Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken 45-Plusser heeft beste tijd nog voor zich!
Langer doorwerken

45-Plusser heeft beste tijd nog voor zich!

De gratis loopbaanadviezen voor 45-plussers zijn erg populair. In het eerste kwartaal van 2019 hebben zo’n 6.000 werknemers een loopbaanadvies aangevraagd. Voor elk advies is 600 euro subsidie beschikbaar. Het goede nieuws: er is dit jaar nog volop subsidie!

Alle werkenden van 45 jaar of ouder kunnen dit jaar het gratis loopbaanadvies aanvragen. Dus ook zelfstandigen, alleen mensen met een uitkering zijn uitgezonderd. Ester Leibbrand, voorzitter van loopbaanadviseur Noloc, denkt niet dat de 45-plussers de loopbaantrajecten volgen omdat ze ‘hun beste tijd gehad hebben’. “Waar hebben we het over?” vroeg ze zich af op de radiozender BNR. “Ik vind juist dat de beste tijd nog voor je ligt. Sommigen zijn heel nieuwsgierig en vragen zich af wat er nog meer in zit. Anderen zijn niet blij met hun baan, maar vinden het lastig om deze achter zich te laten zonder een nieuw aanlokkelijk aanbod.”

Een passende loopbaanadviseur

Wie een loopbaangesprek wil, zoekt een loopbaanadviseur die bij hem of haar past, en maakt een eerste afspraak. Zoeken kan via Google, maar ook via een vakbond of beroepsvereniging, of via de website Hoe werkt Nederland. Op die website staan ook veel verwijzingen naar organisaties die kunnen helpen met zoeken naar een geschikte loopbaancoach. Er zijn ongeveer 2 miljoen werkende mensen van 45 jaar of ouder in ons land.

Persoonlijk ontwikkelplan

Elke sessie begint met een vragenlijst. De antwoorden bepalen de inhoud van de adviesgesprekken. Werkende en coach bespreken dan onderwerpen als: wat kun je, wat wil je, hoe ziet de toekomst van je vak eruit en wat is nodig om gezond en met plezier te blijven werken in een beroep tot je met pensioen kunt. Daaruit komt een persoonlijk ontwikkelplan waarin de deelnemer heeft beschreven welke acties hij gaat nemen om de mogelijkheden te vergroten om aan het werk te blijven tot het pensioen. Meestal zijn drie of vier sessies met de loopbaancoach nodig voor de contouren van het ontwikkelplan. RTL Z schetst enkele voorbeelden.

Subsidie voor de loopbaancoach

Het ontwikkeladvies is voor de deelnemer gratis. De coach kan per ontwikkeladvies €600 subsidie aanvragen. Dat kan hij doen door zich te registreren op de website ontwikkeladvies45plussers. Hierna vult de coach een vragenlijst in, en hij krijgt een uniek nummer. Dat heeft de coach nodig bij de subsidieaanvraag bij Uitvoering van Beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ruimer budget

In totaal heeft het ministerie 14,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidies. Dat geld is tot 10 januari 2020 beschikbaar. Van dat bedrag is 12,5 miljoen euro bedoeld voor werknemers. Die hebben tot nu toe zo’n 4 miljoen verbruikt. De overige 2 miljoen uit het totale budget is gereserveerd voor trainingen aan leidinggevenden. Hiervoor is tot nu toe minder belangstelling.

Persoonlijk ontwikkelbudget

Ook in cao’s is steeds vaker geld te vinden voor persoonlijke ontwikkeling, als onderdeel van beleid voor duurzame inzetbaarheid. Het aantal cao’s met financiële afspraken over duurzame inzetbaarheid nam tussen 2013 en 2018 toe van 78 naar 157. Het aantal werknemers met een persoonlijk ontwikkelbudget groeide in die 5 jaar van 1 miljoen naar 2,3 miljoen. Gemiddeld groeide het ontwikkelbudget per werknemer in die periode van 669 naar 706 euro per jaar. Daarnaast stellen veel regelingen tijd beschikbaar aan werkenden.

Grote keuzevrijheid

Werknemers kunnen grotendeels zelf bepalen waaraan ze hun budget besteden. De belangrijkste bestedingsdoelen zijn opleidingen al dan niet aansluitend bij de huidige functie (39%), training (28%), maatregelen die de persoonlijke werk-privébalans verbeteren (24%) en loopbaanadvies (18%). Vaak kiezen werknemers voor een combinatie van meerdere doelen. Driekwart (73 procent) van de werkgevers geeft ‘eigen regie rond loopbaan en persoonlijke ontwikkeling’ op als belangrijkste reden om een DI-regeling in te voeren. Deze werkgevers zien graag dat hun mensen zo veel mogelijk zelf bepalen welke opleidingen ze doen.

Te vrijblijvend

Over de besteding van de beschikbare budgetten zijn de werkgevers minder tevreden. Werknemers zijn nog te weinig met hun eigen inzetbaarheid bezig, zegt meer dan de helft van de werkgevers. Ook is het lijnmanagement vaak onvoldoende betrokken bij het thema om een stimulerende rol te kunnen spelen. Daarbij zijn de regelingen als zodanig in de ogen van veel werkgevers te ‘vrijblijvend’.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Tools
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid