Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 4 Eigenschappen van betrokken en bevlogen mensen
Achtergrond

4 Eigenschappen van betrokken en bevlogen mensen

bevlogen en betrokken mensen

Betrokken en bevlogen mensen die zich thuis voelen bij u als werkgever. Dat ideaalbeeld streeft elke bedrijfsorganisatie na. Zo’n bedrijf heeft veel meer succes, en de mensen blijven er langer werken. De grote vragen zijn natuurlijk: hoe krijg je de mensen zo betrokken bij de organisatie en hoe hou je ze zo bevlogen?

Tomas Chamorro-Premuzic, Lewis Garrad en Didier Elzinga beginnen hun lijvige artikel op HBR met een ervaringsfeit dat u wel zult herkennen: bijna alle werknemers doen uit zichzelf hun best om betrokken te blijven bij het bedrijf waarvoor ze werken. Maar voor velen valt dat niet mee. En toch stellen de meeste werkgevers een hoge mate van betrokkenheid erg op prijs. De voordelen daarvan kennen ze: gemotiveerde mensen zijn creatiever, productiever en gelukkiger. Ze werken er langer en beter door.

Externe factoren

De meeste medewerkers raken niet zomaar bevlogen en betrokken bij het bedrijf waarvoor ze werken. Dus is er al veel onderzoek gedaan naar de factoren die mensen betrokken maken bij hun werk en ze bevlogen houden voor dat werk, en voor het bedrijf dat het werk aanbiedt. Maar dat onderzoek gaat meestal over externe factoren zoals kenmerken van de baan, de organisatiecultuur en de kwaliteit van het management. Natuurlijk gaat de motivatie omhoog als mensen hun eigen grenzen kunnen verleggen op en in hun werk, en als ze zich verbonden voelen met anderen in werkzaamheden die ertoe doen.

Invloed van de persoonlijkheid

Maar de waardering die veel mensen hebben voor hun werk en de kwaliteit van de leiding hangt ook af van hun eigen persoonlijkheid. Het bepaalt in hoge mate hoe gemotiveerd mensen zijn om ook echt (en letterlijk) mee te werken. Die motivatie brengt niet iedereen van nature mee naar zijn werk. Hoewel veel managers daar wel van uitgaan. De logische volgende vraag is dan: hoe groot is de invloed van persoonlijke of karaktereigenschappen op de motivatie en de bevlogenheid? En welke eigenschappen zorgen voor de meeste motivatie?

4 Eigenschappen van bevlogen en betrokken mensen

De auteurs hebben de antwoorden gevonden in uitgebreid academisch onderzoek onder 45.000 deelnemers in vele landen. Hieruit blijkt dat het karakter voor ongeveer de helft bepaalt hoe betrokken, gemotiveerd en bevlogen iemand zal zijn voor de baan. De volgende vier karaktereigenschappen hebben daarbij een grote invloed: een positieve en pro-actieve grondhouding, een goed moreel besef, en een extraverte persoonlijkheid.

4 Gevaren van te eenzijdig hierop selecteren

Mooi, antwoord binnen, nu weet u dus waar u op moet selecteren als u nieuwe mensen mag aannemen. Maar de werkelijkheid is natuurlijk niet zo simpel. De auteurs nemen uitgebreid de tijd om vier gevaren te beschrijven die bedrijfsorganisaties lopen als ze alleen selecteren op de vier ‘betrokken’ karaktereigenschappen. Ze hangen met elkaar samen. Om te beginnen is er het gevaar dat slecht management en andere organisatieproblemen uit het zich raken als er veel ‘betrokken’ mensen in de organisatie rondlopen, die de nadelige kanten van de organisatie negeren. De auteurs vergelijken het met een driesterrenrestaurant dat zich transformeert tot snackbar omdat ze een ster zijn verloren. Als snackbar doen ze het ongetwijfeld goed, maar de kwaliteit an sich is niet verbeterd.

Vergeet de context niet

Vergeet ook niet, stellen de auteurs, dat externe factoren zoals de inhoud van het werk, de organisatiecultuur en ook de kwaliteit van het management nog steeds voor de helft de betrokkenheid van uw mensen bepalen! Als deze context minder goed is, dan heeft dat wel degelijk een olievlekwerking op het hele personeelsbestand, met name via de organisatiecultuur. Het is bepalend voor gedrag, houding, en werkprocessen in de onderneming. En ook die factoren bepalen het succes van de organisatie als geheel.

Eenzijdige teams missen slagkracht

De andere twee nadelen van te eenzijdig mensen met ‘betrokken’ karaktereigenschappen selecteren hebben te maken met teamwork. Een eenzijdig geselecteerd personeelsbestand leidt onvermijdelijk tot eenzijdig samengestelde teams. Met mensen die allemaal op een vergelijkbare manier werken, denken en reageren. Een breder samengesteld team kan meer, en verschillender situaties en opdrachten aan. Er zitten mensen in die anders denken, voelen en reageren. Zulke teams hebben ook meer ruimte voor mensen die wat kritischer, maar ook creatiever en vaak ondernemender zijn dan anderen. Dat zijn de mensen die u niet zou aannemen als u strikt selecteert op die ‘betrokken’ karaktereigenschappen. Het bedrijf heeft dan alleen mensen in dienst die tevreden zijn met hun werk, en met de manier waarop het gaat. De organisatie ontzegt zich dan veel kansen op verbetering, en op een duurzamer personeelsbestand.

2 Nog belangrijker eigenschappen

Dat is, kort samengevat, het grote gevaar van te strikt selecteren op mensen met betrokken karaktereigenschappen. Die eigenschappen zijn belangrijk, maar niet zaligmakend. U moet ruimte houden voor afwijkende meningen, zolang deze mensen maar gemotiveerd zijn voor het werk dat ze bij u gaan doen. En daarbij zijn emotionele intelligentie (EQ) en zelfbewustzijn belangrijke voorspellende eigenschappen, stellen de auteurs. Gebaseerd op recent onderzoek, uiteraard. Wie door dat nadeel van dit artikel heen kan lezen (het is vrij taai en academisch) komt veel meer te weten over de voor- en nadelen van betrokken mensen voor een bedrijf.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Competentiemanagement, Langer werken, Rendement op arbeid
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid