Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog 4 redenen waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is
Blog

4 redenen waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is

werkdruk

Organisaties kunnen duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers niet langer negeren. 10 jaar geleden was het al wenselijk dat oudere medewerkers zo lang mogelijk goed bleven functioneren. Maar inmiddels is er een aantal factoren waardoor dat voor organisaties van levensbelang is. Guido Heezen noemt er op HR-Base vier.

1. Je medewerkers moeten langer doorwerken

Tot ruim tien jaar geleden boden veel bedrijven VUT-regelingen aan. Dat maakte dat werkgevers zich minder bekommerden over de ontwikkeling van medewerkers vanaf een jaar of 55. Ze konden zich de luxe verantwoorden om te denken: laat deze medewerker zo nog maar een jaartje of zeven zo doorgaan, en dan kan hij of zij met de VUT. Nu werkt zo’n laconieke houding totaal niet meer. Tegenwoordig werken medewerkers door tot hun 67e of 68e. Dat betekent dat iemand van 55 jaar nog dertien jaar bij het bedrijf kan blijven.

2. Automatisch doorstromen naar managementfuncties is verleden tijd

Organisaties zijn platter aan het worden. Het aantal managementlagen neemt af en werken in min of meer zelfsturende teams is populair. Dat betekent in veel gevallen dat medewerkers niet meer automatisch kunnen doorstromen naar managementfuncties. Ze blijven dus als professional aan het werk. Alleen veranderen de eisen aan hun baan. En terwijl jongeren nog heel ‘kneedbaar’ zijn en adaptief voor technologische vernieuwing, hebben ouderen hier soms wat meer moeite mee en zullen ze meer geprikkeld en ondersteund moeten worden.

3. Een oudere medewerker neemt niet snel zelf ontslag

Jongeren met een goed opleidingsniveau jobhoppen graag. Dat is logisch. Ze zijn populair op de arbeidsmarkt en hebben een grote keuzevrijheid. Het kan hen veel opleveren om regelmatig van werkgever te veranderen. Boven de 50 jaar zullen medewerkers echter geneigd zijn om te blijven hangen bij hun werkgever. In de eerste plaats omdat ze minder gewild zijn op de arbeidsmarkt. Ze zouden dan zekerheid inruilen voor een grote mate van onzekerheid. ‘Oudere’ mensen, vaak ongeacht hun opleidingsniveau, worden niet zo makkelijk ergens anders aangenomen. En zeker niet voor de salarissen die ze nu verdienen en met de rechten die ze hebben opgebouwd. Werkgevers zullen een manier moeten vinden om deze medewerkers toch betrokken en bevlogen te houden.

4. Medewerkers moeten mee veranderen

Vroeger ging de vakbekwaamheid van medewerkers een leven lang mee. Tegenwoordig verouderen kennis en ervaring veel sneller. Omdat de technologie voortdurend verandert, wijzigt ook de inhoud van het werk continu. Daarom hebben afgestudeerde jongeren vaak meer relevante kennis dan ouderen met decennia werkervaring. Voor iemand van 55 jaar is het hoe dan ook niet mogelijk om de rest van zijn carrière ‑ 13 jaar ‑ precies hetzelfde werk te blijven doen. Hij of zij kan alleen duurzaam inzetbaar zijn door mee te veranderen.

Luisteren naar je medewerkers

Organisaties hebben er dus alle baat bij om hun medewerkers gezond, betrokken en bevlogen te houden. In alle fasen van hun dienstverband. Alleen… hoe bereik je dat? Door hen duidelijk te maken wat je van ze verwacht, naar ze te luisteren en hen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers ervaren hierdoor meer werkplezier en presteren beter. Wij geloven dat organisaties die luisteren naar de ideeën van hun medewerkers duurzaam succesvoller zijn.

Eigen bewustzijn medewerkers

Medewerkers moeten daarnaast hun bewustzijn vergroten. Wat nu goed werk, is over tien jaar waarschijnlijk irrelevant. Let daarom bij beoordelingsgesprekken ook op de inspanningen van een medewerker om zichzelf te ontwikkelen. Los van het algehele functioneren. Er zijn verschillende manieren om je medewerkers duurzaam inzetbaar te maken. In een volgende blog ga ik daar graag dieper op in.

(HR-Base, Guido Heezen)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid