Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 5 stappen tegen bore-out
Achtergrond

5 stappen tegen bore-out

bewegen

Onder werktijd kruiswoordpuzzels oplossen. Omdat je niet veel anders te doen hebt dan de agenda’s bijwerken van anderen. Of standaardbrieven verzenden. En dan toch gestrest en doodmoe naar huis gaan. Bore-out komt nog steeds veel te vaak voor. Het is slopend. Hoe kan dat? En wat kan HR doen?

Ongeveer de helft van de stress komt niet door burn-out, maar door bore-out: werken onder je niveau, met te weinig inhoud, of te weinig volume, of over zaken die niet boeien. Opvallend: de klachten die komen door druk, druk, druk zijn ongeveer dezelfde als de problemen die ontstaan door verveling tijdens het werk.

Bedreigt de inzetbaarheid

Het lijkt een luxeprobleem, maar bore-out is net zo’n bedreiging voor de inzetbaarheid als het bekendere burn out. U herkent het aan dezelfde symptomen: stressklachten, continue vermoeidheid, cynisch zijn en jezelf zinloos voelen. En ongeveer de helft van de mensen met burn-out heeft eigenlijk last van bore-out. Niet voldoende uitdaging vinden in de dagelijkse werkzaamheden. Meestal hebben jonge mensen hier last van.

Bore-out ontstaat als iemand niet minstens 70 procent van zijn sterke kanten, talenten, competenties of gewoon: de vaardigheden waar hij goed in is kwijt kan in zijn werk. Wie veelzijdig is, kan die sterke kanten proberen te realiseren in een hobby, of in vrijwilligerswerk. Maar niet elke werkende heeft daar genoeg tijd voor, en er moet ook maar iets passends zijn te vinden. Bovendien is het risico groot dat het ‘echte’ werk, waar iemand voor is aangenomen en voor wordt betaald er onder gaat lijden.

Uitvluchten

De bore-out gaat namelijk allerlei uitvluchten verzinnen om nog minder werkte hoeven doen. Dan heeft hij of zij meer tijd voor die leukere dingen. Mensen die dit doen, zijn te herkennen aan de lange dagen die zij maken op een werkplek, of aan de steeds langere tijd die zij nemen voor normale klussen, die anderen (of zijzelf) vroeger veel sneller deden.

Naar de juiste plek in 5 stappen

Veel beter is het als mensen met bore-out zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komen: een functie die beter aansluit bij hun vaardigheden, talenten en competenties. Daar zijn verschillende problemen mee: die functies zijn er niet altijd, het (jonge) talent weet nog niet precies wat zijn echt sterke kanten zijn, en de anderen (meestal de leidinggevenden) kunnen werk niet goed delegeren. Ook prefectionistisch gedrag bij de bore-out kan in de weg staan. Faalangst verhindert dan dat het talent meer uitdagingen opzoekt. Dit 5 stappenplan, geschreven vanuit de wereld van de jonge hoogvlieger, kan de bore-out verhelpen.

1} Herken de signalen

Vaak naar de klok kijken tijdens het werk is een duidelijk teken van geestelijke verveling. Let ook op de klassieke stress-symptomen (vermoeid, lusteloos, geïrriteerd, hoofdpijn) terwijl de werkdruk op zich wel meevalt. En let ook op ontwijkingsstrategieën zoals steeds langer doen over routinetaken.

2} Wat wilt u?

Het wordt tijd voor een goede talentanalyse. Op zoek naar de zaken die je echt leuk, maar ook boeiend, uitdagend en spannend vindt. Waar klopt je hart net iets sneller van? Waardoor ontstaat die flow waarin tijd en ruimte even plaats maken voor opperste concentratie? Hoe was dat vroeger, welke hobbies of privé-bezigheden geven zo’n kick?

3} Kleine stappen vooruit

Probeer zo veel mogelijk te focussen op de taken en vaardigheden die het dichtst liggen bij de ‘kerntalenten’ uit stap 2. Probeer deze zaken steeds iets beter, of sneller te doen. Zoek er uitbreiding bij. Blijf om meer, of ander werk vragen bij de leidinggevende. Liefst met wat meer verantwoordelijkheden. Pas op voor koudwatervrees: aan faalangst heb je niets als je toch al faalt in je huidige functie wegens te weinig uitdaging. Probeer niet in een keer een grote stap vooruit te maken, stel elke week nieuwe doelen op die net iets verder gaan. Zoek inspiratie en een luisterend oor bij ervaren medewerkers, of rolmodellen buiten de organisatie. Zoek ook naar een privé-bezigheid die voldoening geeft. Let strikter op de scheiding werktijd-privé.

4} Het gaat om het werk

Blijf je tijdens werktijd concentreren op het werk, vermijd privé-afleidingen. Hier ben je voor aangenomen, en hier word je voor betaald. Lukt het niet om voldoende werk te vinden, of voldoende werk op het gewenste niveau, blijf er dan om vragen. Bezig zijn zorgt ervoor dat je je nuttig voelt, en dat is goed voor je eigenwaarde.

5} Op zoek naar wat anders

Als de eerste vier stappen niet voldoende helpen, is er geen andere oplossing meer dan ander werk zoeken. Wacht daar niet mee tot je echt bent ‘afgebrand’ in deze functie. Dan heb je vaak nergens anders meer zin in. Bespreek het eerlijk met collega’s en met je leidinggevende of met HR. Misschien kun je overplaatsing aanvragen naar een andere afdeling of naar een andere werkgever. Mensen zijn meestal bereid om daarbij te helpen. Want niemand heeft iets aan een extra burn-out door bore-out.

Tip voor HR

Misschien nog een laatste tip voor HR: functies waar relatief veel mensen uitvallen wegens bore-out, moeten natuurlijk op de schop. Ze zijn te ‘simpel’, eenzijdig of te beperkt. Of u zoekt er de verkeerde mensen bij. Denk dan ook eens aan een arbeidsgehandicapte. Vermijd de reflex (met name bij verkokerde organisaties in de non-profit) om voor elke nieuwe taak ook nieuwe hoogopgeleide mensen te zoeken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws

0 reacties op 5 stappen tegen bore-out

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid