Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 4 Inspiratietips voor dit nieuwe jaar!
Anders werken

4 Inspiratietips voor dit nieuwe jaar!

creativiteit-verandering

Elk jaar is dit een van uw goede voornemens: iets helemaal anders doen. Dat geeft nieuwe energie en motivatie, en dan wordt het routineuze werk ineens veel leuker. Maar ja, je zakt al snel weer weg in de routine, door de stortvloed van alledaagse klussen die op tijd af moeten. Daarom, aan het begin van het nieuwe jaar 4 inspirerende tips voor een echt vernieuwende aanpak.

Creativiteit gaat in de arbeidsmarkt een steeds belangrijkere vaardigheid worden. In een rapport van het World Economic Forum (genaamd: The future of Jobs) blijkt dat creativiteit volgend jaar al de op twee na belangrijkste competentie voor werknemers is. Creativiteit is dus niet iets dat alleen kunstenaars kunnen doen. Ook werkgevers zullen nieuwe ideeën en oplossingen gaan bedenken en kansen creëren.

Creativiteit bedenkt oplossingen

Het belang om te investeren in het probleemoplossend vermogen heeft deels ook te maken met de tijd waarin we leven. We krijgen steeds meer te maken met kunstmatige intelligentie, robotica, nanotechnologie, et cetera. En mensen zullen zich daar linksom of rechtsom aan moeten aanpassen, iets waar creativiteit enorm bij helpt. Want robots en algoritmes kunnen veel van ons overnemen, maar ze doen alleen wat wij ze verteld hebben; het enige wat ze niet kunnen is creatieve oplossingen bedenken.

Rol werkgever

Als je bij het hoofdkantoor van ING binnenkomt, zie je daar levensgrote afbeeldingen van Marten en Oopjen, twee schilderijen van Rembrandt. Bij dit bedrijf snappen ze goed dat het fijn is om te werken in een omgeving die er mooi uitziet. Wie z’n medewerkers met schoonheid omringt, krijgt andere resultaten dan wie bij systeemplafonds en grijze vloerbedekking zweert.

Cognitief flexibel

Maar er is nog een andere belangrijke reden waarom je als werkgever aandacht aan creativiteit zou moeten besteden. Creativiteit helpt niet alleen bij de innovatie van nieuwe producten en diensten, het helpt individuen ook om cognitief flexibel te blijven. En wanneer mensen steeds langer door moeten werken, is dat heel erg fijn meegenomen in de strijd voor duurzame inzetbaarheid.

Vier tips voor meer creativiteit aan het werk

Hoe kun je als werkgever er voor zorgen dat er meer creativiteit op de werkvloer ontstaat? Vier tips om de creativiteit te laten stromen.

1} Geef mensen tijd en ruimte. Letterlijk en figuurlijk.

Creativiteit bloeit wanneer mensen hun gedachten kunnen laten waaien, wanneer ze dingen kunnen onderzoeken en met elkaar kunnen sparren. Creativiteit stokt wanneer je 50 uur moet werken en 80 procent van de tijd declarabel moet zijn. Niemand kan 8 uur per dag productief zijn, en toch worden bedrijven en werkweken daar nog wél steeds op ingericht. Het lastige aan creativiteit is dat het weliswaar enorm belangrijk is, maar dat de opbrengst lastig te kwantificeren is. Denken in input en output werkt niet, omdat de output soms pas jaren later komt, of in een heel andere vorm dan je had gedacht. Kortom: creativiteit is de motor van innovatieve ideeën, dus geef mensen tijd en ruimte om die creativiteit te laten stromen.

2} Ga met medewerkers op cultuurbezoek.

Plan een avondje uit naar het toneel, cabaret, muziek, dans of wat dan ook. Ik ken bedrijven die met hun afdelingen naar het Stedelijk Museum gaan, en daarna lekker aan de borrel met z’n allen. Maar er zijn ook allerlei manieren om kunstbezoek individueel in de eigen tijd te stimuleren. Het voordeel ligt op meerdere vlakken: het is fijn als werknemers elkaar in een andere omgeving ontmoeten dan op de werkvloer, het is een sociale activiteit die plezier geeft én er is sprake van fascinatie, een sterke voedingsbodem voor inspiratie. Al die factoren verlagen de werkstress én brengen mensen in de juiste stemming voor creativiteit.

3} Nodig kunstenaars bij jou op de werkvloer uit.

Zo laat je zien dat er op de werkvloer ook anders gedacht kan worden dan dat je zelf doet. En bovendien is het een buitengewoon goede conversation starter. Door te kijken naar kunst, worden je hersenen in beweging gebracht, wat weer creatieve ideeën in de hand werkt. Haal bijvoorbeeld Introdans naar jouw werkvloer en zet je medewerkers letterlijk in beweging en áán. Of wat ook een mooi voorbeeld is: een conservator van het Scheepvaartmuseum die aan de hand van schilderijen over zeeslagen uitleg geeft over leiderschap. De inzet van kunst en cultuur helpt organisaties om hun medewerkers op een originele en duurzame manier te laten leren en ontwikkelen.

4} Haal kunstenaars in huis.

Het liefst voor een wat langere tijd. Artist in residence noem je dat. Sommige kunstenaars kun je vragen om mee te denken met actuele vraagstukken in de organisatie. En daar heb je wat aan, want kunstenaars kijken anders, zijn veelal geneigd te ontregelen. Waar medewerkers denken in modellen en structuren, zorgt het stellen van kritische vragen door kunstenaars voor reflectie op de eigen bedrijfsvoering en de vraag of de organisatie eigenlijk wel het juiste aan het doen is.

(Dit artikel is geschreven door Esther Jousma, directeur van CultuurWerkt!)Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid