Stelling
"Beleid op diversiteit en duurzame inzet hebben niets met elkaar te maken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé 5 argumenten voor investeren in gezonder leven
Balans werk-privé

5 argumenten voor investeren in gezonder leven

gezonde leefstijl

Werken aan gezonde werknemers. Daar kan niemand op tegen zijn. Maar als het geld gaat kosten, betrekken de gezichten meestal toch wat. Zeker bij het management. Hoe krijgt HR toch groen licht om te investeren in preventie van uitval en verzuim? Vijf ijzersterke argumenten.

“Het is een trend om alles meetbaar te willen maken”, zegt Wouter Schouten, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ. “Met gezondheid is dat niet anders. We willen weten wat het rendement is van de euro’s die we aan preventieve interventies besteden.” Maar dat is juist het probleem: garantie op rendement heb je niet. Dat ontdekte Schouten onlangs tijdens een bezoek aan de Harvard University in Boston.

Gezonder leven heeft gen vaste opbrengst

“We kregen presentaties over bewegen, over voeding, over het totale mensprincipe. Ik volgde workshops over de meerwaarde van een programmatische aanpak, over de koppeling ‘gezondheid-veiligheid’ en over het rendement van preventieve interventies. Zo kwam ik er al snel achter dat niemand kan garanderen dat investeringen in preventie een vastomlijnd rendement tot gevolg hebben. Geen wetenschapper kan aantonen dat de euro die een organisatie in preventie stopt, straks 1,20 euro oplevert.”

5 argumenten voor investeren in gezonder leven

HR zal dus met andere argumenten moeten komen om de board room te overtuigen van investeringen in een gezonde(re) leefstijl. Schouten geeft vijf argumenten die volgens hem wel hout snijden en waarmee je het management overtuigt.

1} Het getuigt van goed werkgeverschap.

“We kunnen allemaal wel vijf organisaties aanwijzen waar we graag willen werken. Meestal zijn dat bedrijven die aandacht hebben voor het welzijn van hun medewerkers. Een eeuw geleden liet Philips een dorp bouwen voor zijn medewerkers. De moderne fabrieksarbeider moest een gezonde woning hebben, een moestuin en werk op korte afstand. Alle voorzieningen waren in het dorp gevestigd. PSV is er uit ontstaan.

Rendementsdenken op zijn retour

Schouten ziet wat daarvan terugkomen bij moderne start-ups in de VS. “Sommige bedrijven bieden hun medewerkers gezonde voeding in eigen restaurants met topkeukens. Van ontbijt tot en met avondeten. Helemaal gratis. Het rendementsdenken is op z’n retour. Bedrijven onderscheiden zich weer door hun verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in de gezondheid en ontwikkeling van hun personeel. Ook omdat ze beseffen dat een gelukkig mens productiever is. Dat laatste wordt gestaafd door wetenschappelijk onderzoek.”

2} Je kunt er niet omheen.

Schouten: “Je zal als ceo tijdens een aandeelhoudersvergadering maar moeten vertellen dat hij niet investeert in de gezondheid van zijn medewerkers. Dan komen er vragen. Niets doen past niet meer in deze tijd. Ieder bedrijf moet iets met gezondheid en welzijn.”

‘Stel dat ze blijven’

Nog afgezien van de wetgeving op gebied van gezondheid, verzuim en veiligheid, en het rendement dat altijd lastig in cijfers is uit te drukken: de kosten van hoger ziekteverzuim vertalen zich wel direct in harde euro’s. Minder uitval en minder langdurig verzuim brengen minder kosten met zich mee, aldus Schouten. Hij illustreert de discussie met de volgende grap, die steeds bekender wordt bij HR. Een directeur en HR-manager discussiëren over investeren in personeel. De directeur vindt het zonde van het geld. “Want stel dat ze weggaan”, zegt hij. Waarop de HR-manager reageert: ‘Stel dat ze blijven.” Daarmee is eigenlijk alles gezegd.”

3: Investeren in gezondheid trekt talent aan.

Organisaties met een ‘culture of health’ zijn heel aantrekkelijk om voor te werken, stelt Schouten. “Bedrijven die investeren in gezondheid van medewerkers blijken makkelijker talent aan te kunnen trekken en te behouden. Uit prognoses blijkt dat talent schaars is en nog schaarser wordt. Dat heeft impact op de hele maatschappij. De nieuwe generatie medewerkers heeft een andere focus. Ze vraagt zich af welk bedrijf een leuke plek is om te werken. Bedrijven met een predicaat als Best Workplace hebben grote aantrekkingskracht op talenten. Bedrijven die daar oog voor hebben, en blijven investeren in hun personeel, zijn de winnaars van morgen.”

4: Bij veel investeringen weet je vooraf niet wat het oplevert.

“Waarom zou je die zekerheid dan wel willen hebben van een investering in gezondheid?” vraagt Schouten zich retorisch af. “Garanties zijn niet te geven, maar er is ook in de eigen organisatie meer informatie dan u wellicht in de gaten hebt. Per project kunt u eigenhandig of samen met uw zorgverzekeraar zo veel mogelijk gegevens verzamelen en een businesscase bouwen. De resultaten geven uw organisatie verhelderende inzichten. Denk verder aan data uit betrokkenheidsonderzoeken of tevredenheidsonderzoeken, data uit verzuimrapportages en collectieve gezondheidstests.” Deze gegevens laten over een wat langere periode zien wat een interventie voor uw bedrijf heeft betekend en in de toekomst zou kunnen betekenen. Zo creëert je eigen garanties.”

5: Er is geen grote zak met geld nodig om toch te beginnen.

De meest en snelst gestelde vraag in de board room is: wat kost dat? Investeren betekent geld uitgeven, beaamt Schouten. Maar: “de vraag is hoeveel je als organisatie wil spenderen aan gezondheid. Wanneer de organisatie nog niet of nauwelijks bekend is met preventieve interventies, kun je met relatief eenvoudige initiatieven al bewustwording bereiken. Daar is geen grote zak geld voor nodig.” Schouten geeft een paar voorbeelden. Zo kost een hardloopcoach per week niet meer dan 70 euro. En een workshop Stoppen met roken eenmalig 700 euro. De beruchte fruitmand op het werk? Een paar honderd euro per maand, volgens Schouten. Per werknemer komen de kosten gemiddeld op 50 euro per maand uit. “Wanneer een bedrijf wat programmatischer te werk gaat, zullen de kosten waarschijnlijk toenemen. Al zijn diverse financieringsmogelijkheden voorhanden om deze kosten te controleren.”

Kost net zoveel als een langdurige zieke

Bij kleine bedrijven betaalt een investering zich al terug als er één langdurig verzuimgeval door wordt voorkomen, zegt Schouten. “Voor grote bedrijven ligt dat genuanceerder. Maar feit blijft dat gezondheid de identiteit van de organisatie verrijkt. Het maakt je als werkgever aantrekkelijker voor talent en het geeft invulling aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Investeren in preventieve interventies is eigenlijk dus zo logisch al het maar kan. “

(Lees het hele artikel op PW. in het dossier Gezondheidsmanagement)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid