Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 Leefregels om meer te doen in minder tijd
Anders werken

5 Leefregels om meer te doen in minder tijd

Druk, druk, druk? Het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit. Wie zegt dat hij geen tijd heeft om iets te doen, zegt in feite dat hij er geen besluit over kan nemen. En daar kan je iets aan doen. Betoogt Steve Glaveski. Hij is eigenaar van een creatieve denktank en auteur van boeken, artikelen en bestsellers over tijdsbeheer. Een goede man dus om aan te vragen hoe je meer kunt doen in dezelfde tijd, elke dag.

Glaveski begint zijn betoog voor beter tijdsbeheer met enkele rake observaties. Verspilde tijd krijg je nooit meer terug. In tegenstelling tot geld dat je verspilt, dat kan je nog proberen terug te verdienen. En verspilde tijd, daar hebben de meeste mensen op het eind van hun leven het meeste spijt van. Bovendien verspillen we heel wat tijd op een dag. Glaveski noemt de grootste oorzaken feilloos op. Overal ‘ja’ tegen zeggen, alles even belangrijk vinden, zinloze vergaderingen en bijeenkomsten aflopen, alles zelf willen doen uit angst voor kwaliteitsverlies. Inclusief de taken die machines voor ons kunnen doen.

5 Leefregels waarmee je tijd verdient

Dat zijn ook de oplossingen die Glaveski voorstelt om tijd te besparen. Niet alleen kan je meer doen in dezelfde tijd, je kunt zelfs meer doen in minder tijd. Wie dat lukt, hoort bij de upper class van nieuwe rijken: de mensen die verstandig omgaan met hun tijd, en daarom meer vrije tijd overhouden. Stel je voor wat je daar allemaal mee kunt doen… Maar eerst moeten we dus tijd besparen. Of beter: tijd terugveroveren, stelt de auteur. Dat kan met de volgende 5 leefregels.

1} Automatiseren.

Je kunt steeds meer automatisch laten doen tegenwoordig, stelt Glaveski optimistisch. En hij komt met een reeks taken die computers, apps en machines beter en sneller kunnen dan wijzelf. Het zijn vooral werkgerelateerde taken die hij noemt, zoals datamining, genereren en classificeren van leads, templates maken en onderhouden, backups en onderhoudstalen laten uitvoeren. Het artikel bevat veel meer tips, zeker even doorlezen als je ideeën zoekt. Maar we vinden zijn inschatting wat optimistisch. Want hij noemt een grote belemmering niet: je eigen controledrift en perfectionisme. Je kunt alles uitbesteden aan machines. Maar weet je dan ook zeker dat het goed gebeurt?

2} Uitbesteden.

Waarom zou je iets zelf doen als een ander het goedkoper, en vaak ook beter kan doen? Zeker als het regelmatig terugkerende, eenvoudige taken zijn zonder veel risico’s als het fout gaat. Om te bepalen welke taken dat precies zijn, heb je je uurtarief nodig. Werknemers: vraag het maar op bij HR. Eenvoudige taak, maar het verdient zich terug. Pak dan het schema erbij dat Glaveski heeft opgenomen in zijn artikel ‘Productivity Skills to Help You Gain Time Back’. En besteed alle taken uit die onder dat uurtarief liggen. Er zijn mensen en bedrijven die dat beter, goedkoper en sneller kunnen. Dit is een eye opener, als je van de verbazing bent bekomen.

3} Asynchroon communiceren.

Hier gaat Glaveski de strijd aan met de noodzakelijke kwaden. Dat zijn plenaire bijeenkomsten waar iedereen alles moet aanhoren en zelf amper iets kan inbrengen. En mails die aan iedereen worden verzonden om maar zeker te weten dat iedereen het weet. Dat afschuiven van verantwoordelijkheid is pure tijdverspilling, vindt de auteur. Een vergadering is niet bedoeld om eenzijdig informatie over te brengen; daar hebben we mails en apps voor. En voor mails geldt: op de meeste hoef je niet direct te reageren. Soms hoeft dat helemaal niet, en dan kun je je afvragen: waarom krijg ik dit. Goede apps hebben daar filters voor…

4} De meeste besluiten zijn omkeerbaar.

Glaveski haalt Jeff Bezos aan, die besluiten indeelt in 2 klassen: zwaar, lastig, met grote gevolgen en onomkeerbaar, en besluiten waar je nog wel wat aan kunt doen. Tot en met helemaal terugdraaien. De meeste dagelijkse besluiten die we nemen vallen in die laatste categorie volgens Glaveski. Daar moet je dan ook niet lang bij stilstaan. Lang niet alles is even belangrijk. Kijk naar de impact, en je houdt meer tijd over voor de zware jongens.

5} Combineren.

Multitasken is inefficiënt, dat is nu wel bekend. Maar taken combineren is juist erg efficiënt! De grote vraag is dan: wat past bij elkaar. Glaveski geeft enkele voorbeelden. Zoals het nuttige combineren met het aangename: naar je favoriete muziek luisteren of wat telefoongesprekken voeren terwijl je fysio- of bewegingstherapie doet. Je kunt ook denken aan taken die je het beste na elkaar uitvoert, of ze optimaal inpassen bij je dagritme.

Leren om het leven te gebruiken

Het geeft je enorm veel voldoening als je je eigen leven en je werkende leven zo kunt optimaliseren, stelt Glaveski. Je hoeft minder spijt te hebben van wat je wel en niet hebt gedaan, want je hebt erover nagedacht. Maar de grootste vijand van dat leven ben je toch echt zelf, denken wij. Een te grote hang naar perfectionisme bederft de meeste van de leefregels die Glaveski noemt. Hiervoor zijn andere leefregels, zoals de 80/20-regel, en de Cruyffiaanse waarheid dat elk voordeel… Wie dat kan accepteren, heeft meer aan deze 5 leefregels. En kan dan inderdaad, met de Romeinse filosoof Seneca zeggen: Het leven is lang genoeg. Als je maar weet hoe je het moet gebruiken.

Lees meer tips om productiever te werken in dit artikel op onze site!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid