Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
18
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken 3 Tips waarmee u mensen langer laat doorwerken
Langer doorwerken

3 Tips waarmee u mensen langer laat doorwerken

Oudere tevreden werknemers

Het aantal 50-plussers op de werkvloer neemt bij veel bedrijven gestaag toe. Hoe zorg je als HR dat deze groep gezond langer door kan werken en productief blijft? PW. formuleerde met CZ 3 tips, die elk bestaan uit meerdere onderdelen. Zo heeft u 3 vitaliteitsprojecten bij elkaar.

HR-managers van maak- en productiebedrijven zien de vergrijzing op de werkvloer steeds meer als een regelrechte uitdaging, zegt Aukje Rekkers-Staal, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ. Veel kennisorganisaties ervaren dit nog niet. Toch is het volgens haar raadzaam om te werken aan de gezondheid van ouder wordend personeel. Door goed gezondheidsmanagement kunnen medewerkers langer doorwerken en productief blijven. Wat kun je als werkgever doen? Ze geeft drie praktische tips. Elke tip bestaat uit meerdere onderdelen en is te zien als een klein veranderproject.

Tip 1: stimuleer langer doorwerken met een gezondheidsbeleid

“Een gezonde leefstijl geeft energie en voorkomt klachten. Zeker wanneer een medewerker ouder wordt, maakt dit verschil”, aldus Rekkers-Staal. De werkgever kan de werknemer volgens haar dan net dat zetje geven wat hij nodig heeft. Ze geeft hier een aantal mogelijkheden voor:

Preventief medisch onderzoek

“Een goed begin, zo breng je risico’s en behoeften van oudere medewerkers in kaart.”

Beweegprogramma’s

“Als je ouder wordt verstramt het lichaam. Bewegen vertraagt dit proces. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Door beweegprogramma’s op te zetten verbetert u de inzetbaarheid van uw personeel.”

Gezonde voeding

“Gezond eten draagt bij aan energie, preventie en herstel. Medewerkers nuttigen minimaal 1 maaltijd tijdens het werk. Bied ze dus een gezonde maaltijd in het bedrijfsrestaurant.”

Tip 2: maak werken draagbaar en afwisselend

Monotoon werk kan de geest minder lenig maken, vindt Rekkers-Staal. “Door taakvariatie in te bouwen, hou je oudere medewerkers scherp. Zo vergroot je de afwisseling in hun werk en dit kan taakbelasting verminderen.” Ze geeft een paar mogelijkheden om dit in gang te zetten.

Rouleren (job rotation)

“Laat medewerkers rouleren over functies. Bij maakbedrijven vermindert zo de herhalende belasting. En in kennisorganisaties vergroot u de mentale lenigheid van uw medewerkers. Bovendien leren medewerkers zo ook andere facetten van uw bedrijf en diensten kennen.”

Uitwisselen

“Rouleren hoeft niet per se binnen het bedrijf. In sommige branches kan het tijdelijk uitwisselen van werknemers tussen bedrijven ook nieuwe impulsen geven.”

Samen twee banen (duo-banen)

“Is er binnen de organisatie grote variatie in de taakbelasting voor verschillende functies? Laat twee medewerkers dan gezamenlijk een lichte en een zware functie vervullen door ieder de helft van beide toe te wijzen.”

Omscholing

“Hoewel het leervermogen op latere leeftijd afneemt, staan veel ouderen open voor nieuwe impulsen. Door gerichte omscholing worden ze breder inzetbaar binnen hun organisatie en blijven ze mentaal lenig.”

Kennisoverdracht

“Een oudere medewerker die voor zijn pensioen staat vindt het fijn als hij zijn kennis over een lange periode kan overdragen aan zijn opvolger. Mentorschap kan voor medewerkers een waardevol einde van hun loopbaan betekenen. Mentorschap kan zelfs ruim voor het pensioen een rol spelen. Bijvoorbeeld bij medewerkers die de fysieke belasting niet goed meer aankunnen. Zo krijgt de loopbaan van de medewerker een nieuwe wending. En het bedrijf houdt de kennis binnenboord.”

Tip 3: ontzie de werktijden van oudere medewerkers

Het kan ook een optie zijn om medewerkers minder of andere uren te laten werken. “Door de ouder wordende medewerker op deze manier te ontzien, stel je hem in staat het werk langer vol te houden.” Rekkers-Staal geeft enkele voorbeelden om dit te realiseren:

Flexibel inroosteren

“Geef oudere werknemers meer regie op welke uren ze werken. Zo ervaren ze meer vrijheid en kunnen ze pieken in hun belasting voorkomen.”

Vrijstellen van onregelmatige diensten

“Door regelmatige werktijden daalt de belasting op de oudere werknemer. Houd er hier wel rekening mee dat deze belasting elders in de organisatie toeneemt.”

Hersteldag

“Wanneer een functie te belastend wordt voor een oudere werknemer kun je hem aanbieden een dag minder te werken. Een woensdag vrij helpt al veel in de draagbaarheid en het herstel van de werkzaamheden.”

Lees het hele artikel, inclusief vele casebeschrijvingen van deze tips in de praktijk, op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid