Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
57
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties 4 Bijdragen van het management aan duurzame inzet
Arbeidsrelaties

4 Bijdragen van het management aan duurzame inzet

Als het gaat om het inzetbaar houden van medewerkers, krijgen leidinggevenden vaak een sleutelpositie toebedeeld. Zo helpt HR ze bij die vaak nieuwe, maar altijd complexe taak.

Hoe kan HR leidinggevenden helpen om mee te helpen aan duurzame inzetbaarheid? Maak duurzame inzetbaarheid onderdeel van de lopende activiteiten. Het is vooral een kwestie van zoeken naar aansluiting en overlap. Bij deze vier onderwerpen kan dat erg goed:

1) Vaardigheden
De vaardigheden die helpen om leiding te geven aan inzetbaarheid zijn eigenlijk heel algemeen. Dit betekent dat het niet uitsluitend voor duurzame inzetbaarheid van belang is om deze vaardigheden te hebben. Los van duurzame inzetbaarheid zijn dit vaardigheden die een leidinggevende een ‘goede leidinggevende’ maken.

2) Functioneringsgesprekken
In bijna elk bedrijf is het gebruikelijk om één à twee keer per jaar een gesprek te voeren tussen leidinggevenden en medewerkers. Deze gesprekken verlopen nog lang niet overal optimaal maar zijn wel een ideaal moment om het te hebben over duurzame inzetbaarheid. De gesprekken kun je eenvoudig aanvullen met onderwerpen die betrekking hebben op de toekomst en ontwikkelingen binnen het bedrijf. Ook kun je het naast vakinhoudelijk zaken ook over persoonlijke gezondheid en interesses hebben.

3) Arbo & verzuim
Het letten op gezonde arbeidsomstandigheden en werken aan verbetering is voor bijna alle bedrijven vanzelfsprekend. Goede omstandigheden dragen bij aan het gezond kunnen volhouden van het werk dus aan duurzame inzetbaarheid. Bij analyses en verbetermogelijkheden kan af en toe wel iets meer gekeken worden naar mogelijkheden voor maatwerk en hulpmiddelen voor ouderen. Ook is het handig om als leidinggevende te weten hoe de belastbaarheid van ouderen verandert en hoe je overbelasting en stress kunt herkennen.

4) Lean
Thema’s als Lean, Six Sigma en 5S zijn voor veel leidinggevenden bekende termen waar al langer op gestuurd wordt. Het kan helpen om de principes van deze verbetermechanismes te gebruiken bij het invoeren van duurzame inzetbaarheid. Ook daar gaat het immers om continue verbetering en zoeken van oplossingen voor problemen. We merken dat voor veel leidinggevenden de link naar verbetermethodieken een eye-opener is en hen inspireert om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Bewustwording en training

Hiermee gaat het nog niet allemaal vanzelf goed. Het is belangrijk om leidinggevenden te informeren en trainen in hun rol. Een goede training is gericht op een viertal zaken:

  • Basisvaardigheden
  • Kennis over duurzame Inzetbaarheid
  • Het voeren van een gesprek
  • Kennis over beschikbare middelen en koers van de organisatie

Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgen HR-professionals de instrumenten om hun medewerkers aan de slag te laten gaan met duurzame inzetbaarheid. Lees hier het volledige programma.

Dit is een samenvatting van het artikel Leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid, gepubliceerd in het aprilnummer van PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsrelaties, Leiderschap, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid