Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 4 stappen om zelf een burn-out te voorkomen
Gezonder werken

4 stappen om zelf een burn-out te voorkomen

Werkstress staat ook dit jaar hoog op de agenda van de HR manager. Ruim een derde van hen zegt dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen hun organisatie. Een meer collegiale werkomgeving en andere taken of functies moeten daar verandering in brengen. Maar wat kun je zelf doen? 4 Stappen die je kunt nemen om een burn-out te voorkomen.

 

Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals.

Werkstress
In november 2014 vestigde Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) al de aandacht op stress op de werkvloer met de “Check je Werkstress Week”. Dat deze aandacht zeer terecht is, wordt bevestigd door het onderzoek, waarin ruim een derde van de Nederlandse HR-managers: zegt dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen zijn of haar organisatie.

Burn-out
“Werknemers die te kampen hebben met werkstress kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken en dit kan leiden tot een burn-out”, legt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland uit. “Dit is op de eerste plaats erg vervelend voor de individuele werknemer, maar het effect op de organisatie mag ook niet worden onderschat. Werkstress en burn-out kunnen namelijk ook de bedrijfsproductiviteit aantasten. Bedrijven nemen daarom in toenemende mate maatregelen om deze problematiek tegen te gaan.”

Maatregelen
De voornaamste maatregelen die HR-managers in 2015 invoeren of van plan zijn in te voeren, zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68 procent) en de optimalisatie van de werkomgeving (64 procent). Ook maatregelen in het kader van de bevordering van de balans tussen werk en privé worden in grote mate ingevoerd binnen het bedrijf.

Extra krachten inhuren
Toch beroepen heel wat bedrijven zich ook op externe middelen: 50 procent van de Nederlandse HR-managers doet of zal een beroep doen op extra uitzendkrachten en nog eens 47 procent op extra vast personeel met als doel de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen. “Overuren, lange werkdagen en een hoge werklast zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress en burn-out”, aldus Renken.

Om de negatieve gevolgen hiervan op de bedrijfsproductiviteit tegen te gaan, kan het werven van een extra werknemer uitkomst bieden, stelt de directeur van Robert Half. “Drukke werkperiodes kunnen zo beter gemanaged worden wat de druk op zowel de bedrijfsafdeling als de individuele werknemer verlicht en het risico op werkstress en burn-outs bij medewerkers beperkt.”

4 stappen
Werknemers kunnen ook zelf stappen ondernemen om een burn-out te voorkomen. Hieronder een aantal bruikbare tips:

  1. Benoem wat je verwacht van je werk: Wat vind je belangrijk in het leven, en in het bijzonder in je werk? Je werk neemt een groot deel van je tijd in beslag. Denk er dus goed over na en zorg dat je weet wat je wilt en wat er bij je past.
  2. Zoek een creatieve uitlaatklep: Om de ‘werkknop’ in je hoofd om te draaien, helpt het als je een creatieve uitlaatklep hebt. Iets waar je je in kunt uitleven en wat je gedachten volledig in beslag neemt. Denk na wat jou helpt om het werk even te vergeten.
  3. Neem tijd voor beweging en ontspanning: Altijd maar blijven doorgaan is het recept voor een burn-out. Neem regelmatig pauzes om te eten, te sporten of gewoon om een babbeltje te maken met een collega. Zo kom je tijdens de werkdag mentaal tot rust en heb je even bijgetankt om daarna weer met een fris hoofd verder te werken.
  4. Onderhoud je sociale contacten: Wie tot over zijn oren in het werk zit en het gevoel heeft dat niet langer aan te kunnen, is geneigd om dat voor zichzelf te houden. Het is echter veel beter om over je bezorgdheden en problemen te praten. Zoek steun bij collega’s, vrienden en familie en ga sociale contacten niet uit de weg. Zo beland je minder snel in een negatieve gedachtenspiraal.


Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , , ,
Categorie : Gezonder werken, Uncategorized

0 reacties op 4 stappen om zelf een burn-out te voorkomen

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid