Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 Redenen om zelfsturende teams wèl te doen
Anders werken

5 Redenen om zelfsturende teams wèl te doen

“Minder management? Zelfsturende teams? Mooi hoor, maar dat werkt dus niet bij ons.” Herkenbaar? Thom Verheggen heeft alle voors en tegens van ontmanagen voorbij zien komen. Hij heeft de vijf grootste bezwaren ontzenuwd, en geeft u zo de munitie om zelfsturing wel te laten slagen in uw organisatie.

“We zouden het wel willen hoor, maar dat gaat hier dus nooit lukken”. Het zijn vaak nonsens-argumenten. Nergens op gebaseerd, zegt Verheggen, auteur van het boek Ontmanagen voor managers. Verheggen weerlegt de vijf belangrijkste bezwaren tegen de beweging naar minder management en zelfsturing.

Bezwaar 1: “Zelfsturende teams werken niet in deze sector”

“Ik kan me voorstellen dat zoiets heel goed werkt bij hoogopgeleide zelfstandige professionals zoals in de IT-sector of bij de semioverheid, maar bij ons niet.” Maar voorbeelden van platte organisaties met weinig management kom je echt overal tegen. We zien inderdaad IT-bedrijven, maar ook aannemers, industriële bedrijven, gemeenten, zorginstellingen, ingenieursbureaus, koekenbakkers, schoonmakers en vele anderen. Hoogopgeleid én laagopgeleid. In sectoren met veel en weinig regels. Kleine en grote organisaties. Uw sector is dus geen reden om niet te gaan ontmanagen.

Bezwaar 2: “Sommige mensen kunnen niet zonder aansturing”

“Ik zou dit best wel willen, maar sommige mensen vrágen gewoon om heldere instructies en willen precies weten wat en hoe ze het moeten doen.” Dit zal zeker waar zijn. Zo hebben we immers lange tijd gefunctioneerd. Het verschijnsel noemen we ook wel “aangeleerde hulpeloosheid”. Als je mensen gaat behandelen als kinderen, gaan ze zich gedragen als kinderen. Je kunt je gaan afvragen wiens schuld dat is, veel interessanter is het hoe je dat kunt doorbreken. Als mensen uit gewoonte (of angst) vragen om instructie, is dat geen reden om die zomaar te geven, tenminste als je echt het oude verwachtingspatroon wilt doorbreken. Probeer er dus samen achter te komen hoe de medewerker die instructie zelf zou geven, waaróm die instructie van de manager gewenst is, en laat hem of haar ontdekken dat de wereld niet vergaat als er zonder instructie fouten worden gemaakt.

Bezwaar 3: ‘De buitenwereld dwingt ons’

Werken in zelfsturende teams is niet geschikt voor iedereen. En toch wil bijna iedereen het, want het is trendy. Verheggen hoort het menige thuiszorghulp zeggen: “Wij moeten ook gaan zelfsturen.” Een grappige contradictie. Als je volledig zelfsturende teams als enig alternatief ziet voor de huidige situatie is de kans op falen veel groter dan succes. Je wilt dan teveel tegelijk, je wilt te grote stappen zetten. Als je echter elke stap in die richting de moeite waard vindt, waar je ook eindigt, is de eerste stap snel gezet. Doe dat met de mensen die dat heel graag willen. Focus je op die groep. De rest volgt, bij succes en plezier. Zelfsturing blijkt medewerkers te motiveren in hun werk, en draagt eraan bij dat medewerkers het management hoger waarderen, zo bleek uit onderzoek van Effectory.

Bezwaar 4: ‘Niet nodig bij ons’

Dit is eigenlijk het omgekeerde van bezwaar nummer 3. “Wij denken zelf wel heel plat en horizontaal, zonder baasjes, maar uiteindelijk wil de klant toch de manager of directeur spreken.” Vraag je nóg een keer serieus af of dit echt zo is, of dat je stiekem toch liever geen macht wilt kwijtraken aan iets waar je de gevolgen niet van kunt overzien. Ben je die angst voor het onbekende en de egotrip te boven, maar blijft relatiemanagement het praktische bezwaar, dan is de vraag: Wie wil je klant precies spreken? De baas, of de allerbeste technicus of deskundige, met het meeste verstand van zaken? En mocht het toch echt de baas zijn, waarom maak je daar dan geen expliciete rol van die meerdere mensen bij toerbeurt vervullen? “Wie wil er vandaag of deze week de ‘baas voor buiten’ spelen?”

Bezwaar 5: ‘Er is niet alleen maar “leuk” werk’

“Het is wel een mooie gedachte, dat iedereen alleen maar doet waar hij echt goed in is en wat-ie leuk vindt. Maar we hebben ook een organisatie overeind te houden. Uiteindelijk moeten er toch papierbakken worden geleegd, koffie worden geschonken voor gasten, moet je staan op saaie beurzen en congressen, inkoopfacturen moeten worden betaald, salarissen moeten worden verdiend en aandeelhouders moet je tevreden houden.” Dat klopt allemaal, maar vreemd genoeg zien we leuk werk en geld verdienen als tegenstelling. Bewezen is inmiddels dat bevlogen en betrokken medewerkers hetzelfde kosten en meer opleveren. Als iedereen naar zich toetrekt waar hij goed in is, plezier in heeft en de meeste waarde toevoegt, zal er vast nog wat werk overblijven. Als je dat restje “corvee” met elkaar verdeelt is het probleem opgelost.

Er zijn nog meer basics over zelfsturende teams!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid