of aanspreekpunt) aan te stellen. Dat kan zorgen voor een prettige manier van samenwerken, omdat het knelpunt dan uit het team is. Maar of externe leiding kan zorgen voor meer harmonie in het team (zie punt 2)? En of het team dan echt zelfsturend is? Misschien moeten we niet teveel, tegelijk willen van het concept ‘zelfsturing’…

Meer informatie

In dit overzichtsartikel op Managementsite staan veel doorverwijzingen naar aspecten vanuit de organisatiekunde (vaak wel registreren of inloggen vereist). Een nuchter, recent overzicht van de voors en tegens vindt u in dit artikel op MT.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid