Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 4 Eigenschappen van betrokken en bevlogen mensen
Achtergrond

4 Eigenschappen van betrokken en bevlogen mensen

bevlogen en betrokken mensen

Betrokken en bevlogen mensen die zich thuis voelen bij u als werkgever. Dat ideaalbeeld streeft elke bedrijfsorganisatie na. Zo’n bedrijf heeft veel meer succes, en de mensen blijven er langer werken. De grote vragen zijn natuurlijk: hoe krijg je de mensen zo betrokken bij de organisatie en hoe hou je ze zo bevlogen?

Tomas Chamorro-Premuzic, Lewis Garrad en Didier Elzinga beginnen hun lijvige artikel op HBR met een ervaringsfeit dat u wel zult herkennen: bijna alle werknemers doen uit zichzelf hun best om betrokken te blijven bij het bedrijf waarvoor ze werken. Maar voor velen valt dat niet mee. En toch stellen de meeste werkgevers een hoge mate van betrokkenheid erg op prijs. De voordelen daarvan kennen ze: gemotiveerde mensen zijn creatiever, productiever en gelukkiger. Ze werken er langer en beter door.

Externe factoren

De meeste medewerkers raken niet zomaar bevlogen en betrokken bij het bedrijf waarvoor ze werken. Dus is er al veel onderzoek gedaan naar de factoren die mensen betrokken maken bij hun werk en ze bevlogen houden voor dat werk, en voor het bedrijf dat het werk aanbiedt. Maar dat onderzoek gaat meestal over externe factoren zoals kenmerken van de baan, de organisatiecultuur en de kwaliteit van het management. Natuurlijk gaat de motivatie omhoog als mensen hun eigen grenzen kunnen verleggen op en in hun werk, en als ze zich verbonden voelen met anderen in werkzaamheden die ertoe doen.

Invloed van de persoonlijkheid

Maar de waardering die veel mensen hebben voor hun werk en de kwaliteit van de leiding hangt ook af van hun eigen persoonlijkheid. Het bepaalt in hoge mate hoe gemotiveerd mensen zijn om ook echt (en letterlijk) mee te werken. Die motivatie brengt niet iedereen van nature mee naar zijn werk. Hoewel veel managers daar wel van uitgaan. De logische volgende vraag is dan: hoe groot is de invloed van persoonlijke of karaktereigenschappen op de motivatie en de bevlogenheid? En welke eigenschappen zorgen voor de meeste motivatie?

4 Eigenschappen van bevlogen en betrokken mensen

De auteurs hebben de antwoorden gevonden in uitgebreid academisch onderzoek onder 45.000 deelnemers in vele landen. Hieruit blijkt dat het karakter voor ongeveer de helft bepaalt hoe betrokken, gemotiveerd en bevlogen iemand zal zijn voor de baan. De volgende vier karaktereigenschappen hebben daarbij een grote invloed: een positieve en pro-actieve grondhouding, een goed moreel besef, en een extraverte persoonlijkheid.

4 Gevaren van te eenzijdig hierop selecteren

Mooi, antwoord binnen, nu weet u dus waar u op moet selecteren als u nieuwe mensen mag aannemen. Maar de werkelijkheid is natuurlijk niet zo simpel. De auteurs nemen uitgebreid de tijd om vier gevaren te beschrijven die bedrijfsorganisaties lopen als ze alleen selecteren op de vier ‘betrokken’ karaktereigenschappen. Ze hangen met elkaar samen. Om te beginnen is er het gevaar dat slecht management en andere organisatieproblemen uit het zich raken als er veel ‘betrokken’ mensen in de organisatie rondlopen, die de nadelige kanten van de organisatie negeren. De auteurs vergelijken het met een driesterrenrestaurant dat zich transformeert tot snackbar omdat ze een ster zijn verloren. Als snackbar doen ze het ongetwijfeld goed, maar de kwaliteit an sich is niet verbeterd.

Vergeet de context niet

Vergeet ook niet, stellen de auteurs, dat externe factoren zoals de inhoud van het werk, de organisatiecultuur en ook de kwaliteit van het management nog steeds voor de helft de betrokkenheid van uw mensen bepalen! Als deze context minder goed is, dan heeft dat wel degelijk een olievlekwerking op het hele personeelsbestand, met name via de organisatiecultuur. Het is bepalend voor gedrag, houding, en werkprocessen in de onderneming. En ook die factoren bepalen het succes van de organisatie als geheel.

Eenzijdige teams missen slagkracht

De andere twee nadelen van te eenzijdig mensen met ‘betrokken’ karaktereigenschappen selecteren hebben te maken met teamwork. Een eenzijdig geselecteerd personeelsbestand leidt onvermijdelijk tot eenzijdig samengestelde teams. Met mensen die allemaal op een vergelijkbare manier werken, denken en reageren. Een breder samengesteld team kan meer, en verschillender situaties en opdrachten aan. Er zitten mensen in die anders denken, voelen en reageren. Zulke teams hebben ook meer ruimte voor mensen die wat kritischer, maar ook creatiever en vaak ondernemender zijn dan anderen. Dat zijn de mensen die u niet zou aannemen als u strikt selecteert op die ‘betrokken’ karaktereigenschappen. Het bedrijf heeft dan alleen mensen in dienst die tevreden zijn met hun werk, en met de manier waarop het gaat. De organisatie ontzegt zich dan veel kansen op verbetering, en op een duurzamer personeelsbestand.

2 Nog belangrijker eigenschappen

Dat is, kort samengevat, het grote gevaar van te strikt selecteren op mensen met betrokken karaktereigenschappen. Die eigenschappen zijn belangrijk, maar niet zaligmakend. U moet ruimte houden voor afwijkende meningen, zolang deze mensen maar gemotiveerd zijn voor het werk dat ze bij u gaan doen. En daarbij zijn emotionele intelligentie (EQ) en zelfbewustzijn belangrijke voorspellende eigenschappen, stellen de auteurs. Gebaseerd op recent onderzoek, uiteraard. Wie door dat nadeel van dit artikel heen kan lezen (het is vrij taai en academisch) komt veel meer te weten over de voor- en nadelen van betrokken mensen voor een bedrijf.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Competentiemanagement, Langer werken, Rendement op arbeid
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid