Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
17
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 3 Tips om duurzaam een team te leiden
Anders werken

3 Tips om duurzaam een team te leiden

Zelfsturing-loslaten

U kent hem of haar ongetwijfeld. Het jonge goudhaantje of hi-po die de wereld gaat veroveren en zich echt door helemaal niets of niemand laat tegenhouden. En al zeker niet door onwillige collega’s, en taaie procedures. Merete Wedell-Wedellsborg komt ze ook regelmatig tegen in haar praktijk als psycholoog. Maar ze ziet ook dat die doeners-mentaliteit na enige tijd slijt. Lastig, wanneer de markten en de rest van de wereld dan nog niet zijn veroverd. Duurzaam een team leiden blijkt een kunst apart. Drie tips.

Het is alsof je een sprint trekt, en direct om de hoek ontdekt dat je een marathon aan het lopen bent. Dan slaat de onzekerheid toe bij de gedreven teamleider of manager. Houdt hij dat hele stuk ook nog vol? Hun eerste reactie bij weerstand en vertraging is: er een schepje bovenop doen. Maar dat houdt niemand lang vol. En bovendien is het vaak contra-productief, betoogt Wedellsborg op HBR. Meer aandacht voor de anderen hebben is vaak productiever op de langere duur.

Bron van burn-outs

De teleurstelling als zelfs een verlengde sprint, als het schepje er bovenop, na enige tijd nog niet leidt tot het gewenste resultaat zorgt vaak voor een burn-out. Iets dat u, zeker deze week, graag wilt voorkomen. Dus: in plaats van het schepje er bovenop, moet de gedreven hi-po een tandje terugschakelen. En wat meer om zich heen kijken. Dat is nog niet zo makkelijk. Want hi-po’s, of bevlogen medewerkers zijn, zeker als ze jong zijn, vooral bezig met hun eigen prestaties. Hoe kan ik zelf zo optimaal mogelijk presteren? Wanneer doe ik dat? Die onzekerheid is ook een goede aanstichter van burn-outs.

3 Tips om duurzaam een team te leiden

Meer aandacht hebben voor de andere leden van het team, dat kan vaak pas wanneer je vrij zeker bent van je eigen prestaties. Fijn als anderen, bij voorkeur het hogere management, die dus al eens hebben bevestigt. Dat geeft een geruster gevoel, en ruimte voor de volgende stappen. Doe zelf niet nog energieker, maar probeer wat van die energie over te brengen op de anderen. Daar komt duurzaam managen in het kort op neer. Hoe maak je als jonge hi-po die overstap? De volgende drie houdingen helpen daarbij volgens Wedellsborg.

1} Breng je energie over op de anderen.

Denk hierbij aan de sprinter die ontdekt dat hij een marathon aan het lopen is. Een sprinter valt onherroepelijk ergens stil. En vaak is dat op het minst geschikte moment, namelijk wanneer goed en inspirerend leiderschap echt nodig is. Tijdens de dode punten in een brainstorm over productontwikkeling, bijvoorbeeld. Of door een nieuwe, ‘onmogelijke’ eis van de klant. De teamleden die dan positief en constructief vooruit kunnen denken verdienen alle aandacht en steun van de manager. Die daarmee wat van zijn eigen energie overbrengt op de andere teamleden en ze ‘empowered’.

2} Maak jezelf overbodig.

Begin hiermee door te zorgen dat de anderen ook wat kunnen. Maak jezelf misbaar. Het team moet ook zonder jou door kunnen gaan. Laat ruimte voor de anderen, zodat zij ook wat initiatieven kunnen oppakken. Sterker nog: moedig het van harte aan, en weersta de instinctieve gewoonte om ze daarbij steeds op de vingers te kijken. Micromanagen is de natuurlijke vijand van deze tip. Wie teveel zelf blijft doen, is als die sprinter in de marathon.

3} Niet delegeren, maar co-creëren.

Het is de traditionele, militaire manier van leidinggeven: je splitst een complexe taak op in zo veel mogelijk relevante deeltaken, zoekt voor elk van die taken een specialist en laat hem of haar het deelresultaat opleveren. Zelf voer je als manager de regie, je zorgt dat de delen bij elkaar passen, en de oplossing is daar. Dat delegeren en regisseren gaat nu steeds vaker fout, de opkomst van scrum als werkwijze om complexe en dynamische vraagstukken op te lossen heeft dat aangetoond. Vaker bij elkaar komen als team, en de anderen actief aanmoedigen om met verbeteringen te komen voor elkaars deeloplossingen, taken of werkwijze, dat versterkt de slagvaardigheid van het hele team. Je zou het zelfs agile kunnen noemen. Orkesten werken al sinds jaar en dag zo.

De meest duurzame leiderschapsstijl

De anderen in staat stellen om met elkaar betere resultaten neer te zetten is niet erg goed voor het ego van de traditionele alfa-leider. Hij (of zij) moet als het ware met de billen bloot en het water in zijn handen toezien hoe anderen het op een manier doen die niet ‘de zijne is’. Toch noemen headhunters de co-creërende manier van leiding geven een meer volwassen managementstijl. Er past een ander wereldbeeld bij. Niet langer staan je eigen ambities centraal, je ziet jezelf als onderdeel van een complex probleemoplossend geheel. In haar zeer informatieve maar soms wat lastig leesbare artikel illustreert Merete Wedell-Wedellsborg met vele voorbeelden en citaten waarom de echt grote leiders uiteindelijk allemaal op deze manier van leidinggeven zijn uitgekomen. Dit is de meest duurzame manier.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Competentiemanagement, Leiderschap, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid